Nátierky

Mrkvový a fazuľový „hummus“ so soccou – recept

Tieto dve  u nás doma mimoriadne obľúbené dobroty síce neobsahujú cícer, ale majú konzistenciu hummusu a takisto sa hodia aj ako nátierka na chlebík, k arabskému chlebu, k zelenine alebo na soccu – tak ako sme ju pripravili pre vás. Socca je placka z cícerovej múky, ktorá je vhodná aj pre celiatikov a je veľmi chutná a rýchlo hotová.

Mrkvový hummus má jemne sladkastú chuť a z našich skúseností chutí viac práve ženskému pohlaviu. Jeho príprava trvá pomerne dlho (teda hlavne samotné pečenie v trúbe), ale výsledok stojí naozaj za to! + môžete ho pripraviť z dvojitej dávky, podľa našich odhadov vydrží 5 dní v chladničke bez ujmy.

Mrkvový hummus

Doba prípravy: cca. 1 hodina

Potrebujeme:

  • 500 g mrkvy, očistenej + nakrájanej na 1 cm kolieska
  • 1 čajovú lyžičku rasce
  • 1 čajovú lyžičku horčicových semiačok
  • olivový olej
  • 1 čajovú lyžičku medu
  • 3 strúčiky cesnaku, očistené
  • šťavu z polovice citróna
  • šťavu z jedného pomaranča
  • 1,5 polievkovej lyžice tahini
  • soľ a korenie
  • ponorný mixér

Rúru si necháme predhriať na 200 st. Na suchej panvici zatiaľ opražíme horčicové semiačka a rascu (pribl. jednu minútu, kým začnú rozvoniavať) a spolu ich rozdrvíme na jemno. V miske potom tieto koreniny zmiešame s pribl. 4 polievkovými lyžicami olivového oleja, medom a pridáme kolieska mrkvy ako aj cesnak.

Dobre premiešame, aby boli mrkva aj cesnak krásne obalené z každej strany. Jemne osolíme a okoreníme. Celý obsah misky presunieme na plech, a pri 200 st pečieme pribl. 35 – 40 min. kým je mrkva mäkká.

Keď je mrkva upečená, vytiahneme ju z rúry a necháme chvíľu vychladnúť. Mrkvu potom pomocou ponorného mixéra rozmixujeme dohladka spolu s citrónovou a pomarančovou šťavou, tahini a 2 polievkovými lyžicami olivého oleja. Podľa potreby osolíme a okoreníme.

Fazuľový hummus

Doba prípravy: bez varenia fazule cca 5 min.
Potrebujeme:

  • cca 250 g červenej fazule (ak chcete rýchlu verziu receptu, tak môže byť aj z koncervy)
  • 1 polievková lyžica tahini
  • 1 čajová lyžička proveslánskych byliniek
  • polovica čajovej lyžičky pomletej rasce
  • soľ
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • trošku citrónovej šťavy (cca 1 čajová lyžička)
  • ponorný mixér

Príprava je naozaj veľmi jednoduchá. V hlbokej miske zmixujeme uvarenú fazuľu a ostatné ingrediencie v jeden kompaktný celok a fazuľový hummus je na svete.

Socca

Doba prípravy: cca 15 minút.
Na 4 placky potrebujeme (aj keď záleží podľa toho, aké hrubé ich pripravíme:

  • 150 g cícerovej múky (kúpite v orientálnych alebo bio potravinách)
  • 250 ml vody
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ
  • môžete pridať aj vaše obľúbené bylinky

Z uvedených ingrediencií si mixérom alebo metličkou vymiešame cesto, ktoré by malo byť o niečo málo hustejšie ako palacinkové. My soccu robíme na panvici na dostatočnom množstve oleja (z každej strany sa opeká cca 2 minúty), ale dá sa robiť aj v pekáči. Najmä ak ju pripravujete pre viacej osôb. Tu však treba opatrne vybrať veľkosť pekáča a množstvo cesta.

Pozn.: cícerová múka je vhodná aj pre celiatikov.

Kategorie:

Nátierky

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang