Hlavné jedlá

Tajine so šošovicou a ružičkovým kelom – recept

Farebnosť a bohatá rozmanitosť naservírovaná v keramickej miske osloví všetky zmysly. Kombinácia rozličných druhov strukovín a šťavnatej zeleniny obložená ružičkovým kelom. Dokonale zosúladené orientálne korenie chuťovo i aromaticky spája túto odvážnu kreáciu, ktorá dráždi chuťové bunky severoafrickým nádychom.

PRÍSADY:

  • 1 hlávka ružičkového kelu
  • druhy fazule a šošovice:
  • baghia fazuľa
  • beluga šošovica
  • horská šošovica
  • zelená šošovica
  • čierna fazuľa
  • prepeličia fazuľa
  • červená šošovica
  • 3 cibule šalotka
  • kvety boráka lekárskeho
  • 3 chilli papričky
  • 1 menší strapec paradajok
  • arganový olej
  • tri polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 červené cibule maslo
  • 4 minicukiny
  • 5 minikarotiek
  • 1 kumquat (naložený)
  • 1 limequat (naložený)
  • 1 čajová lyžička koriandrových semienok
  • 3 menšie zemiaky
  • korenie „Ras el hanout“
  • morská soľ
  • čierne korenie

Postup

Večer pred prípravou jedla naložíme do vody všetku strukovinu. Na kocky pokrájanú cibuľu, cesnak, zemiaky, minikarotky a cukiny s troškou arganového oleja vložíme do rozpálenej tajiny. Hneď ako sa kocky opečú a začnú voňať, pridáme paradajkový pretlak a rozštvrtené paradajky, ktoré predtým zľahka opečieme.

Potom podlejeme vodou až po okraj tajiny. Zeleninu necháme krátko variť, pridáme ešte soľ, korenie, koriandrové semienka a korenie Ras el hanout.

Ďalší krok: Do tajiny pridáme zmäkčenú strukovinu, ružičkový kel bez hlúbu a pár kvetov boráka lekárskeho. Postrúhaný kumquat a limequat dodajú jedlu zľahka kyselkavú sviežosť. Podľa chuti možno ešte pridať posekané chilli papričky.

Potom celú zmes necháme dusiť približne 30 minút. Voňajúci tajine servírujeme s posekanou petržlenovou vňaťou a čerstvým chlebom. Tajine predstavuje dokonalú súhru farieb, sviežosti a orientálneho korenia – jednoducho sviatok pre chuťové poháriky.

Kategorie:

Hlavné jedlá

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang