
Arašidové maslo by sme mohli zaradiť do obšírneho zoznamu národných jedál Američanov a veľa z nás ho má určite v podvedomí ako niečo nezdravé a tučné.
Ak ale siahnete po kvalitnom 100% arašidovom masle bez použitia palmového oleja a cukrov jedná a o výživnú potravinu s pomerne vysokým obsahom proteínov, antioxidantov a vitamínov.
Keď nás popadne chuť po niečom sladkom, siahneme po lyžičke, pohári a arašidovým maslom a vychutnávame si ho iba tak, ale prezradíme vám aj pár jednoduchých receptov, ako arašidové maslo v kuchyni využiť a s jeho pomocou ozvláštniť už známe recepty.
Na arašidové maslo potrebujeme:
- 200 g lúpaných nepražených a nesolených arašidov
- štipku soli
Arašidy zľahka na stredne silnom ohni približne 2- 3 minúty orestujeme na panvici kým nepustia arómu. Necháme trošku vychladnúť a premiestnime ich do úzkej vysokej nádoby. Pridáme štipku soli a mixujeme ponorným mixérom 5 minút. Arašidy krásne pustia olej a maslo bude hladké a vláčne no stále v ňom budete cítiť drobné chrumkavé kúsky. Mňam.
Arašidové maslo môžeme dochutiť škoricou, kakaom či medom. Nebojte sa experimentovať. No a takto krásne vyzerá.
Kvalitné arašidové maslo už dostať celkom bežne kúpiť v bio obchodoch, no ak chcete ako my podporiť mladých šikovných mužov z Pure Nuts, ktorí arašidové maslo vyrábajú v susedných Čechách, siahnite určite zablúďte na ich online shop. Dostať ich kúpiť aj vo vybraných kamenných obchodoch.
Druhy arašidového masla.
- Hladné
- S kúskami (crunchy, chrumkavé)
- Čokoládové – ktoré chutí ako svetoznáma nátierka z lieskových orieškov
- Kokosové
- a určite sa nájde aj veľa iných príchutí
Recepty
Arašidové maslo je vynikajúce ako nátierka na čerstvý chlebík s kúskami banánu alebo pečivo či poleva na raňajkové kaše, do palaciniek a lievancov.
Sem- tam si ho pridávame do smoothies. Dostane ešte lahodnejšiu chuť alebo si ho primiešavame do hummusu. Napríklad do hummusu s pečenou tekvicou alebo cukinou. V tomto prípade siahneme po arašidovom masle s kúskami arašidov. Pridávame ho aj do koláčov ako súčasť plnky.
Cukinové lievance plnené čokoládovým arašidovým maslo a jemným tvarohom, vymiešaným s javorovým sirupom.
Banánovo – arašidová zmrzlina
Recept pre 2 osoby:
- 3 zrelé banány
- 2 PL arašidového masla
- 1 PL javorového sirupu (pre tých, ktorý obľubujú naozaj sladké chute)
- arašidové maslo a mleté oriešky / mandľové lupene na ozdobu
Zrelé banány nakrájame na kolieska a dáme zamraziť. Zamrazené banány rozmixujeme s 2 PL arašidového masla a máme hotovo. Ak máte radi poriadne zamrznutú zmrzlinu, premiestnite ju do nádoby a vložte naspäť do mrazničky. Po tom si ju naberte lyžicou alebo lyžicou na zmrzlinu a servírujte poliate arašidovým maslo a posypané kúskami orieškov alebo mandľových lupienkov.
Piškótovo- banánové jednohubky s arašidovým maslom máčané v čokoláde
Piškóta – arašidové maslo – banán – piškóta. Obalené v roztopenej horkej čokoláde nad parou. Rýchle a geniálne.
Ryžové cestoviny so zeleninou a božskou arašidovou omáčkou
Arašidové maslo slúži aj ako „pomôcka“ pri výrobe malých dezertov, či snackov.
Vynikajúco sa hodí ako lepiaca hmota pri výrobe: energy balls aj semiačkových tyčiniek.
Raňajkové energetické pralinky
Recept na 8 praliniek
Čas prípravy: 15 minút + 20 minút na odstátie
Potrebujeme:
- 50 g kvalitnej horkej čokolády
- 70 g na jemno mletých lieskových alebo vlašských orechov
- 100 g datlí
- 1 PL chia semiačok
- 2 PL arašidového masla
- sezamové semiačka a kakao na obalenie
Čokoládu a sušené datle nasekáme na jemno, zmiešame s mletými orechmi, chia semiačkami a arašidovým maslom. Rukami dobre premiešame a vyformujeme rovnako veľké guličky, ktoré následne obalíme v sezamových semiačkach alebo kakau. Krásne sú aj neobalené. Dáme aspoň na 20 minút odležať do chladničky, aby stuhli.