NátierkyReceptyVegan/Vegetarian

Domáce arašidové maslo – jeho využitie a jednoduché recepty

Arašidové maslo má veľa z nás má určite v povedomí ako niečo nezdravé a tučné. Ak však siahnete po kvalitnom 100% arašidovom masle bez použitia palmového oleja a cukrov, ide o výživnú potravinu s pomerne vysokým obsahom proteínov, antioxidantov a vitamínov. A ľahko si ho pripravíte aj doma.

Keď nás prepadne chuť na niečo sladké, môžeme siahnuť po lyžičke a pohári s arašidovým maslom. Dá sa vychutnávať len tak, ale prezradíme vám aj pár jednoduchých nápadov, ako arašidové maslo v kuchyni využiť a s jeho pomocou ozvláštniť už známe recepty.

Čo to vlastne arašidové maslo je?

Arašidové maslo je potravinárska pasta alebo nátierka vyrobená z mletých, nasucho pražených arašidov. Bežne obsahuje ďalšie zložky, ktoré upravujú chuť alebo štruktúru, ako napríklad soľ, sladidlá alebo emulgátory.

Konzumuje sa v mnohých krajinách a je najčastejšie používaným orechovým maslom, do ktorého patria aj kešu maslo a mandľové maslo (hoci arašidy nie sú orechy, arašidové maslo sa považuje za orechové maslo).

Najznámejšie je nám pravdepodobne z americkej kuchyne, kde si ho natierajú na toasty. Hojne sa však využíva aj v kuchyniach viacerých ázijských či afrických krajín, napríklad v Senegale.

Arašidové maslo je potravina bohatá na živiny, ktorá obsahuje veľké množstvo bielkovín, niekoľko vitamínov a minerálov. Zvyčajne sa podáva ako nátierka na chlieb, toasty alebo krekery a používa sa na prípravu sendvičov (najmä sendviča s arašidovým maslom a želé).

Používa sa aj do mnohých raňajkových jedál a dezertov, ako sú müsli, smoothies, palacinky, sušienky, koláčiky alebo croissanty.

Ako si vyrobiť domáce arašidové maslo

Príprava domáceho arašidového masla vôbec nie je náročná. Jediné, bez čoho sa nezaobídete, je dobrý mixér. Keď v ňom niekoľko minút šľaháte opečené arašidy, stane sa niečo magické – vznikne krémové arašidové maslo, ktoré je definíciou dokonalej jednoduchosti. Domáce arašidové maslo je oveľa lepšie, ako očakávate.

Príprava aj použitie domáceho arašidového masla je naozaj jednoduchá.

Recept na domáce arašidové maslo

Je to asi tá najjednoduchšia a najrýchlejšia vec, akú ste kedy mohli urobiť. Jedna (dve) prísada, jeden stroj, päť minút.

Ingrediencie na domáce arašidové maslo

  • 200 g lúpaných nepražených a nesolených arašidov
  • štipku soli

Postup na domáce arašidové maslo

  1. Arašidy zľahka na stredne silnom ohni približne 2- 3 minúty orestujeme na panvici, kým nepustia arómu. Necháme trošku vychladnúť a premiestnime ich do nádoby mixéra.
  2. Pridáme štipku soli a mixujeme 5 minút. Arašidy krásne pustia olej a maslo bude hladké a vláčne no stále v ňom budete cítiť drobné chrumkavé kúsky.
  3. Arašidové maslo môžeme dochutiť škoricou, kakaom či medom. Nebojte sa experimentovať.

Kvalitné arašidové maslo už dostať celkom bežne kúpiť aj v bio obchodoch.

Skladovanie:

Arašidové maslo preložte do nádoby vhodnej na skladovanie potravín, prikryte a skladujte v chladničke až jeden mesiac. Ak sa v priebehu mesiaca orechové maslo oddelí, lyžicou ho miešajte, kým sa dobre nezmieša.

Pôvod arašidového masla

Arašidové maslo prvýkrát vyrobil John Harvey Kellogg v roku 1895. Vyvinul ho pre starších ľudí, ktorí potrebovali živiny v podobe bielkovín, ale nemohli žuť mäso. Arašidové maslo sa prvýkrát verejne predávalo v roku 1904 na svetovej výstave v St. Louis.

Spočiatku bolo arašidové maslo potravou pre bohatých ľudí, pretože sa stalo populárnym spočiatku ako výrobok podávaný v drahých zdravotníckych ústavoch.

Prvé zmienky o arašidovom masle však možno vysledovať až k civilizáciám Aztékov a Inkov, ktorí pražené arašidy rozomieľali na pastu.

Arašidové maslo je plné bielkovín a vitamínov.

Zdravotné prínosy arašidového masla

Arašidy a arašidové maslo obsahujú živiny, ktoré môžu podporiť zdravie srdca a zlepšiť hladinu cukru v krvi. Poskytuje dobré množstvo bielkovín spolu so základnými vitamínmi a minerálmi, ako sú horčík, draslík a zinok.

Arašidové maslo však obsahuje veľa kalórií a tukov, preto by si ho ľudia mali dopriať s mierou. Jeho energetickú hodnotu zistíte podľa kalorických tabuliek.

Konzumácia arašidového masla s mierou a ako súčasť celkovej zdravej stravy môže priniesť nasledujúce výhody:

1. Úbytok hmotnosti

Viaceré štúdie naznačujú, že konzumácia arašidov a iných orechov môže ľuďom pomôcť udržať si hmotnosť alebo dokonca pomôcť pri chudnutí. Môže to byť spôsobené tým, že arašidy vďaka obsahu bielkovín, tukov a vlákniny zlepšujú pocit sýtosti, teda pocit plnosti.

2. Zlepšenie zdravia srdca

Arašidové maslo obsahuje mnoho živín, ktoré môžu zlepšiť zdravie srdca, vrátane:

  • mononenasýtené mastné kyseliny
  • polynenasýtené mastné kyseliny
  • niacín
  • horčík
  • vitamín E

Pomer nenasýtených tukov k nasýteným tukom v strave zohráva obzvlášť dôležitú úlohu pre zdravie srdca. Arašidové maslo má podobný pomer ako olivový olej, ktorý je tiež známy ako zdravý pre srdce.

Arašidové maslo dodá energiu a zvýrazní pocit sýtosti.

3. Pomoc pri naberaní svalovej hmoty

Arašidové maslo je jednoduchý spôsob, ako zvýšiť príjem kalórií. Mnohí kulturisti a fitnes nadšenci zaraďujú arašidové maslo do svojho jedálnička z rôznych dôvodov. Vďaka vysokému obsahu kalórií je arašidové maslo jednoduchým spôsobom, ako zvýšiť príjem kalórií a nenasýtených tukov.

Orechové maslo je tiež zdrojom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné na budovanie a obnovu svalov. Hoci arašidové maslo nie je kompletnou bielkovinou, čo znamená, že neobsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré telo potrebuje, započítava sa do denného príjmu bielkovín.

Ak si arašidové maslo natriete na celozrnný chlieb, získate komplexnejšie bielkovinové jedlo, pretože chlieb obsahuje aminokyselinu metionín, ktorá v arašidovom masle chýba.

Iné využitie arašidového masla, o ktorom veľa ľudí ani netuší, je jeho použitie v recepte na čokoládový koláč s arašidovým maslom v hrnčeku. Vyskúšajte raz a už ho pre jeho lahodnú chuť budete robievať pravidelne.

4. Regulácia hladiny cukru v krvi

Arašidové maslo je potravina s relatívne nízkym obsahom sacharidov, ktorá obsahuje dobré množstvo tukov a bielkovín, ako aj trochu vlákniny. Tieto vlastnosti znamenajú, že arašidové maslo bez pridaného cukru nemá výrazný vplyv na hladinu glukózy v krvi.

To znamená, že môže byť vhodnou voľbou pre ľudí s cukrovkou. Arašidové maslo je dobrým zdrojom horčíka, ktorý je pre ľudí s cukrovkou nevyhnutnou živinou.

5. Zníženie rizika ochorenia prsníkov

Konzumácia arašidového masla, najmä od mladého veku, môže znížiť riziko benígneho ochorenia prsníkov (BBD), ktoré zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka.

Recepty z arašidového masla

Arašidové maslo je vynikajúce ako nátierka na čerstvý chlebík s kúskami banánu alebo pečivo či poleva na raňajkové kaše, domáce müsli, do palaciniek a lievancov.

Lyžička arašidového masla sa dobre dopĺňa s jahodovým smoothie s mliekom a výnimočnú chuť dodá aj marhuľovému smoothie. Vnesie doň zamatový nádych a doplní ďalšie množstvo bielkovín, vitamínov a minerálov, ako sú horčík, draslík a zinok.

Primiešať ho môžete do hummusu. V tomto prípade siahneme po arašidovom masle s kúskami arašidov. Pridávame ho aj do koláčov ako je orechový koláč, používame ho ako súčasť plnky, napríklad do orechových košíčkov, kokosových ježov či lineckých koliesok.

Arašidové maslo môžete tiež pridať do halva – receptu, pre dosiahnutie arašidovej príchute.

Arašidové maslo slúži aj ako „pomôcka“ pri výrobe malých dezertov, či snackov. Vynikajúco sa hodí ako lepiaca hmota pri výrobe energetických a semienkových tyčiniek.

Nižšie nájdete niekoľko receptov na jedlá s arašidovým maslom a tu recepty s arašidovým maslom pre vegánov.

Zmrzlinu z arašidového masla príjemne osladí banán.

Banánovo-arašidová zmrzlina – recept

Recept na originálnu zmrzlinu pre dve osoby.

Ingrediencie na banánovo-arašidovú zmrzlinu

  • 3 zrelé banány
  • 2 lyžice arašidového masla
  • 1 lyžica javorového sirupu (pre tých, ktorý obľubujú naozaj sladké chute)
  • arašidové maslo a mleté oriešky/mandľové lupienky na ozdobu

Postup na banánovo-arašidovú zmrzlinu

  1. Zrelé banány nakrájame na kolieska a dáme zamraziť.
  2. Zamrazené banány rozmixujeme s 2 lyžicemi arašidového masla a máme hotovo.
  3. Ak máte radi poriadne zamrznutú zmrzlinu, premiestnite ju do nádoby a vložte naspäť do mrazničky.
  4. Potom si ju naberte lyžicou alebo lyžicou na zmrzlinu a servírujte poliate arašidovým maslom a posypané kúskami orieškov alebo mandľových lupienkov.
Pralinky s arašidovým maslom vám dodajú dostatok energie aj živín na ráno.

Raňajkové energetické pralinky – recept

Recept na 8 praliniek, ktorého príprava zaberie len 15 minút a dodajú vám kvalitnú energiu na ráno.

Ingrediencie na raňajkové energetické pralinky

  • 50 g kvalitnej horkej čokolády
  • 70 g na jemno mletých lieskových alebo vlašských orechov
  • 100 g datlí
  • 1 lyžica chia semiačok
  • 2 lyžice arašidového masla
  • sezamové semiačka a kakao na obalenie

Postup na raňajkové energetické pralinky

  1. Čokoládu a sušené datle nasekáme na jemno, zmiešame s mletými orechmi, chia semiačkami a arašidovým maslom.
  2. Rukami dobre premiešame a vyformujeme rovnako veľké guličky, ktoré následne obalíme v sezamových semiačkach alebo kakae.
  3. Krásne sú aj neobalené. Dáme aspoň na 20 minút odležať do chladničky, aby stuhli.
Domáce arašidové maslo je ideálne na prípravu rôznych sušienok.

Cookies s arašidovým maslom – recept

Tieto chrumkavé sušienky s arašidovým maslom sú orechové, maslové a rýchle na prípravu, sú bezlepkové a skvelé na pečenie s deťmi. Pripravíte ich za menej ako 30 minút.

Ingrediencie na cookies s arašidovým maslom

  • 1 vajce
  • 230 g práškového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžička morskej soli plus ďalšia na posypanie
  • 200 g hladkého arašidového masla
  • hrsť pražených arašidov, nasekaných

Postup na cookies s arašidovým maslom

  1. Rúru predhrejte na 180 °C a 2 plechy vyložte papierom na pečenie alebo silikónovými podložkami na pečenie.
  2. Vo veľkej mise vyšľahajte vajce s cukrom, kým sa úplne nespoja. Pridáme vanilku a soľ a premiešame.
  3. Primiešajte arašidové maslo, kým sa dobre nespojí a nevznikne cesto. Nechajte 5 až 10 minút odstáť, aby stuhlo.
  4. Z cesta vytvarujte 12 guľôčok a rovnomerne ich rozložte na plech. Zľahka ich stlačte, aby sa mierne vyrovnali, a posypte ich trochou soli a nasekanými arašidmi.
  5. Pečte 10 až 13 minút alebo dozlatista. Pred konzumáciou preložíme na mriežku a necháme 10 minút vychladnúť.
  6. Tieto koláčiky môžete skladovať až 3 dni alebo ich môžete zmraziť až na 2 mesiace.

Ďalšie tipy na recepty s arašidovým maslom

Možností na využitie domáceho arašidového masla je naozaj veľa. Experimentujte s jeho jemnou no zaujímavou chuťou a obohaťte tak svoj jedálny lístok o ďalšiu zdravú potravinu.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang