Dokonale jemný a šťavnatý steak z panenky korunovaný cesnakovým maslom.
Ingrediencie
- 4 steaky zo sviečkovej/panenky
- 1 a 3/4 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky čerstvo zomletého čierneho korenia
- 4 lyžice masla izbovej teploty
- 1 a 1/2 lyžičky jemne nasekaných čerstvých petržlenových lístkov
- 1 lyžička mletého cesnaku
- 2 lyžice rastlinného oleja
Postup
- Do stredu rúry umiestnite mriežku a predhrejte rúru na 150 °C.
- Steaky osušte papierovými utierkami a okoreňte ich z oboch strán.
- Potom ich položte na mriežku.
- Pečte pomaly, kým teplomer vložený do stredu steaku nezaznamená približne 46 °C pre stredne prepečený steak, 20 až 30 minút (začnite kontrolovať po 20 minútach).
- Medzitým pripravte cesnakové maslo.
- Maslo, petržlenovú vňať, cesnak a zvyšnú 1/4 lyžičky soli dajte do malej misky a roztlačte vidličkou, kým sa dobre nespoja.
- Rozpáľte panvicu na pečenie.
- Keď sú steaky asi 5 stupňov od požadovanej teploty, rozohrejte olej vo veľkej panvici, na vysokom ohni, kým sa nezačne smažiť.
- Pridajte steaky a opekajte, kým sa nevytvorí tmavá zlatohnedá kôrka, približne 1 minútu z každej strany.
- Pomocou klieští obráťte steaky na bok a podržte ich tak, aby sa opiekli aj na okrajoch, a otáčajte ich, kým sa všetky kraje nezapečú.
- Steaky preložte na taniere.
- Na steaky rozdeľte cesnakové maslo a nechajte ho odstáť, kým sa z väčšej časti nerozpustí, približne 3 minúty.
- Podávajte ihneď.