Recepty

Ako pripraviť vajíčko na mäkko – recept

Pripraviť na raňajky vajíčka na mäkko je jednoduché, však? Stačí rozbiť vajíčka na panvici a keď sú hotové, obrátiť ich. Ako však dosiahnuť dokonale prepečený bielok a v strede tekutý žĺtok? Dokonalé vajíčka na mäkko nie je ťažké usmažiť – ak budete mať na pamäti niekoľko kľúčových vecí. Tu je návod, ako na to.

Vyberte si vhodnú panvicu

Vajíčka sa radi prilepujú na povrch panvice, preto začnite s výberom tej správnej. Na dve vajcia je vhodná väčšia panvica, aby vajcia mali dostatok priestoru, ale aby ste nepotrebovali veľa masla na pokrytia dna.

Použite akúkoľvek panvicu, buď s pridaným nepriľnavým povlakom, alebo takú, ktorá je prirodzene nepriľnavá, ako je napríklad upravená liatinová panvica alebo panvica z uhlíkovej ocele. To všetko zaručí, že vaše vajíčka skĺznu na tanier.

Jednoduché dochutenie

Aj keď vajíčka môžete určite smažiť na oleji, maslo im dodá príjemnú chuť a bohatosť. Na dve vajíčka potrebujete 1 lyžicu.

Na panvici rozpustite maslo, rozklepnite doň dve veľké vajcia a dochuťte ich trochou soli. Ak máte radi korenie, počkajte, kým vajíčka obrátite, pretože tak sa korenie nespáli.

Kedy vajíčko otočiť?

Asi najdôležitejšou časťou vyprážania vajíčok je vedieť, kedy vajíčka obrátiť. Tu je pravidlo:

  • Počkajte, kým sa bielka uvaria a stuhnú (to znamená, že sa zmenia z čírych na nepriehľadné).
  • Keď sú bielka hotové, je čas ich obrátiť. Uistite sa, že máte správnu obracačku: Široká plochá obracačka je váš najlepší priateľ.
  • Opatrne zasuňte obracačku pod prvé vajce a uistite sa, že je pod žĺtkom, potom sa zhlboka nadýchnite a opatrne vajce otočte.
  • Jednoduché a ľahké a teraz máte istotu, že môžete obrátiť aj druhé vajce.
  • Vajíčka na druhej strane varte ešte asi 30 sekúnd, aby boli bielka úplne tuhé, a potom ich preložte na tanier a vychutnávajte si ich ešte horúce.
  • Odporúčame veľa toastov s maslom, aby ste mohli nasiaknuť všetok lahodný tekutý žĺtok. Tí, ktorí majú radi stredne prepečené vajíčka, stačí ich na druhej strane opiecť o niečo dlhšie.

Ingrediencie

  • 1 lyžica masla
  • 2 veľké vajcia
  • kuchynská soľ
  • Čerstvo mleté čierne korenie

Postup

  1. Rozpustite maslo. Na malej panvici rozpustite na strednom ohni 1 lyžicu masla. Panvicu nakloňte tak, aby sa maslo dostalo na dno.
  2. Pridajte 2 vajcia a osoľte.
  3. Vajíčka nechajte piecť, kým nie sú bielka takmer úplne nepriehľadné, s výnimkou 0,5 cm oblasti okolo žĺtkov, približne 2 minúty.
  4. Vajíčka opatrne obráťte.
  5. Vajíčka ochuťte korením a varte. Vajíčka ochuťte čiernym korením a varte, kým nie sú bielka úplne pevné, približne ďalších 30 sekúnd. Vajíčka opatrne preložte na tanier.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang