Recepty

Recept na švédske mäsové guľky – suroviny, postup prípravy a odkiaľ vlastne pochádzajú?

Švédske mäsové guľky, inak nazývané aj köttbullar, sú obľúbeným švédskym jedlom, ktoré však pochádza z Turecka. Tento recept na švédske mäsové guľky by mal vyskúšať každý, pretože chutia lepšie ako tie z Ikey. Aké suroviny sú potrebné na prípravu tohto jedla a ako vyzerá postup prípravy?

Švédske mäsové guľky sa stali obľúbeným jedlom vďaka ich lahodnej chuti, jemnej konzistencii a spolu so zemiakovou kašou a brusnicovou omáčkou tvoria dokonalú kombináciu.


Obsah článku


Recept na švédske mäsové guľky – tradičné suroviny

Recept na švédske mäsové guľky nie je náročný a človek na ich prípravu ani nepotrebuje veľké množstvo špecifických surovín. Ktoré suroviny sú teda potrebné?

Suroviny na guľky:

  • 340 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 340 g mletého bravčového mäsa
  • 3/4 šálky strúhanky
  • 1/4 šálky plnotučného mlieka
  • 1 veľké vajce
  • 1 veľká nastrúhaná šalotka
  • 2 strúčiky strúhaného cesnaku
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky muškátového orieška
  • 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia

Suroviny na omáčku:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 2 šálky hovädzieho vývaru
  • 1/2 šálky smotany na varenie
  • mleté čierne korenie

Aby bolo jedlo hotové a mohlo sa podávať, treba uvariť aj zemiakovú kašu a na záver sa guľky odporúča posypať petržlenovou vňaťou.

Recept na švédske mäsové guľky nie je náročný a človek na ich prípravu ani nepotrebuje veľké množstvo špecifických surovín. Guľky sa častokrát podávajú s brusnicovou omáčkou.

Postup prípravy

Ak niekto dostane chuť na švédske mäsové guľky, postup prípravy je jednoduchý. Celková príprava trvá približne 40 – 50 minút. Takýto je postup prípravy krok po kroku:

  1. Pripraviť zmes na mäsové guľky – všetky prísady treba dať do veľkej misy a rukami všetko jemne spojiť.
  2. V druhom kroku treba vytvarovať mäsové guľky. Najprv sa naberú 2 lyžice zmesi – približne veľkosti pingpongovej loptičky – a pomocou dlaní sa sformujú do hladkých guľôčok. Následne sa odporúča ukladať guľky na plech na pečenie.
  3. Na vysokej panvici na stredne silnom ohni treba rozohriať 1 lyžicu oleja a 1 lyžicu masla, kým sa nezačnú trblietať. Polovica mäsových guľôčok sa pridá na panvicu a vyprážajú sa, pričom každú treba vyprážať 1 až 2 minúty a potom ich treba otočiť. Treba ich vyprážať, kým nezhnednú zo všetkých strán – spolu asi 8 minút.
  4. Opečené mäsové guľky treba preložiť na tanier a zopakovať to so zvyšnými surovými mäsovými guľkami.
  5. Následne treba pripraviť omáčku. Zvyšný tuk na panvici sa môže posypať múkou a drevenou lyžicou sa zoškrabú pripálené kúsky. Múku treba variť, kým sa nebude zdať suchá – približne 1 minútu. Potom sa pridá hovädzí vývar a omáčku treba šľahať, kým nie je hladká a nezačne vrieť.
  6. Mäsové guľky treba vrátiť do panvice s omáčkou. Odporúča sa dusiť ich odkryté, kým nie sú uvarené a omáčka nezhustne – približne 10 minút.
  7. V ďalšom kroku treba panvicu odstrániť z ohňa, pridať polotučnú smotanu na varenie, omáčku premiešať a podľa potreby ju dochutiť soľou a korením.
  8. Mäsové guľky a omáčka sa podávajú so zemiakovou kašou a podľa potreby ich možno posypať petržlenovou vňaťou.

Celkový postup nie je náročný a zvládne ho aj začiatočník, ktorý nemá toľko zručností, avšak chce ochutnať pravé švédske klasické jedlo priamo u seba doma.

S akou prílohou podávať švédske mäsové guľky?

Tradičnou prílohou k švédskym mäsovým guľkám je zemiaková kaša. Zemiaková kaša sa častokrát pripravuje s maslom a so smotanou, aby bola vláčnejšia.

Druhou dôležitou súčasťou tohto receptu je brusnicová omáčka, prípadne brusnicový džem. Brusnice majú kyslastú chuť a kontrastujú so slanou chuťou guliek.

Okrem brusnicovej omáčky sa švédske mäsové guľky častokrát podávajú aj so smotanovou omáčkou, ktorá sa naleje priamo na guľky a jedlu dodáva šťavnatosť.

Ak niekto dostane chuť na švédske mäsové guľky, postup prípravy je jednoduchý. Celková príprava trvá približne 40 – 50 minút.

Aké sú nutričné hodnoty švédskych mäsových guliek?

Hlavne ľudia, ktorí sa venujú zdravej strave a cvičeniu, sa môžu zaujímať o to, aké nutričné hodnoty majú švédske mäsové guľky. Jedna porcia samotných guliek (6 až 8 guliek), bez prílohy a omáčky, má približne takéto nutričné hodnoty:

NutrientMnožstvo
Kalóriecca 300 – 350 kcal
Bielkovinycca 18 – 22 g
Tukycca 22 – 26 g
– z toho nasýtené tukycca 7 – 9 g
Sacharidycca 5 – 7 g
– z toho cukrymenej ako 1 g
Vlákninamenej ako 1 g
Soľ (sodík)cca 1 – 1,3 g

Treba myslieť na to, že ide iba o približné hodnoty, ktoré sa môžu líšiť napríklad podľa pomeru bravčového a hovädzieho mletého mäsa alebo napríklad podľa množstva použitého oleja a masla.

Ako správne tvarovať guľky, aby sa nerozpadli?

Ak jednotlivec chce, aby mali guľky správny tvar, mal by vedieť, že ich tvar závisí od viacerých faktorov. Toto sú niektoré z nich:

  1. Správna konzistencia cesta: Zmes by nemala byť lepkavá ani riedka – ak je zmes príliš mokrá, treba pridať trochu strúhanky a naopak, ak je zmes príliš suchá a praská, odporúča sa pridať mlieko alebo vajíčko.
  2. Nezabúdať na spojivo (vajíčko a strúhanku): Vajíčko spojí všetky suroviny a vďaka strúhanke nasiaknutej mliekom sú guľky mäkké a zároveň spevňuje štruktúru.
  3. Pri tvarovaní treba mať mokré ruky: Odporúča sa ruky namočiť vodou alebo olejom, pretože vďaka tomu sa mäso nebude lepiť na prsty a guľky budú hladké.
  4. Správny tvar a veľkosť guliek: Ideálne by mali mať guľky veľkosť ako pingpongová loptička alebo ešte o trochu menšie a všetky by mali byť približne rovnaké, aby sa rovnomerne opiekli.
  5. Schladenie v chladničke na cca 15 minút pred opekaním: Tento krok sa odporúča, pretože môže spevniť tvar guliek a lepšie udržať ich štruktúru, avšak nie je nevyhnutný.
  6. Otáčať guľky až po 2-3 minútach, nie hneď: Guľkám treba nechať čas, pretože ak by sa otočili príliš skoro a neboli by dostatočne opečené, mohli by sa rozpadnúť.

Ak sa bude človek riadiť týmito radami, guľky by mali byť pekné a zároveň rovnomerne upečené. Vo všeobecnosti však platí, že čím častejšie si tento recept na švédske mäsové guľky človek vyskúša, tým bude skúsenejší a guľky budú mať krajší tvar.

Švédske mäsové guľky sa stali národným symbolom hlavne preto, že na ich prípravu sú potrebné suroviny, ktoré sú ľahko dostupné a takisto ich príprava je jednoduchá.

Je možné guľky pripraviť, zamraziť a skladovať na neskôr?

Mnoho ľudí to možno nevie, no švédske mäsové guľky je naozaj možné zamraziť a skladovať na neskôr. Najlepšie je ich najprv upiecť, nechať vychladnúť, neskôr uložiť do vzduchotesnej nádoby alebo mraziaceho vrecka a dať ich do mrazničky.

Takto guľky vydržia približne 2-3 mesiace bez toho, aby stratili kvalitu. Pri rozmrazovaní by sa mali guľky nechať pomaly rozmraziť v chladničke a potom ich treba jemne ohriať v rúre alebo na panvici, aby si zachovali chuť aj textúru.

Zamrazenie švédskych mäsových guliek má hneď niekoľko výhod. Jednou z najväčších výhod je úspora času, keďže si človek jednorazovo môže pripraviť väčšie množstvo guliek a mať tak vopred pripravené jedlo pre prípad, že na dlhšiu prípravu jedla nemá dostatok času.

Ako sa švédske mäsové guľky stali národným symbolom Švédska?

Švédske mäsové guľky sa stali národným symbolom hlavne preto, že na ich prípravu sú potrebné suroviny, ktoré sú ľahko dostupné a takisto ich príprava je jednoduchá.

Podľa legendy priniesol recept na švédske mäsové guľky z Osmanskej ríše (čo je dnešné Turecko) kráľ Karol XII. na začiatku 18. storočia. Guľky sa stali bežnou súčasťou švédskej kuchyne – hlavne so zemiakovou kašou a brusnicovým džemom.

V dnešnej dobe sú však švédske mäsové guľky slávne najmä vďaka obchodu IKEA, ktorý ich ponúka ako súčasť menu v ich reštauráciách po celom svete.

Koľko Köttbullar ročne predá IKEA?

Podľa oficiálnych zdrojov obchod IKEA predáva viac ako 1 miliardu švédskych mäsových guliek ročne na celom svete. Podľa údajov z roku 2023 sa iba v Spojených štátoch predalo viac ako 54 miliónov mäsových guliek zákazníkom IKEA. Vo Švédsku IKEA predáva ročne približne 25 miliónov guliek.

Kategorie:

Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang