Vegan/Vegetarian

Tatarák z hlivy – recept

Tatarák z hlivy predstavuje modernú a zdravšiu alternatívu klasického hovädzieho tataráku, ktorá osloví nielen vegetariánov, no aj gurmánov hľadajúcich ľahšie a chuťovo výrazné jedlá. Hlivu ustricovú si v gastronómii ceníme najmä pre jej mäsitú konzistenciu, bohatú umami chuť a pozitívne účinky na imunitu a trávenie. V kombinácii s kvalitnými ingredienciami dokáže vytvoriť harmonickú a výživnú delikatesu, ktorá vynikne ako predjedlo aj ako ľahký hlavný chod.


Obsah článku


Tento recept stavia na prirodzenej chuti hlivy, ktorú podčiarkujú klasické tatarákové prísady ako horčica, cibuľa, kapary či olivový olej. Výsledkom je jedlo, ktoré nielen vizuálne pripomína tradičný tatarák, no zaujme aj chuťou – bez použitia mäsa. Navyše je rýchly na prípravu, vhodný aj pre vegánov a skvelo sa hodí na víkendové pohostenie alebo ako netradičný doplnok na ochutnávkovom stole.

Tatarák z hlivy – recept na 2 porcie

⏱ Príprava: 15 minút
Doba tepelnej úpravy: 10 minút

IngrediencieMnožstvo
Červená cibuľa1 ks
Cesnak2 strúčiky
Hlivy ustricovej (iba hlavičky)250 g
Drvená rascapodľa chuti
Sušená majoránkapodľa chuti
Dijonská horčica1 ČL
Kvalitný kečup1 ČL
Sójová omáčka1 ČL
Mletá červená paprikapodľa chuti
Citrónová šťavapodľa chuti
Soľpodľa chuti
Olejna restovanie

Postup prípravy

  1. Najskôr si očistíme cibuľu, nakrájame ju nadrobno a na troche oleja ju orestujeme dosklovita – približne 3 minútky.
  2. Pridáme nadrobno nasekaný cesnak a ešte minútku spolu restujeme.
  3. Medzitým si umyjeme hlivu ustricovú, odstránime stonky a hlavičky nakrájame na drobné kúsky.
  4. Pridáme ich k restovanej zmesi, posypeme trochou drvenej rasce, premiešame, znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť približne 10 minút.
  5. Po dusení zmes odstavíme z ohňa, dochutíme majoránkou a necháme chvíľu vychladnúť.
  6. Následne pridáme horčicu, kečup, sójovú omáčku, mletú papriku, soľ a čerstvú citrónovú šťavu. Všetko dôkladne premiešame, aby sa chute prepojili.
  7. Podávame ideálne na chrumkavej hrianke – takto chutí tatarák z hlivy najlepšie.

Vegánska a bezlepková verzia – tatarák z hlivy

Tento recept je prirodzene vegánsky, no ak si chceme byť istí, že je aj bezlepkový, dbajme na výber niektorých ingrediencií. Tu sú tipy:

Čím nahradiť bežné suroviny?

Bežná surovinaVegánska/bezlepková alternatíva alebo poznámka
KečupPoužime bezlepkový kečup, bez pridaného cukru alebo sladidiel na báze jačmeňa
Sójová omáčkaVymeňme za tamari – prirodzene bezlepková alternatíva
Chlieb/hriankaPodávame na bezlepkovom chlebe alebo opečených bezlepkových krekroch
HorčicaSkontrolujme zloženie – dijonská horčica býva vegánska, ale nie vždy bezlepková – odporúča sa čítať etikety

Tipy na podávanie

  • Podávajme tatarák na opečených plátkoch bezlepkového chleba potretých cesnakom.
  • Môžeme ho podávať aj na plátkoch uhorky alebo reďkovky ako elegantný predkrm.
  • Ozdobme čerstvými bylinkami (napr. pažítkou, petržlenovou vňaťou) pre ešte sviežejší dojem.

Raw a Low-Carb verzia tataráku z hlivy

Táto verzia sa pripravuje bez tepelnej úpravy, aby sme zachovali čo najviac živín. Hliva sa konzumuje surová – odporúčame použiť mladé a čerstvé hlavičky, ktoré sú jemnejšie a ľahšie stráviteľné.

Suroviny (na 2 porcie):

IngredienciaMnožstvo
Hliva ustricová (mladá, jemná)200–250 g
Červená cibuľa1 menšia ks
Cesnak1–2 strúčiky
Citrónová šťavapodľa chuti
Za studena lisovaný olivový olej1 PL
Dijonská horčica (bez cukru a lepku)1 ČL
Tamari (bezlepková sójová omáčka)1 ČL
Mletá červená paprika (sladká alebo údená)½ ČL
Mletý čierny korenieštipka
Soľpodľa chuti
Voliteľné: čerstvé bylinky (pažítka, koriander, petržlen)podľa chuti

Postup

  1. Hlivu očistíme a nakrájame na veľmi drobné kúsky (prípadne rozmixujeme v sekáčiku – krátko, aby sa nerozpadla na kašu).
  2. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak.
  3. Dochutíme citrónovou šťavou, horčicou, tamari, olivovým olejom, mletou paprikou, soľou a korením.
  4. Dobre premiešame a necháme 15–20 minút odležať v chladničke, aby sa chute spojili.
  5. Podávame na plátkoch uhorky, cukety alebo listoch šalátu ako originálne nízkosacharidové jednohubky.
Ľahko stráviteľný, osviežujúci, plný antioxidantov, vlákniny a enzýmov.

Porovnanie verzií tataráku z hlivy

KritériumKlasická vegánska verziaBezlepková verziaRaw & Low-carb verzia
Tepelná úpravaRestovanie a dusenie (10 min)Áno, rovnaká ako klasickáNie (surová, bez varenia)
ZloženieHliva, cibuľa, cesnak, koreniny, horčica, kečup, sójovkaRovnaké, len bezlepkové verzie omáčokHliva, cibuľa, cesnak, tamari, horčica, bylinky
Obsah lepkuMôže obsahovať (napr. kečup, sójovka)Bezlepkové suroviny použité (tamari, bezlepkový kečup)Bezlepkové (bez pečiva, bez obilnín)
Energetická hodnotaStredná – obsahuje sacharidy z kečupu a prílohNižšia ako klasická verziaNajnižšia – vhodná pre keto, low-carb, paleo
Zachovanie živínTepelná úprava znižuje obsah niektorých živínRovnaké ako pri klasickejMaximálne zachovanie enzýmov, vitamínov
Vhodnosť pre diétyVegánskaVegánska, bezlepkováVegánska, bezlepková, raw, keto, paleo
Chuťový profilPlná, jemne sladkastá, klasický „tatarákový“ charakterRovnaký ako pri klasickej, len bez alergénovĽahší, sviežejší, s prirodzenou štruktúrou

Profesionálne tipy na servírovanie

1. Na pečive – klasická forma

  • Servírujeme tradične na čerstvej hrianke, napríklad z kváskového chleba alebo bezlepkového pečiva.
  • Ideálne doplniť o čerstvé klíčky, rukolu alebo mikrobylinky, ktoré dodajú sviežosť a výživovú hodnotu.

2. Ako zdravé jednohubky

  • Raw a low-carb verziu podávame na plátkoch uhorky, reďkovky alebo cukety – vytvoríme efektné „vegánske kanapky“.
  • Môžeme dozdobiť konopnými semienkami, ružovým korením alebo mikrobylinkami pre efekt gurmánskej prezentácie.

3. V šalátovom lôžku

  • Tatarák môžeme naaranžovať do misky z listu rímskeho šalátu alebo čakanky – elegantná forma pre bufet či zdravý obed.
  • Doplníme pár kvapkami citrónového oleja alebo balzamikového octu s figami pre gurmánsky zážitok.

4. V pohárikoch (finger food)

  • Moderné podávanie v malých degustačných pohárikoch – na spodok môžeme dať avokádové pyré, naň vrstvu tataráku a dozdobiť bylinkami.
  • Ideálne pre catering, recepcie alebo elegantné domáce oslavy.

5. S chrumkavým elementom

  • Ku všetkým verziám môžeme pridať ľanové alebo cícerové krekry, prípadne domáce raw chipsy z kapusty alebo mrkvy – výborne doplnia textúru.

Hlivu ustricovú miluje kuchyňa aj veda

Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) nie je len chutnou hubou vhodnou do vegánskej kuchyne – ide o výnimočný organizmus, ktorý prepája svet gastronómie, medicíny a ekológie:

Prírodné antibiotikum a imunobooster

Hliva obsahuje betaglukány – látky s preukázaným vplyvom na posilnenie imunity. Tie podporujú aktivitu makrofágov, „upratovačov“ nášho imunitného systému, ktorí likvidujú vírusy, baktérie aj rakovinové bunky. Navyše má protizápalové, antioxidačné a antibakteriálne účinky.

Prírodná statínová alternatíva

Vedci zistili, že hliva obsahuje lovastatín, prírodný inhibítor enzýmu HMG-CoA reduktáza, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Preto sa často odporúča ako súčasť prevencie kardiovaskulárnych ochorení.

Ekologický zázrak – čistí svet

Okrem kuchyne má hliva unikátne využitie aj v ekológii – dokáže rozkladať toxické látky vrátane ropných produktov či pesticídov. Je preto využívaná v mykoremediácii, teda na čistenie znečistených pôd a vôd.

Mozog a energia

Vďaka vysokému obsahu vitamínov skupiny B (najmä B3 a B5) a minerálov ako železo, selén a meď podporuje hliva správnu činnosť nervového systému, energetický metabolizmus a duševnú výkonnosť.

Ideálna pre každého

Je bezlepková, nízkokalorická a vegánska, takže je vhodná pri chudnutí, pri bezlepkovej diéte, ale aj ako súčasť nízkosacharidového, paleo či detox stravovania. Má mäsitú konzistenciu, vďaka čomu dokáže výborne nahradiť živočíšne produkty v receptoch ako tatarák, guláš či „hlivový segedín“.

Tatarák z hlivy je skvelým dôkazom toho, že aj bez mäsa dokážeme vytvoriť plnohodnotné a chuťovo bohaté jedlo. Nech už si zvolíte klasickú alebo vegánsku verziu, jedno je isté – s touto pochúťkou určite prekvapíte seba aj svojich hostí.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang