
Polievka z maslovej tekvice patrí medzi obľúbené zdravé recepty, ktoré vynikajú svojou krémovou konzistenciou, jemnou orieškovou chuťou a vysokou nutričnou hodnotou. Tento recept je ideálny pre chladnejšie obdobie, kedy organizmus ocení teplé, výživné a ľahko stráviteľné jedlá. Práve polievka z maslovej tekvice v sebe spája jednoduchosť prípravy, sezónnosť surovín a bohatý obsah vitamínov A, C a vlákniny.
Obsah článku
V nasledujúcom článku predstavíme overený recept na polievku z maslovej tekvice, vhodnú na uchovanie – v chladničke vydrží až 4 dni a v mrazničke aj niekoľko mesiacov. Ak niekto hľadá inšpiráciu na chutné recepty z tekvice, táto polievka je výborným štartovacím bodom.
Ako si pripraviť polievku z maslovej tekvice?
Suroviny 2 lyžice extra panenského olivového oleja 1 veľká žltá cibuľa ½ lyžičky morskej soli 3 kg maslová tekvica, olúpaná, zbavená semien a nakrájaná na kocky 3 strúčiky cesnaku 1 lyžica nasekanej čerstvej šalvie ½ lyžice mletého rozmarínu 1 lyžička strúhaného zázvoru 3 až 4 šálky zeleninového vývaru čerstvo mleté čierne korenie nasekaná petržlenová vňať chrumkavý chlieb (na servírovanie) |
Postup
- Rozohrejeme olej vo veľkom hrnci na miernom ohni. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, štipku soli a niekoľko štipiek čerstvo mletého čierneho korenia. Restujeme 5 až 8 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezíska jemne zlatistú farbu.
- Pridáme na kocky nakrájanú maslovú tekvicu a varíme ju za občasného miešania približne 8 až 10 minút, kým nezačne mäknúť a karamelizovať sa.
- Vmiešame pretlačený cesnak, nadrobno nasekanú šalviu, rozmarín a čerstvo nastrúhaný zázvor. Premiešame a varíme ešte asi 1 minútu, aby sa uvoľnila aróma korenín.
- Prilejeme 3 šálky zeleninového vývaru. Privedieme do varu, prikryjeme a stíšime plameň na mierny ohrev. Varíme 20 až 30 minút, kým je tekvica úplne mäkká.
- Necháme polievku mierne vychladnúť a rozmixujeme ju do hladka v mixéri – v prípade potreby po častiach, aby sme predišli pretečeniu.
- Ak je polievka príliš hustá, pridáme ešte 1 šálku vývaru a rozmixujeme znovu do krémovej konzistencie.
- Dochutíme podľa potreby soľou a korením. Podávame ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou a ideálne s chrumkavým kváskovým chlebom či opečenými krutónmi.
Nutričné benefity maslovej tekvice
Maslová tekvica patrí medzi mimoriadne výživné druhy zeleniny a právom si zaslúži miesto v každom zdravom jedálničku. Jej sýtooranžová farba naznačuje vysoký obsah betakaroténu, rastlinného prekurzora vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre zdravý zrak, pokožku, imunitný systém aj správnu funkciu slizníc. V jednej porcii sa nachádza dostatok tohto antioxidantu na pokrytie dennej odporúčanej dávky vitamínu A pre dospelého človeka.
Okrem betakaroténu obsahuje maslová tekvica aj vitamíny C a E, ako aj dôležité minerály – predovšetkým draslík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Je bohatá aj na vlákninu, vďaka čomu podporuje zdravé trávenie, pocit sýtosti a stabilizáciu hladiny cukru v krvi. Zároveň má nízky glykemický index, preto je vhodná aj pre diabetikov a ľudí so snahou o redukciu hmotnosti.

Tipy na dochutenie a variácie receptu
Hoci základná verzia polievky z maslovej tekvice je sama o sebe chuťovo bohatá a krémová, existuje množstvo spôsobov, ako ju chuťovo obohatiť podľa osobných preferencií alebo sezónnych surovín.
Pre milovníkov pikantnejších chutí odporúčame pridať štipku chilli vločiek, kajenského korenia alebo trocha údenej papriky. Výborne sa hodí aj muškátový oriešok, ktorý dodá polievke hĺbku a jemnú aromatickú stopu. Mnohí obľubujú pridať trochu kokosového mlieka – čím polievka získa exotický nádych a krémovejšiu konzistenciu. Alternatívne môžete použiť aj nesladené mandľové alebo ovsené mlieko.
Pre deti alebo tých, ktorí preferujú sladšie tóny, je skvelé do polievky pridať aj mrkvu, jablko alebo batát. Tieto suroviny sa chuťovo krásne prepoja s maslovou tekvicou a zároveň zvýšia výživovú hodnotu. Nezabudnite tiež na čerstvé bylinky – šalvia, tymian či rozmarín z nej dokážu spraviť voňavý gurmánsky zážitok.
Ako polievku skladovať alebo zamraziť
Polievka z maslovej tekvice je ideálnym jedlom na prípravu do zásoby. Jej krémová konzistencia a absencia mliečnych produktov (v prípade vegánskej verzie) umožňuje dlhodobé skladovanie bez straty chuti či textúry.
V chladničke vydrží až 4 dni – odporúča sa uchovávať ju v sklenenej alebo nerezovej nádobe s tesniacim viečkom, aby sa zachovala jej vôňa a zabránilo prenosu pachov. Ak ju niekto plánuje skladovať dlhšie, bez problémov ju môže zamraziť na 2–3 mesiace. Ideálne je rozdeliť polievku do porcií, vložiť do uzatvárateľných nádob alebo sáčkov vhodných na mrazenie a označiť dátum prípravy.
Pri rozmrazovaní je najlepšie ju najprv nechať pomaly rozmraziť v chladničke cez noc, a následne jemne ohriať v hrnci. V prípade potreby môžete pridať trochu vývaru alebo vody, aby získala späť svoju pôvodnú konzistenciu. Táto možnosť robí z tekvicovej polievky perfektný meal prep recept na hektické dni.
Ako zavádzať maslovú tekvicu do jedálnička detí (aj metóda BLW)
Maslová tekvica je výbornou voľbou aj pri zavádzaní príkrmov u dojčiat – vďaka svojej jemnej štruktúre a prirodzene sladkej chuti je u detí veľmi obľúbená. Odporúča sa podávať už od ukončeného 6. mesiaca, a to buď ako pyré, alebo vo forme jemnej krémovej polievky.
Pre rodičov, ktorí uprednostňujú metódu BLW (Baby Led Weaning), je možné maslovú tekvicu pripraviť v mäkkých kockách alebo pásikoch, ktoré dieťa samo uchopí a skúša konzumovať. V prípade polievky odporúčame podávať ju s kúskami varených obilnín alebo zeleniny, čím sa zvýši výživová hodnota aj pocit sýtosti.
Tekvica je ľahko stráviteľná, nepatrí medzi silné alergény a obsahuje množstvo dôležitých živín pre rast a vývoj, vrátane vitamínu A, C, E a draslíka. Navyše, pokrmy z nej sa dajú ľahko upraviť podľa veku dieťaťa – od jednoduchého pyré až po plnohodnotné jedlo.
Čím polievku doplniť pri servírovaní
Pri servírovaní polievky z maslovej tekvice má človek množstvo možností, ako zvýrazniť jej chuť, zlepšiť vizuálnu stránku a poskytnúť viac textúrnych zážitkov. Skvelým doplnkom sú napríklad domáce krutóny – stačí nakrájať chlieb na malé kocky, pokvapkať olivovým olejom, posypať bylinkami a upiecť dozlata v rúre. Výborné sú aj pražené tekvicové semienka, ktoré dodajú príjemnú chrumkavosť a navyše doplnia zdravé tuky.
Na dochutenie môžeme polievku podávať s lyžicou kokosového alebo kyslého rastlinného jogurtu, ktorý vytvorí kontrast k sladkosti tekvice. Z byliniek sa najviac hodia petržlenová vňať, tymian alebo šalvia, ktoré okrem vône dodajú aj svieži farebný akcent.

Recepty z tekvice – slané aj sladké inšpirácie na jeseň
Tekvica patrí medzi najobľúbenejšie suroviny jesennej kuchyne – je výživná, dostupná, chutná a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. Či už niekto hľadá rýchlu večeru, sýte bezmäsité jedlo alebo sladký koláč ku káve, recepty z tekvice ponúkajú nečakanú rozmanitosť chutí. Vybrali sme niekoľko overených a obľúbených tipov, ktoré zvládne doma každý.
Tekvicové rizoto s kuracím mäsom – rýchla a chutná večera
Jednoduché, no výnimočne chutné jedlo z maslovej tekvice, kuracích pŕs, parmezánu a krémovej smotany. Vďaka kombinácii pečených kúskov tekvice a kvalitného vývaru vznikne lahodné rizoto, ktoré pohladí chuťové poháriky každého milovníka jesennej kuchyne.
Suroviny: 3 PL olivového oleja 0,5 menšej maslovej tekvice 250 g kuracích pŕs 1 ks cibuľa 2 hrste ryže na rizoto (napr. arborio) 750 ml zeleninového vývaru 2 PL kyslej smotany 50 g parmezánu Soľ, mleté čierne korenie podľa chuti Trochu nasekanej petržlenovej vňate |
Postup
- Tekvicu olúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na malé kocky. Kuracie prsia pokrájame na podobne veľké kúsky.
- Na panvici zahrejeme 2 PL oleja, pridáme tekvicu a chvíľu ju opekáme. Pridáme mäso a nahrubo nakrájanú cibuľu. Restujeme, osolíme a okoreníme.
- Keď je tekvica polomäkká, spolu s mäsom a cibuľou ju odložíme bokom.
- Do panvice pridáme zvyšný olej, vsypeme ryžu a krátko ju orestujeme. Začneme postupne prilievať vývar – vždy po častiach, keď sa predchádzajúca dávka vstrebe.
- Po 10 minútach varenia ryže vrátime do panvice tekvicu s mäsom a pokračujeme vo varení s vývarom, kým ryža nebude al dente.
- Na záver vmiešame kyslú smotanu, nastrúhaný parmezán a nasekaný petržlen. Podávame horúce.
Tekvicový koláč s orechmi a mascarpone polevou
Ak má niekto chuť na niečo sladké, môže siahnuť po tomto šťavnatom koláči s vlašskými orechmi a jemnou vanilkovou polevou. Vďaka tekvicovému pyré je koláč krásne vláčny, no zároveň dostatočne hutný, aby sa rozplýval na jazyku.
Suroviny: Na koláč: 250 g hladkej múky 2 KL kypriaceho prášku 1 KL jedlej sódy 1 štipka soli 2 KL mletej škorice 1 KL sušeného zázvoru 0,25 KL muškátového orieška 200 g kryštálového cukru 350 g tekvicového pyré 200 ml oleja 4 vajcia 100 g nasekaných vlašských orechov Na polevu: 150 g zmäknutého masla 200 g mascarpone 1 balíček vanilkového cukru 300 g práškového cukru 1 hrsť vlašských orechov na ozdobu |
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C a plech (cca 33×22 cm) vystelieme papierom na pečenie.
- V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, soľ, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a cukor.
- V druhej miske vyšľaháme pyré, olej a vajcia. Potom po častiach vmiešame suché ingrediencie.
- Nakoniec pridáme nasekané orechy a premiešame. Cesto vylejeme na plech a pečieme približne 30 minút.
- Maslo vyšľaháme, pridáme mascarpone a vyšľaháme do krému. Prisypeme práškový aj vanilkový cukor a dôkladne premiešame.
- Polevu rozotrieme na vychladnutý koláč a ozdobíme orechmi.
Tekvicovo-kakaová bábovka – vôňa škorice a jesene
Ideálna k šálke čaju počas sychravého popoludnia. Táto bábovka kombinuje vláčne tekvicové cesto s kakaovou časťou, ktorá vytvára krásny mramorovaný efekt. Škorica a muškátový oriešok dodajú pečivu jemne korenistú arómu, ktorá pripomína tradičné jesenné dezerty.
Suroviny: 300 g hladkej múky 2 KL kypriaceho prášku 1 KL jedlej sódy 1 štipka soli 1 KL mletej škorice 3 vajcia 150 g hnedého cukru 100 g kyslej smotany 50 ml oleja 150 g tekvicového pyré 2 PL kakaa |
Postup
- Rúru predhrejeme na 170 °C. Bábovkovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou alebo krupicou.
- V miske premiešame múku, kypriaci prášok, sódu, soľ a škoricu.
- Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme olej, smotanu a pyré.
- Do mokrej zmesi po častiach pridávame suché ingrediencie. Cesto rozdelíme – do jednej časti vmiešame kakao.
- Do formy nalejeme najprv svetlé cesto, potom kakaové a vidličkou jemne premiešame.
- Pečieme asi 60 minút. Po upečení necháme 10 minút odstáť a opatrne vyklopíme.
Zapekaná tekvica v syrovej omáčke – bezmäsitý skvost
Jemná chuť maslovej tekvice sa tu dokonale spája s bohatou omáčkou z mlieka, syra a štipky muškátového orieška. Skvele sa hodí aj ako luxusná príloha k pečenému mäsu.
Suroviny: 1 ks maslová tekvica 1 PL oleja 2 PL masla 1 stredne veľká cibuľa 2 strúčiky cesnaku 1,5 PL hladkej múky 500 ml mlieka 1 štipka muškátového orieška 100 g strúhaného syra Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti |
Postup
- Tekvicu rozkrojíme, vydlabeme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Povaríme ju vo vode asi 5 – 6 minút do polomäkka, potom scedíme a nasypeme do zapekacej misy.
- Na panvici rozpustíme maslo s olejom, pridáme na tenké plátky nakrájanú cibuľu a orestujeme ju dozlatista.
- Pridáme pretlačený cesnak a krátko ho opečieme. Všetko zasypeme múkou, premiešame a prilejeme mlieko.
- Uvaríme hustú omáčku, ktorú dochutíme muškátovým orieškom, soľou, korením a rozmiešame v nej syr.
- Omáčku vylejeme na tekvicu a zapekáme pri 180 °C asi 30 minút.
- Podávame ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k pečenému mäsu.
Prečo zaradiť tekvicové recepty do jesenného jedálnička?
- ✅ Výživná a zdravá – tekvica je plná vitamínov A, C, E a antioxidantov
- ✅ Variabilná v kuchyni – hodí sa do polievok, koláčov, príloh aj hlavných jedál
- ✅ Sezónne dostupná – na jeseň ju kúpite za výbornú cenu
- ✅ Lahodná a jemná chuť – príjemne sladkastá, ideálna aj pre deti

Zdravé recepty z maslovej tekvice – menu na celý deň aj pre deti od 1 roka
Pripravili sme jednoduché zdravé recepty z maslovej tekvice – od raňajok až po večeru. Každý z nich je vhodný aj pre deti od jedného roka, takže ak niekto hľadá inšpiráciu pre zdravé varenie, je na správnom mieste. A navyše – celé menu zvládne z jednej veľkej maslovej tekvice!
Raňajky: Tekvicové vafle pre malých aj veľkých
Raňajky môžu byť zdravé aj sladké zároveň! Tieto vláčne vafle z tekvicového pyré sú skvelou voľbou, ako začať deň plný energie. Vďaka špaldovej múke, ovseným vločkám a kvapke medu ide o nutrične hodnotné jedlo, ktoré si zamilujú aj tí najmenší.
Ingrediencie na 8 kusov: 130 g tekvicového pyré 2 vajíčka 40 g roztopeného masla 250 ml mlieka 1 ČL domáceho medu 1 ČL mletej škorice 70 g ovsených vločiek 100 g špaldovej múky |
Postup
Všetko zmiešame, necháme chvíľu postáť a pečieme vo vafľovači. Podávame s tvarohom, ovocím alebo kúskom kvalitnej čokolády.
Obed: Krémová tekvicová polievka s kokosovým mliekom
Ak niekto hľadá zdravé recepty z maslovej tekvice na obed, aj táto polievka je ideálna. Vďaka kombinácii maslovej tekvice, červenej šošovice a kokosového mlieka vzniká krémová dobrota plná vitamínov a minerálov. Navyše, chuť zeleniny je tu výborne zladená tak, aby chutila aj deťom, ktoré zvyčajne neobľubujú koreňovú zeleninu.
Ingrediencie (6 porcií): 1/2 maslovej tekvice 2 mrkvy, 2 petržleny 1/2 cukety 1/2 hrnčeka červenej šošovice 200 ml kokosového mlieka koreniny: rasca, kurkuma, soľ olivový olej na orestovanie |
Postup:
Zeleninu orestujeme, zalejeme vodou a varíme. Pridáme šošovicu, varíme do zmäknutia a rozmixujeme. Na záver zjemníme kokosovým mliekom. Podávame s tekvicovým olejom, jogurtom alebo semienkami.
Večera: Tekvicová nátierka s Lučinou
Zdravé recepty z maslovej tekvice nemusí byť len o varení – táto jednoduchá nátierka je ideálna na rýchlu večeru či olovrant. Stačí mať pripravené tekvicové pyré a v priebehu pár minút má človek na stole chutné a výživné jedlo.
Ingrediencie (4 porcie): 5 lyžíc tekvicového pyré 70 g Lučiny 1 ČL olivového oleja trošku soli, rasce, kurkumy voliteľne: parmezán |
Postup:
Všetky suroviny jednoducho premiešame. Natrieme na kváskový chlieb a podľa chuti doplníme volským okom alebo plátkom slaninky.
Maslová tekvica je univerzálna, ľahko stráviteľná a nutrične hodnotná. Je výborným základom pre zdravé rodinné jedlá. Tieto recepty z maslovej tekvice sú nielen chutné, no aj praktické – ak si človek pripraví väčšie množstvo pyré vopred, ušetrí si čas pri varení počas celého týždňa.
Publikované: 11. 10. 2024, Aktualizované: 07. 08. 2025