DezertyRecepty

Recept na makrónky

Francúzske makrónky sú dokonalým dezertom pre každú príležitosť. Vyskúšajte si pripraviť túto elegantnú a jemnú pochúťku.

Suroviny

Na makrónky

  • bielka z 3 veľkých vajec
  • 140 g mandľovej múky
  • 90 g kryštálového cukru
  • 130 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilky (5 ml)
  • 1/4 lyžičky vínneho kameňa

Na krém

  • 225 g zmäknutého masla
  • 5 žĺtkov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilky
  • 3 lyžice vody
  • štipka soli

Postup

  1. Do misky preosejte cukor a mandľovú múku.
  2. Do druhej misy pridajte bielky izbovej teploty.
  3. Pomocou elektrického mixéra vyšľahajte bielky. Keď začnú peniť, pridajte vínny kameň a potom pomaly pridávajte kryštálový cukor.
  4. Pridajte potravinárske farbivo (ak chcete) a vanilku a potom premiešajte.
  5. Pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
  6. Začnite vmiešavať 1/3 suchých prísad, postupne aj zvyšok.
  7. Konečná zmes by mala vyzerať ako tečúca láva a mala by sa dať zložiť do tvaru osmičky bez toho, aby sa rozliala.
  8. Lyžicou prelejte cesto do vrecúška so stredne veľkou okrúhlou špičkou.
  9. Na plech vyložený papierom na pečenie vytláčajte centimetrové placky.
  10. Niekoľkokrát poklepte plechom o pracovnú dosku, aby sa uvoľnili vzduchové bubliny.
  11. Pred vložením do rúry nechajte asi 40 minút odstáť.
  12. Pečieme pri teplote 150 °C, 12 až 15 minút. Po 7 minútach plech otočíme.
  13. Pred vybratím z plechu nechajte úplne vychladnúť.
  14. Na francúzsku maslovú náplň zahrievajte na miernom ohni za stáleho miešania cukor, kým sa nerozpustí, chvíľu varte a pridajte vodu.
  15. Žĺtky vložte do mixéra so šľahacím nadstavcom a šľahajte, kým nie sú husté a spenené.
  16. Chvíľu varte sirup z cukru a vody, následne odstráňte z ohňa.
  17. Pri spustenom mixéri pomaly prilievajte horúci sirup do misy so žĺtkami.
  18. Pokračujte v miešaní, kým dno misky nie je na dotyk chladné a žĺtková zmes nevychladne na izbovú teplotu.
  19. Pridávajte maslo po jednej kocke, pričom každý kúsok nechajte vstrebať pred pridaním ďalšieho.
  20. Pridajte vanilku a soľ.
  21. Pokračujte v miešaní, kým nie je krém hladký a krémový (asi 5-6 minút).
  22. Na zadnú stranu polovice makroniek naneste plnku.
  23. Zlepte s druhou makronkou.
  24. Makrónky by mali dozrievať v chladničke 1 až 3 dni, aby sa dosiahli najlepšie výsledky.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2023 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang