Hlavné jedlá

Pekingská kačka s ázijskými knedličkami, hoisinskou omáčkou a činskou kapustou – recept

V tomto hlavnom jedle sa snúbi klasika čínskej kuchyne s európskymi surovinami. Kombinácia predstavuje lahodnú fúziu, ktorá spája ďaleké východné koreniny s tradičnými surovinami, a tým poteší nielen chuťové poháriky.

Prísady

  • 20 ml medu
  • 20 ml javorového sirupu
  • 1 čerstvá kačka
  • 60 ml tmavej sójovej omáčky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 šalotky
  • 1 čajová lyžička mletého zázvoru
  • štipka škorice
  • 3 hviezdy anízu
  • 1 kus zázvoru
  • 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
  • soľ a korenie
  • Hosinská omáčka
  • 1 hrnček hoisinu
  • 500 ml kačacieho vývaru
  • 1 kus zázvoru
  • 1 pomaranč
  • 20 ml medu
  • soľ a korenie
  • Čínska kapusta
  • 1 čínska kapusta
  • 1 cibuľa
  • 1 jablko
  • 1 štipka škorice
  • 2 polievkové lyžice brusnicovej marmelády
  • 1 bobkový list
  • kačacia masť
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 2 polievkové lyžice octu
  • 250 ml vody
  • 2 klinčeky
  • 2 čajové lyžičky múky
  • 20 ml červeného vína
  • Ázijské knedličky
  • 1 balenie cesta na knedle
  • 2 polievkové lyžice arašidovej pasty
  • 1 zväzok koriandra
  • 20 ml sezamového oleja
  • 20 ml sójovej omáčky
  • hrsť arašidov

Postup

Najskôr umyjeme kačku, dobre ju osušíme a začneme s prípravou pekingskej omáčky. Cibuľu nakrájame na malé kocky a rozmixujeme spolu s cesnakom a zázvorom. Vzniknuté pyré zmiešame s tromi litrami vody, medom, javorovým sirupom, sójovou omáčkou, mletým zázvorom, anízom a škoricou v hlbokom (zapekacom) pekáči. Kukuričný škrob zmiešame v troche vody a pridáme taktiež do pekáča.

Nakoniec vložíme kačku. Po 15 minútach kačka nasiakne všetky arómy. Po ďalších 15 minútach vytiahneme kačku z pekáča a necháme ju 6 hodín schnúť. Po šiestich hodinách schnutia pečieme kačku asi 30 minút pri 180°C. Aby sa úplne nevysušila, vložíme do trúby taktiež misku s vodou. Po polhodine otočíme kačku a pečieme ďalších 45 minút. Otáčame tak často, kým kačka chytí krásnu zlatohnedú farbu a kým bude chrumkavá.

V hrnci uvaríme kačací vývar a pridáme sladkastý hoison. Následne pridáme postrúhaný zázvor, osviežujúcu postrúhanú kôru z pomaranča a podľa chuti med, soľ a korenie. Čínsku kapustu dôkladne umyjeme a zbavíme hlúbu. V panvici zľahka opečieme cibuľu na kačacej masti. Pridáme najemno nakrájané jablko a trochu cukru.

Následne pridáme čínsku kapustu. Ochutíme trochou octu, zakryjeme pokrievkou a dusíme 10 minút, kým sa koreneno-sladko-kyslé arómy nezmiešajú. Po desiatich minútach pridajte vodu, všetky koreniny, múku, červené víno a brusnicovú marmeládu a varte kapustu ešte 30 minút.

Na záver pridajte voňavý rozmarín. Táto sladkasto-kyslá príloha je najlepšou práve pre pekingskú kačku. Vo veľkej mise zmiešame cesto na knedle so slanou arašidovou pastou. Pridáme posekaný koriander, 20ml sezamového oleja, sójovú omáčku a posekané arašidy pre ešte intenzívnejšiu arómu. Po dôkladnom zamiešaní vyformujeme z cesta knedličky vo veľkosti sliviek.

Kategorie:

Hlavné jedlá

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang