Suroviny
- 1/2 kvasníc
- 300 ml mlieka
- 300 g celozrnnej múky
- 300 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- vajíčko na potretie
Postup
Mlieko, kvasnice, vajce, múku, soľ a cukor dáme do misky a rukou kvasíme asi 20 minút. Cesto musí byť vláčne a nesmie sa lepiť. V prípade, ak sa lepí, pridáme múku. Ak je naopak tuhé, pridáme po lyžičkách vodu.
Cesto necháme kysnúť hodinu. Potom ho dáme na dosku a pokrájame na 10 rovnakých kúskov. Každý kúsok vytvarujeme do valčeka, ktorý zauzlíme. Dáme na plech a potrieme vajíčkom. Môžeme posypať rascou, hrubou soľou, ľanom. Pečieme v rúre do hneda.