Recepty

Recept na šošovicu s vajíčkom

Bez ohľadu na to, ako prázdnu máte chladničku, takmer vždy sa doma nájdu vajíčka, šošovica a korenie. Z týchto surovín si pripravíte najjednoduchšie jedlo na všedný večer.

Suroviny

  • 1 šálka červenej šošovice
  • 1 šálka žltého deleného hrachu
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 veľké šalotky (asi 1/2 šálky)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky garam masaly
  • 4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • soľ a čerstvo mleté korenie
  • 1 šálka jemne nasekaných listov koriandra
  • 4 veľké vajcia

Postup

  1. Šošovicu a hrášok dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou. Nechajte ich odkvapkať a odložte bokom.
  2. V stredne veľkej panvici na miernom ohni zohrejte olivový olej a pridajte šalotku a pretlačený cesnak. Za stáleho miešania varte 3 až 4 minúty, alebo kým cesnak a šalotka nezískajú zlatistú farbu a vôňu.
  3. Pridajte šošovicu a delený hrášok a vmiešajte garam masalu. Dôkladne premiešajte.
  4. Pridajte vývar (alebo 4 hrnčeky vody) a zvýšte teplotu. Priveďte do varu, potom zmiernite teplotu a prikryte hrniec. Varte 30 až 35 minút alebo kým žltý delený hrášok nezmäkne. (Červená šošovica sa uvarí rýchlejšie, žltá šošovica zostane výrazná a al dente).
  5. Podľa chuti osoľte a okoreňte a vmiešajte koriander.
  6. V tejto fáze môžete šošovicu prikryť a skladovať v chladničke až 5 dní alebo ju po častiach zmraziť až na 3 mesiace (pred použitím ju nechajte cez noc rozmraziť v chladničke).
  7. Rúru predhrejte na 180 °C. Ľahko vymastite malé zapekacie misky. Do každej z nich nasypte asi 1 šálku šošovice, potom do stredu urobte hlbokú jamku a rozklepnite do nej vajce. Vajíčko posypte soľou a korením.
  8. Pečte 18 až 25 minút, alebo kým nie je bielok pevný a žĺtok upečený podľa vašich predstáv. Podávajte ihneď so zeleným šalátom.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang