PolievkyRecepty

Turecká šošovicová polievka- recept

Recept na tureckú šošovicovú polievku mercimek corbasi je hotový za menej ako hodinu. Podávajte ju s množstvom aromatických príloh.

Ingrediencie

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká žltá cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 1 stonka zeleru, nakrájaná nadrobno
  • 1 mrkva nakrájaná na drobné kocky
  • 4 strúčiky cesnaku, mleté alebo drvené
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 2 lyžice sladkej paprikovej pasty
  • 1 a 1/2 šálky červenej šošovice
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • 1 až 2 citróny, odšťavené, podľa chuti
  • 1 lyžička soli alebo podľa chuti
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia alebo podľa chuti

Na ozdobu:

  • 1/3 šálky masla
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 2 lyžičky chilli vločiek, plus ďalšie na posypanie
  • 6 lyžíc gréckeho jogurtu
  • 6 vrchovatých lyžíc krutónov
  • 1/4 zväzku čerstvej petržlenovej vňate, jemne nasekanej

Postup

  1. Vo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejte 3 lyžice olivového oleja. Pridajte cibuľu a za občasného miešania restujte 3 minúty. Pridajte zeler, mrkvu a cesnak a restujte, kým zelenina nezmäkne, približne 5 minút.
  2. Pridajte rascu a oregano a korenie vmiešajte do zeleninovej zmesi. Pridajte paprikovú pastu a miešajte, kým sa rovnomerne nerozloží.
  3. Do hrnca pridajte šošovicu a premiešajte, aby sa rovnomerne rozdelila do zeleninovej zmesi. Pridajte zeleninový vývar a premiešajte. Polievku nechajte zovrieť.
  4. Znížte teplotu, prikryte hrniec pokrievkou a nechajte polievku variť, kým šošovica a zelenina nezmäknú, približne 20 minút.
  5. Polievku odstavte z ohňa. Polievku rozmixujte ponorným mixérom. Podľa chuti pridajte citrónovú šťavu, soľ a korenie.
  6. Rozohrejte malý hrniec na strednom ohni a pridajte maslo. Varte približne 3 minúty. Odstavte z ohňa a pridajte 2 lyžičky olivového oleja a 2 lyžičky chilli. Premiešajte, aby sa spojili.
  7. Polievku nalejte do misiek. Na vrch každej polievky pridajte 1 polievkovú lyžicu gréckeho jogurtu, krutóny, kvapku chilli masla a posypte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a ďalším chilli. Podávajte.

Kategorie:

Polievky | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang