Hlavné jedláRecepty

Recept na pečené kuracie prsia

Kuracie prsia patria k najobľúbenejším a zároveň najnáročnejším častiam hydiny na prípravu. Napriek ich popularite majú tendenciu rýchlo vyschnúť a stratiť šťavnatosť, ak nie sú tepelne spracované správnym spôsobom. Práve preto je kľúčom k dokonalému výsledku nielen výber kvalitného mäsa, no aj technika pečenia, ktorá zachová ich prirodzenú jemnosť a chuť.

Tento recept prevedie jednoduchým, no precízne premysleným postupom, ktorý kombinuje krátky čas pečenia s vyššou teplotou – výsledkom sú šťavnaté, jemné kuracie prsia s chrumkavým povrchom a bohatou chuťou.

Ako na najlepšie pečené kuracie prsia?

Ako teda upiecť kuracie prsia tak, aby boli šťavnaté? Pečieme ich krátko pri vysokej teplote a z rúry ich vytiahneme dokonale upečené.

Ingrediencie:

2 vykostené kuracie prsia bez kože
Olivový olej v spreji
½ lyžičky soli
¼ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
¼ lyžičky cesnakového prášku
¼ lyžičky cibuľového prášku
¼ lyžičky sušeného oregana
¼ lyžičky papriky

Postup

  1. Predhreme rúru na 220 °C. Zapekaciu misu vyložíme alobalom.
  2. Kuracie prsia z oboch strán bohato postriekame olivovým olejom a posypeme korením.
  3. Pečieme odokryté asi 20 minút. Stred kuracích pŕs by mal byť biely a nepriehľadný.
  4. Premiestnime kurča na tanier. Voľne ho prikryjeme alobalom a pred krájaním a podávaním necháme 5 – 10 minút odpočívať.

Pečené kuracie prsia s cícerovou kašou

Ingrediencie:
💠 Kuracie prsia
600 g kuracích pŕs
2 PL rastlinného oleja
1 PL grilovacieho korenia
olivový olej na opekanie

💠Cícerová kaša
300 g suchého cíceru
4 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
250 g mrkvy
50 g zeleru
400 ml vývaru z cíceru
kôra z 1 a ½ citróna
šťava z 1 citróna
100 g tahini (sezamová pasta)
olivový olej
morská soľ, čierne korenie
mletá sladká paprika

💠 Šalát
4 šalátové srdiečka
1 červená paprika
zvyšná mrkva
šťava a kôra z ½ citróna
½ PL trstinového cukru
50 ml olivového oleja
soľ, čierne korenie

Postup prípravy

1️⃣ Marinované a pečené kuracie prsia

Kuracie prsia umyjeme, osušíme a naložíme do marinády z rastlinného oleja a grilovacieho korenia. Necháme ich odležať v chladničke aspoň 2–3 hodiny. Po marinovaní ich z oboch strán opečieme na olivovom oleji dozlatista. Preložíme ich na plech, polejeme výpekom a dopekáme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 12 minút. Po upečení nakrájame na plátky.

2️⃣ Cícerová kaša s tahini a citrónom

Cícer prepláchneme a namočíme na noc do vody. Následne ho uvaríme domäkka. V hrnci rozohrejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájanú mrkvu, zeler, cibuľu a cesnak. Pridáme uvarený cícer, podlejeme vývarom z jeho varenia a dusíme pod pokrievkou cca 20 minút. Potom odstavíme, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, šťavu, tahini pastu a všetko rozmixujeme do hladkej kaše. Dochutíme soľou, korením, olivovým olejom a pred podávaním zľahka poprášime sladkou paprikou.

3️⃣ Osviežujúci šalát s citrónovým dresingom

V miske vyšľaháme citrónovú šťavu a kôru, olivový olej, cukor, soľ a korenie. Šalátové srdiečka nakrájame na menšie kúsky, mrkvu na tretiny a papriku na pásiky. Zeleninu premiešame s pripraveným dresingom tesne pred servírovaním.

4️⃣ Servírovanie

Na tanier servírujeme plátky šťavnatého kuracieho mäsa, vedľa nich porciu teplej cícerovej kaše a šalát v samostatnej miske.

Pokrm je výživovo vyvážený, plný bielkovín, vlákniny a zdravých tukov – ideálny na nedeľný obed aj slávnostnejšiu večeru.

Pečené kuracie prsia „Caprese“

Tento ľahký a chutný recept je ako stvorený na rýchly obed či večeru. Kombinácia mozzarelly, paradajok a čerstvej bazalky v štýle Caprese je nielen lahodná, ale aj nutrične vyvážená. Skvele sa hodí k ryži, quinoi, kuskusu, šalátu alebo pečeným zemiakom.

Ingrediencie

800 g kuracích pŕs (4 stredne veľké kusy)
200 g čerstvej mozzarelly
2 paradajky
Hrsť čerstvej bazalky
1–2 PL olivového oleja
Cesnakové korenie, mleté čierne korenie, soľ (podľa chuti)
Balzamikový ocot (voliteľne)

Postup

  1. Kuracie prsia pozdĺžne prekrojíme tak, aby vzniklo „vrecko“, pričom druhá strana ostane celistvá – zabráni sa tak vypadnutiu náplne.
  2. Mäso z oboch strán potrieme olivovým olejom a ochutíme korením a soľou.
  3. Paradajky a mozzarellu nakrájame na tenké plátky, bazalku natrháme na kúsky.
  4. Do každého kuracieho „vrecka“ vložíme plátky paradajky, mozzarelly a lístky bazalky.
  5. Naplnené prsia uložíme do zapekacej misy a pečieme v predhriatej rúre na 220 °C približne 20 minút.
  6. Po upečení necháme mäso ešte 5 minút odpočívať pod pokrievkou, aby sa uvoľnili šťavy.
  7. Pri servírovaní môžeme pokvapkať balzamikovým octom a podávame s obľúbenou prílohou.
TIP: Vyskúšať zdravú domácu tatársku omáčku z jogurtu – lahodnú, ľahkú a skvele sa hodí k tomuto jedlu.

Ako upiecť šťavnaté kuracie prsia?

Ak sa niekto obáva, že pečené kuracie prsia budú suché, máme jednoduchý návod, ako sa tomu vyhnúť. Tajomstvo spočíva v správnej príprave a načasovaní. Kuracie prsia patria medzi chudé mäso, a preto je dôležité ich nepiecť príliš dlho – inak stratia svoju šťavnatosť.


Odporúčame nastaviť rúru na 220 °C a piecť prsia približne 20 minút, ak ide o stredne veľké až väčšie filety. Ak máte kuchynský teplomer, cieľová vnútorná teplota mäsa by mala byť 73 °C. Nerovnomerne hrubé kusy odporúčame pred pečením jemne vyklepať, čím skrátime čas prípravy na zhruba 15 minút.


A nezabudnúť na posledný krok, ktorý urobí veľký rozdiel – nechať mäso po upečení odpočívať pod pokrievkou aspoň 5 minút. Vďaka tomu si prsia udržia šťavy a ostanú krásne vláčne.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang