
Francúzske makrónky sú dokonalým dezertom pre každú príležitosť. Vyskúšajte si pripraviť túto elegantnú a jemnú pochúťku.
Suroviny
Na makrónky
- bielka z 3 veľkých vajec
- 140 g mandľovej múky
- 90 g kryštálového cukru
- 130 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilky (5 ml)
- 1/4 lyžičky vínneho kameňa
Na krém
- 225 g zmäknutého masla
- 5 žĺtkov
- 100 g kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilky
- 3 lyžice vody
- štipka soli
Postup
- Do misky preosejte cukor a mandľovú múku.
- Do druhej misy pridajte bielky izbovej teploty.
- Pomocou elektrického mixéra vyšľahajte bielky. Keď začnú peniť, pridajte vínny kameň a potom pomaly pridávajte kryštálový cukor.
- Pridajte potravinárske farbivo (ak chcete) a vanilku a potom premiešajte.
- Pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Začnite vmiešavať 1/3 suchých prísad, postupne aj zvyšok.
- Konečná zmes by mala vyzerať ako tečúca láva a mala by sa dať zložiť do tvaru osmičky bez toho, aby sa rozliala.
- Lyžicou prelejte cesto do vrecúška so stredne veľkou okrúhlou špičkou.
- Na plech vyložený papierom na pečenie vytláčajte centimetrové placky.
- Niekoľkokrát poklepte plechom o pracovnú dosku, aby sa uvoľnili vzduchové bubliny.
- Pred vložením do rúry nechajte asi 40 minút odstáť.
- Pečieme pri teplote 150 °C, 12 až 15 minút. Po 7 minútach plech otočíme.
- Pred vybratím z plechu nechajte úplne vychladnúť.
- Na francúzsku maslovú náplň zahrievajte na miernom ohni za stáleho miešania cukor, kým sa nerozpustí, chvíľu varte a pridajte vodu.
- Žĺtky vložte do mixéra so šľahacím nadstavcom a šľahajte, kým nie sú husté a spenené.
- Chvíľu varte sirup z cukru a vody, následne odstráňte z ohňa.
- Pri spustenom mixéri pomaly prilievajte horúci sirup do misy so žĺtkami.
- Pokračujte v miešaní, kým dno misky nie je na dotyk chladné a žĺtková zmes nevychladne na izbovú teplotu.
- Pridávajte maslo po jednej kocke, pričom každý kúsok nechajte vstrebať pred pridaním ďalšieho.
- Pridajte vanilku a soľ.
- Pokračujte v miešaní, kým nie je krém hladký a krémový (asi 5-6 minút).
- Na zadnú stranu polovice makroniek naneste plnku.
- Zlepte s druhou makronkou.
- Makrónky by mali dozrievať v chladničke 1 až 3 dni, aby sa dosiahli najlepšie výsledky.