Hlavné jedláRecepty

Recept na juhoamerickú špecialitu Jambalaya

Ak o tomto juhoamerickom pokrme počujete prvýkrát, najlepšie bude, ak si ho rovno uvaríte. My vám ponúkame jednoduchý a stručný recept.

Ingrediencie

  • 6 kuracích stehenných kĺbov s kosťou a kožou
  • 200 g andulskej klobásy nakrájanej na plátky
  • 1 červená paprika, nakrájaná na plátky
  • 1 žltá paprika, nakrájaná na plátky
  • 1 zelená paprika, nakrájaná na plátky
  • 1 veľká cibuľa, ošúpaná a nakrájaná na plátky, nahrubo nakrájaná na rovnakú veľkosť ako paprika
  • 1 zeler nakrájaný na plátky
  • 4 veľké strúčiky cesnaku, olúpané a nakrájané na plátky
  • 50 g sušených paradajok
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1/2 lyžičky údenej papriky
  • 1/2 lyžičky kajenského korenia
  • 225 g umytej hnedej ryže basmati
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 200 g surových tigrích kreviet
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 2-3 lyžice olivového oleja

Na ozdobu:

  • 3 jarné cibuľky nakrájané nadrobno
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice estragónu, nasekané

Postup

  1. Kuracie stehná okoreňte a zatvorte v zapekacej miske. Dbajte na to, aby po dopečení bola koža zlatohnedá.
  2. Na teplú panvicu dajte nakrájané plátky z andulskej klobásy, až dokým trochu nezhnednú. Následne do nej preložte aj kuracie mäso.
  3. Do panvice pridajte cibuľu, papriku, zeler a cesnak. Poduste ich do zmäknutia. Pridajte korenie, sušené paradajky a varte ďalších 5 minút.
  4. Zalejte ryžu a dôkladne premiešajte, aby bola všetka ryža obalená olejom a šťavou. Pridajte vývar, okoreňte a priveďte do varu.
  5. Prikryte a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C po dobu 55 minút.
  6. Vyberte z rúry, pridajte krevety, prikryte a vráťte späť na 5 minút.
  7. Hotové jedlo nechajte 10 minút odstáť. Odstráňte pokrievku a ozdobte jarnou cibuľkou, petržlenovou vňaťou a estragónom.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang