DezertyRecepty

Recept na vafle

Tento recept na vafle je jediný, ktorý budete potrebovať na prípravu domácich vaflí pomocou vaflovača. Jednoduché ingrediencie z vašej kuchyne zmiešate na cesto, ktoré môžete použiť hneď alebo skladovať v chladničke až týždeň. Vafle podávajte horúce so šľahačkou a čerstvým ovocím alebo s maslom a javorovým sirupom buď na raňajky, neskorú večeru, alebo na desiatu.

Ako pripraviť wafle?

Celý recept krok za krokom nájdete nižšie, ale tu je stručný prehľad toho, čo očakávať, keď si budete pripravovať najlepšie vafle svojho života:

  1. Pripravte cesto: Vyšľahajte vajcia, potom pridajte múku, mlieko a olej. Primiešajte cukor. Vmiešajte ostatné prísady.
  2. Urobte vafle: Cesto nalejte na horúci pripravený vaflovač. Varte do zlatohneda a opakujte so zvyšným cestom.

Topingy na wafle

Ak si chcete vychutnať ten najtradičnejší zážitok, každú vafľu potrite maslom a javorovým sirupom. Ale to nie je jediný spôsob, ako si vychutnať tento špičkový recept! Vyskúšajte jeden z týchto lahodných spôsobov, ako vafle vylepšiť:

  • Čučoriedková omáčka
  • orechy (napríklad pekanové alebo vlašské)
  • Vanilková poleva
  • Nutella
  • Domáca šľahačka
  • Čerstvé bobuľovité ovocie (napríklad čučoriedky alebo jahody)

Servírovanie

Tieto vafle môžete kombinovať s klasickými raňajkami (napríklad s miešanými vajíčkami, slaninou alebo jogurtom). Ak ich podávate na obed alebo večeru, zvážte ich podávanie s vyprážaným kuracím mäsom. Kuracie mäso a vafle predsa nikdy nie sú zlý nápad. Ak chcete svoje servírovanie povýšiť na ďalší level, pripravte k wafliam ako nápoj cappuccino.

Môžeme si wafle pripraviť dopredu?

Áno. Odporúčame pripraviť cesto vopred a zapecť vafle tesne pred podávaním. Ak si chcete pripraviť cesto na vafle vopred, jednoducho pripravte cesto podľa receptu a prikryte ho. Nechajte ho v chladničke nie dlhšie ako jeden týždeň a pred použitím ho vyšľahajte.

Ako uskladniť wafle?

Zvyšné vafle nechajte vychladnúť a potom ich preložte do vzduchotesnej nádoby. Uchovávajte v chladničke až tri dni. Najlepšie výsledky dosiahnete, ak ich ohrejete v hriankovači alebo v rúre na pečenie.

Môžeme wafle zamraziť?

Áno, vafle môžete zamraziť až na tri mesiace. Rozložte ich v jednej vrstve na plech a zmrazte na niekoľko hodín alebo až na noc. Keď sú vafle zmrznuté, preložte ich do vzduchotesnej nádoby alebo vrecka vhodného do mrazničky.

Nie je potrebné ich rozmrazovať – zohrejte ich rovnako ako mrazené vafle kúpené v obchode (v hriankovači alebo mikrovlnnej rúre).

Ingrediencie

  • 2 veľké vajcia
  • 500 g hladkej múky
  • 375 ml mlieka
  • 125 ml rastlinného oleja
  • 1 lyžica bieleho cukru
  • 4 lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • nepriľnavý sprej na varenie
  • Vajíčka: Recept na vafle sa začína dvoma celými vajíčkami, ktoré sa vyšľahajú do svetlej a nadýchanej konzistencie.
  • Múka: Múka dodá vafliam lepok, ktorý im dodá štruktúru. Môžete použiť aj celozrnnú múku.
  • Mlieko: Plnotučné mlieko dodáva vafliam bohatosť a vlhkosť. Okrem toho pomáha vytvoriť ideálnu konzistenciu cesta.
  • Olej: Neutrálny olej, napríklad rastlinný, zabezpečí, že vafle budú vláčne.
  • Cukor: Polievková lyžica bieleho cukru dodá dokonalú sladkosť.
  • Prášok do pečiva: Prášok do pečiva pôsobí ako kypriaci prostriedok, čo znamená, že prispieva k ľahkej a nadýchanej štruktúre vaflí.
  • Soľ: Štipka soli zvýrazní ostatné chute. Tento krok nevynechajte.
  • Vanilka: štipka vanilky zvýrazní chuť.
  • Sprej na varenie: Pred začatím prípravy vaflí je potrebné nastriekať vaflovač sprejom na varenie.

Postup

  1. Vaflovač predhrejte podľa pokynov výrobcu.
  2. Vo veľkej miske šľahajte vajcia, kým nie nadýchané. Pridajte múku, mlieko a rastlinný olej a premiešajte.
  3. Vmiešajte cukor, potom prášok do pečiva, soľ a vanilku, kým nevznikne hladká zmes, pričom dávajte pozor, aby ste ju nepremiešali.
  4. Predhriaty vaflovač postriekajte sprejom. Nalejte cesto na horúci vaflovač a pečte, kým nie je zlatohnedé a vaflovač neprestane pariť, 3 až 5 minút.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang