
Gyros patrí medzi najobľúbenejšie pokrmy gréckej kuchyne, ktorý si získal srdcia gurmánov po celom svete. Tento tradičný pokrm z marinovaného a grilovaného mäsa, podávaný najčastejšie so zeleninou, omáčkami a plackami pita, je ideálny pre tých, ktorí hľadajú plnohodnotné a výrazne ochutené jedlo.
Obsah článku
V tomto článku predstavíme pravý gyros recept, ktorý prevedie celým procesom – od výberu mäsa až po správne servírovanie.
Či už si chce niekto pripraviť gyros mäso doma, hľadá ideálny gyros šalát ako ľahší variant, alebo túži po autentickom zážitku inšpirovanom gréckymi tavernami, tento gyros recept poskytne všetky potrebné informácie a tipy.
Pravý gyros recept s domácim tzatziki dresingom
Kombinácia marinovaného bravčového mäsa a sviežeho jogurtovo-uhorkového dipu je ikonickou súčasťou stredomorskej kuchyne a obľúbená po celom svete.
Ingrediencie (na 4 porcie): 💠 Na gyros mäso: 400 g bravčového stehna 2 PL oleja gyros korenie podľa chuti 💠 Na tzatziki dresing: 1 téglik mäkkého tvarohu 4 PL kyslej smotany 2 strúčiky cesnaku ½ šalátovej uhorky 2 KL nasekaného čerstvého kôpru 1 PL olivového oleja tzatziki korenie (voliteľné) soľ a čierne korenie podľa chuti |
Postup – pravý gyros recept krok za krokom
- Príprava mäsa:
Bravčové stehno umyjeme a nakrájame na tenké pásiky. V miske si zmiešame olej s gyros korením, do tejto marinády naložíme mäso aspoň na 2 hodiny, aby do seba nasiaklo všetky chute. Potom mäso opečieme na rozpálenej panvici dozlatista – presne tak, ako sa robí pravý gyros recept v gréckych tavernách. - Príprava tzatziki:
Tvaroh vyšľaháme s kyslou smotanou. Šalátovú uhorku nastrúhame nahrubo a vytlačíme z nej prebytočnú vodu. Prelisovaný cesnak zmiešame s olivovým olejom, kôprom, soľou a korením. Všetky zložky spojíme a necháme chvíľu odstáť, aby sa chute prepojili. Tento domáci tzatziki dresing dokonale dopĺňa chuť mäsa a je neodmysliteľnou súčasťou, ktorú pravý gyros recept nikdy nevynecháva.
Tipy na servírovanie
Pravý gyros recept odporúča podávať hotové mäso spolu s tzatziki omáčkou v arabskom chlebe alebo pita placke. Výborne chutí aj s hranolkami, grilovanou zeleninou či čerstvým šalátom. Pre ľahší variant treba vyskúšať gyros šalát – nakrájané mäso podávané na lôžku z ľadového šalátu, paradajok, cibule a olív, s poriadnou dávkou tzatziki navrchu.

Gyros mäso – základ autentickej gréckej chuti
Gyros mäso tvorí srdce každého kvalitného gréckeho gyrosu. Ide o marinované a následne grilované alebo opekané plátky mäsa, ktoré sú šťavnaté, aromatické a dokonale prepojené s koreninami typickými pre stredomorskú kuchyňu. Tradične sa gyros mäso pripravuje z bravčového, kuracieho alebo jahňacieho mäsa, no v moderných variáciách sa čoraz častejšie objavuje aj morčacie alebo hovädzie.
Kľúčom k autentickej chuti je marinovanie – gyros mäso sa musí naložiť aspoň na niekoľko hodín, ideálne cez noc, aby do seba nasiaklo zmes gréckych korenín ako oregano, tymian, rozmarín, cesnak, sladká paprika, rasca či citrónová šťava. Práve táto kombinácia vytvára charakteristický chuťový profil, ktorým sa gyros mäso odlišuje od iných druhov marinovaného mäsa.
V profesionálnych kuchyniach sa gyros mäso pripravuje vertikálne na rotačnom grile, kde sa pomaly otáča a opečie do chrumkava po vrstvách. V domácich podmienkach však výborne poslúži aj panvica, gril alebo rúra – dôležité je dosiahnuť karamelizovaný povrch a zachovať šťavnatosť vnútri.
Na rozdiel od kebabu, ktorý často využíva mleté mäso, je gyros mäso krájané na plátky, čo mu dodáva lepšiu textúru a umožňuje lepšie prepojenie s marinádou. Výsledok? Dokonalá rovnováha medzi chrumkavým povrchom a jemným vnútrom, ktorá robí z každého sústa malý kulinársky zážitok.
Porovnanie druhov mäsa pre gyros
Druh mäsa | Chuťový profil | Vhodnosť pre gyros recept | Výhody | Nevýhody |
Bravčové | Bohatá, šťavnatá, výrazná chuť | ✅ Tradičný pravý gyros recept | Lacné, dobre sa marinuje, chrumkavé okraje | Vyšší obsah tuku |
Kuracie | Jemná, neutrálnejšia chuť | ✅ Ľahšia alternatíva | Nízkotučné, rýchla príprava, dobre absorbuje korenie | Môže byť suchšie, ak sa neodhadne čas pečenia |
Jahňacie | Intenzívna, mierne zemitá chuť | ✅ Originálne grécke recepty | Autentická chuť, výživné, tradičné pre grécku kuchyňu | Drahšie, nie každému vyhovuje silná chuť |
Morčacie | Jemné, neutrálne, trochu sladkasté | ✅ Diétne verzie | Ľahko stráviteľné, nízkokalorické | Môže byť menej šťavnaté |
Hovädzie | Výrazné, hutné, plné chuti | ✅ Silnejšia verzia gyrosu | Bohatá chuť, vhodné na grilovanie | Tvrdšie mäso, potrebuje dlhšiu tepelnú úpravu |
Vegetariánske alternatívy (napr. tofu, seitan) | Neutrálna, závislá od marinády | ✅ Vegetariánsky gyros recept | Nízky obsah tuku, vhodné pre vegánov/vegetariánov | Menej autentická štruktúra a chuť |
Gyros šalát – ideálna kombinácia čerstvosti a plnej chuti
Gyros šalát predstavuje moderný a zároveň výživný spôsob, ako si dopriať obľúbenú chuť gréckej kuchyne bez zbytočného pečenia chleba či servírovania v placke. Tento typ šalátu spája to najlepšie z dvoch svetov – sviežosť zeleniny a výraznosť dokonale ochuteného gyros mäsa. Je ideálny nielen ako hlavné jedlo počas teplých dní, ale aj ako sýta večera, ktorú zvládnete pripraviť do 30 minút.
Ingrediencie (na 4 porcie): 💠 Na gyros mäso: 600 g kuracích pŕs (možno použiť aj morčacie alebo bravčové) 2 lyžičky gyros korenia 2 PL olivového oleja soľ podľa chuti 💠Na šalát: 1 hlávka ľadového šalátu (alebo mix šalátových listov) 6 ks kyslých uhoriek 1 menšia červená cibuľa 1 konzerva sladkej kukurice 2 stredne veľké paradajky 2 PL kečupu (voliteľné) 💠 Na dresing: 3 PL majonézy 3 PL gréckeho jogurtu 1 strúčik cesnaku (pretlačený) soľ a čierne korenie podľa chuti |
Postup
- Príprava mäsa:
Kuracie prsia nakrájame na menšie kocky alebo pásiky. V mise ich zmiešame s gyros korením, olivovým olejom a štipkou soli. Ideálne necháme marinovať aspoň 1–2 hodiny, prípadne cez noc v chladničke, aby získali intenzívnejšiu chuť. - Opraženie mäsa:
Marinované kúsky gyros mäsa opekáme na rozohriatej panvici bez ďalšieho tuku – kým nie sú zlatohnedé a prepečené. Potom ich necháme mierne vychladnúť. - Príprava šalátu:
Ľadový šalát natrháme na menšie kúsky. Uhorky a cibuľu nakrájame na tenké kolieska, paradajky na plátky. Kukuricu scedíme. - Dresing:
V malej miske zmiešame majonézu s gréckym jogurtom, pretlačeným cesnakom, dochutíme soľou a čiernym korením. Môžeme pridať kvapku citrónovej šťavy pre sviežosť. - Vrstvenie šalátu:
Na dno veľkej priehľadnej misy navrstvíme časť mäsa. Na to uložíme vrstvu cibule, potom uhorky, kukuricu, polovicu dresingu a paradajky. Pokvapkáme kečupom (ak používame), pridáme šalátové listy, zvyšok dresingu a navrch ešte trochu gyros mäsa. - Podávanie:
Gyros šalát podávame ako hlavné jedlo s čerstvým pita chlebom, bagetkou alebo hranolkami. Môžeme ho ozdobiť čerstvým kôprom, olivami alebo kúskami feta syra pre autentickú grécku atmosféru.

Vegetariánsky gyros recept s hlivou – rastlinná alternatíva, ktorá prekvapí
Ak niekto hľadá netradičný gyros recept, ktorý zaujme chuťou aj jednoduchosťou, určite treba vyskúšaťverziu s hlivou ustricovou. Táto nenápadná huba je výborným zdrojom bielkovín a skvele napodobňuje štruktúru mäsových vlákien, čo z nej robí ideálnu surovinu pre rastlinné alternatívy klasických jedál.
Práve preto je hlivový gyros čoraz populárnejší najmä medzi vegetariánmi a vegánmi, no aj medzi gurmánmi, ktorí radi objavujú nové chute.
Suroviny (na 2 porcie) 300 g hlivy ustricovej 1 PL oleja 1 ČL gyros korenia (alebo domáca zmes: údená paprika, oregano, mletý kmín, cesnakový prášok, cibuľový prášok) 2 žemle alebo arabský chlieb 4 plátky údeného tempehu (voliteľné) 1 PL kečupu 1 PL rastlinnej majonézy hlávkový šalát plátky paradajky a uhorky guacamole alebo avokádo (voliteľné) |
Postup
- Pripravíme si hlivu:
- Najskôr hlivu dôkladne umyjeme a natrháme na tenké pásiky. Zohrejeme panvicu na strednom plameni a hlivu bez oleja nasucho opečieme. Zoberieme si druhú panvicu alebo hrniec a položíme ju na hlivu, aby sme ju poriadne zaťažili. Takto z nej vytlačíme prebytočnú tekutinu.
- Odšťavíme a opekáme:
- Po pár minútach hliva pustí šťavu. Tú zlejeme a pokračujeme v „lisovaní“ ďalších 5–10 minút. Cieľom je, aby bola čo najsuchšia a získala pevnú, chrumkavú štruktúru – podobnú ako pri klasickom gyros mäse.
- Dochutíme:
- Keď je hliva suchá a začína sa zlatisto opekať, pridáme trochu oleja a posypeme ju gyros korením. Dôkladne premiešame, premieňame na poriadny rastlinný gyros a ďalej opekáme, kým nebude krásne chrumkavá a voňavá.
- Pripravíme si pečivo a zeleninu:
- Medzitým si opečieme žemle alebo placky, podľa toho, čo použijeme na balenie. Nakrájame šalát, paradajky, uhorky a ak chceme, pripravíme aj guacamole. Plátky tempehu krátko opečieme na panvici – poslúžia ako vegánska alternatíva slaninky.
- Kompletizujeme burger alebo wrap:
- Na spodnú časť pečiva natrieme rastlinnú majonézu, pridáme šalát, naň naukladáme chrumkavú hlivu, zeleninu, tempeh a navrch kečup. Ak máme chuť, môžeme pridať aj avokádový krém alebo vegánsky dresing. A hotovo – gyros recept je pripravený na podávanie!
Hlivový gyros je ideálny aj ako súčasť gyros šalátu, alebo ho môožno zabaliť do pita chleba a podávať ako wrap. Fantázii sa medze nekladú – tento recept je skvelý základ, ktorý si možno prispôsobiť podľa chuti.
Publikované: 10. 08. 2025, Aktualizované: 19. 08. 2025