DezertyRecepty

Recept na horúcu čokoládu

Všetci poznáme horúcu čokoládu ako teplý, sýty nápoj, ktorý si vychutnávame počas chladných večerov pri krbe alebo po zimných aktivitách ako je korčuľovanie a lyžovanie. Až do 19. storočia sa horúca čokoláda používala pri liečbe žalúdočných a pečeňových ochorení, ako aj špeciálny nápoj. Dnes však tento teplý odvar považujeme jednoducho za nápoj na popíjanie a vychutnávanie.

Pripraviť si horúcu čokoládu doma je skutočne veľmi jednoduché a zvládnu to aj úplni začiatočníci v kuchyni. Dôležité je vybrať si správne suroviny. Na príprava dobrej horúcej čokolády je skvelá čokoláda Callebaut couverture pre jej krémovosť a hĺbku chuti.

V rôznych druhoch čokolády existuje niekoľko stupňov percentuálneho zastúpenia kakaa, od viac až po menej horké. Čím vyšší je percentuálny podiel kakaa, tým je cukrovinka horkejšia. Použite podľa vlastného výberu polosladkú alebo horkú čokoládu či mliečnu, v závislosti od toho akú sladkú čokoládu chcete.

Pôvod horúcej čokolády

Zamysleli ste sa niekedy nad pôvodom tohto lahodného nápoja? Jeho história siaha pomerne ďaleko do minulosti a recept na horúcu čokoládu sa v priebehu rokov menil a vyvíjal od studenej a korenistej verzie až po teplú a sladkú.

Už 500 rokov pred naším letopočtom pili Mayovia čokoládu vyrobenú z rozomletých kakaových semien zmiešaných s vodou, kukuričnou múkou, chilli papričkami a ďalšími prísadami – čo bola oveľa odlišnejšia verzia, akú poznáme dnes. Nápoj miešali tak, že ho prelievali zo šálky do hrnca, kým sa nevytvorila hustá pena, a potom si ho vychutnávali studený.

Začiatkom roku 1500 priniesol objaviteľ Cortez do Európy kakaové bôby a nástroje na výrobu čokoládového nápoja. Hoci nápoj stále zostával studený a horkej chuti, získal si popularitu a prijal ho dvor kráľa Karola V. ako aj španielska vyššia vrstva.

Po jeho zavedení v Španielsku sa nápoj začal podávať horúci, osladený a bez chilli papričiek. Španieli si svoj nový skvelý nápoj veľmi chránili a trvalo viac ako sto rokov, kým sa správa o ňom začala šíriť po celej Európe.

Keď sa v roku 1700 dostal do Londýna, čokoládovne (podobné dnešným kaviarňam) sa stali populárnymi a veľmi módnymi, hoci čokoláda bola veľmi drahá. Koncom 17. storočia priniesol prezident Kráľovskej lekárskej akadémie Hans Sloane z Jamajky recept na miešanie čokolády s mliekom, vďaka čomu bol nápoj podľa neho chutnejší. Angličania mu dali za pravdu a začali do čokolády pridávať mlieko. Horúcu čokoládu si vychutnávali ako nápoj po večeri.

Predpokladá sa, že Mayovia vytvorili prvý čokoládový nápoj približne pred 2 500 – 3 000 rokmi. Aztécky kakaový nápoj bol dôležitou súčasťou ich kultúry približne do roku 1400 n. l. Všeobecne sa však uznáva, že horúcu čokoládu vynašiel vo Švajčiarsku začiatkom 19. storočia muž menom Jacob Schweppe.

Horúca čokoláda pôvodne slúžila na medicínske účely a podávala sa studená.

Verzie horúcej čokolády vo svete

V Amerike je horúca čokoláda trochu riedka a často sa pripravuje kombináciou horúcej vody s práškovou čokoládou. V reštauráciách a kaviarňach však môžete nájsť autentickejšie a gurmánskejšie druhy.

  • Iné krajiny majú svoje vlastné verzie – Španielsko pripravuje hustú čokoládu a la taza.
  • Korenená čokoláda para mesa je rozšírená v Latinskej Amerike.
  • V Taliansku zase pripravujú cioccolata calda, ktorá je veľmi hustá.
  • Ďalšou z rozšírených variantov horúcej čokolády je jej príprava s marshmallows. Táto verzia pochádza z Ameriky.
  • Na Slovensku je obľúbené kakao – nápoj, najčastejšie pripravený z granka. Vedeli ste, že z neho môžete spraviť aj grankový koláč a mnohé ďalšie dobroty.

Recept na horúcu čokoládu

Vyskúšajte tento recept na bohatú a krémovú horúcu čokoládu, ktorá je hotová za pár minút. Naučte sa pripraviť pravú horúcu čokoládu zo základných surovín, ktoré máte bežne doma.

Suroviny na horúcu čokoládu

  • 1/4 šálky kryštálového cukru (alebo podľa požadovanej sladkosti)
  • 1/4 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 4 šálky plnotučného mlieka
  • 1/2 šálky polosladkej čokolády
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu

Postup na horúcu čokoládu

  1. V stredne veľkom hrnci vymiešajte cukor a kakaový prášok. Pridajte mlieko, čokoládové kúsky, vanilku a vyšľahajte.
  2. Dajte na stredný oheň a za stáleho miešania priveďte do varu.
  3. Uistite sa, že čokoláda je úplne rozpustená a zapracovaná.
  4. Odstavte, aby vychladla na požadovanú teplotu a podávajte.

TIP: Pre extra bohatú a krémovú horúcu čokoládu nahraďte 1 šálku plnotučného mlieka šálkou polotučného mlieka alebo smotany na šľahanie.

Aké zdravotné benefity má horúca čokoláda?

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o sladký nápoj, a tak jej popíjanie nemá práve najlepšie účinky na zdravie, nie je to celkom pravda.

Horúca čokoláda vyrobená z kvalitného surového kakaa a čokolády je plná horčíka. Magnézium upokojuje nervový a svalový systém, takže je ideálne na zmiernenie stresu a podporu relaxácie.

Kakao obsahuje anandamid, ktorý je známy ako chemická látka „blaženosti“ a zvyšuje pocit šťastia, navodzuje dobrú náladu a pohodu. Kakao taktiež obsahuje prirodzene sa vyskytujúci fenyletylamín, ktorý pomáha zvyšovať sústredenie a pozornosť.

Recept na horúcu čokoládu s marshmallows

Francúzi ako prví začali vyrábať marshmallows, ktoré sú rovnaké ako tie, ktoré poznáme dnes.

Na začiatku 20. storočia začali americkí výrobcovia cukroviniek pridávať marshmallows do horúcej čokolády ako spôsob propagácie svojich výrobkov. Jednou z prvých spoločností, ktorá to urobila, bola Maxfield Candy Company, ktorá je dnes známa ako spoločnosť Marshmallow Peeps.

Horúca čokoláda sa výborne hodí predovšetkým do zimných dní.

Tradičné marshmallows a šľahačka patria medzi najlepšie prísady do horúcej čokolády. Na dosiahnutie dokonale vyváženej hustoty a bohatosti čokolády je nevyhnutná ľahkosť a krémovosť, ktorá vzniká rozpustením marshmallows alebo šľahačky v horúcom nápoji.

Suroviny na horúcu čokoládu s marshmallows

  • 500 ml mlieka
  • 1 lyžica kakaového prášku – nesladeného
  • 1 lyžica hnedého cukru (alebo javorový sirup, med)
  • 100 g čokolády – polosladkej alebo horkej
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Na šľahačku

  • 200 ml plnotučnej smotany na šľahanie
  • 1 lyžica práškového cukru (preosiaty)
  • marshmallow

Postup na horúcu čokoládu s marshmallows

  1. Do hrnca dajte nesladený kakaový prášok s cukrom a vanilkovým extraktom.
  2. Pridajte mlieko a zahrievajte na miernom ohni, kým nezovrie.
  3. Do horúceho mlieka vmiešajte kúsky čokolády a miešajte, kým sa nerozpustí a nezíska hladkú štruktúru, asi 5 minút.
  4. Horkú čokoládu nalejte do hrnčekov.
  5. Na prípravu šľahačky dajte do stredne veľkej misy studenú smotanu s preosiatym práškovým cukrom.
  6. Šľahajte elektrickým mixérom asi 3-4 minúty pri strednej rýchlosti, kým nevznikne hustá šľahačka.
  7. Šľahačku nalejte na horúcu čokoládu a ozdobte kakaovým práškom a marshmallows.

Príprava tejto horúcej čokolády je jednoduchá na prípravu a vyžaduje si len niekoľko ingrediencií. V priebehu 10 minút si tak viete vychutnávať výborný teplý nápoj so svojimi blízkymi v pohodlí domova.

Horúca čokoláda vs kakaový prášok

Zažili ste niekedy ten nepríjemný moment, keď ste si v reštaurácii objednali horúcu čokoládu a namiesto tej v prášku, ktorú poznáte, ste dostali husto vyzerajúcu čokoládovú omáčku? V skutočnosti tá správna a poctivá horúca čokoláda má byť hustá. To čo sa často predáva ako horúca čokoláda v prášku je mierne upravený kakaový prášok

Rozdiel medzi „horúcou čokoládou“ a „horúcim kakaom“ je v kakaovom masle. Horúce kakao sa vyrába z prášku, ktorý bežne používame a z ktorého odstránil bohaté kakaové maslo z mletých kakaových bôbov. Horúca čokoláda sa vyrába priamo z tabuľkovej čokolády, ktorá obsahuje kakaové maslo. Čo majú ale oba horúce nápoje spoločné je to, že sa k nim hodí výborná sladká maškrta. Pripravte si jedinečnú kávovú roládu a zažite neodolateľnú kombináciu dvoch rôznych chutí.

Recept na vegánsku horúcu čokoládu

Ani vegáni a ľudia s potravinovými alergiami sa nemusia vzdať tejto sladkej pochúťky. Z jednoduchých vegánskych surovín, ktoré máte vždy po ruke, viete vykúzliť krémovú, luxusnú a prekvapivo zdravú horúcu čokoládu. Vyskúšajte tiež recept na zmrzlinu pre vegánov, ktorú si do čokolády môžete pridať.

Horúcu čokoládu možno pripraviť aj z rastlinného mlieka a s množstvom rôznych príchutí.

Suroviny na vegánsku horúcu čokoládu

  • 1 šálka nesladeného mandľového mlieka
  • 1 lyžica nesladeného kakaového prášku
  • 1 a 1/2 lyžice bezmliečnej polosladkej čokolády (čipsy alebo tabuľka – nasekaná)
  • sladidlo podľa výberu (napr. 1/2 balíčka stévie v prášku na hrnček)
  • 1/8 lyžičky mätového extraktu (nepovinné)
  • kokosová šľahačka (na polevu, nepovinné)

Postup na vegánsku horúcu čokoládu

  1. Do veľkého hrnčeka nalejte mandľové mlieko a ohrievajte v mikrovlnnej rúre 1 minútu. Prípadne pridajte do hrnca na miernom ohni.
  2. Keď je mlieko teplé, pridajte kakaový prášok, čokoládu a sladidlo a prešľahajte.
  3. Vráťte späť do mikrovlnnej rúry alebo pokračujte vo varení na sporáku, kým sa suroviny úplne nespoja a nápoj nedosiahne požadovanú teplotu.
  4. Ochutnajte a podľa potreby upravte sladkosť.
  5. Nakoniec pridajte extrakt podľa vlastného výberu (napr. mätový).
  6. Premiešajte a na vrch dajte kokosovú šľahačku.

TIP: V horúcej čokoláde si môžete máčať rôzne vegánske sušienky.

Príchute horúcej čokolády

  • Mätová horúca čokoláda: Pridajte 1/8 lyžičky čistého extraktu mäty piepornej, keď pridávate vanilku. Alebo horúcu čokoládu ochuťte mätovou pálenkou.
  • Mocha horúca čokoláda: Namiesto vareného espressa, ktoré by mohlo kakaový nápoj rozriediť, jednoducho vmiešajte 1/2 lyžičky obyčajnej kávy alebo instantnej kávy bez kofeínu.
  • Pomarančová horúca čokoláda: Pridajte kôru z jedného pomaranča a polievkovú lyžicu šťavy.
  • Horúca čokoláda s arašidovým maslom: Pred zohriatím horúcej čokolády vmiešajte jednu alebo dve polievkové lyžice arašidového masla (prípadne mandľového masla či kešu masla).
  • Horká čokoláda s nutelou: Vmiešajte do horúcej čokolády lyžicu obľúbenej rastlinnej čokoládovej nátierky z lieskových orieškov.
  • Perníkové horúca čokoláda: Na osladenie použite čiernu alebo obyčajnú melasu a pridajte štipku škorice, zázvoru, muškátového orieška a klinčekov.
Horúcu čokoládu si môžete vychutnávať takmer bez výčitiek, ak ju osladíte melasou či stéviou.

Čo podávať k horúcej čokoláde

Pri servírovaní horúcej čokolády k nej môžete pridať aj obľúbené sladké pečivo či koláče. Ak uprednostňujete menej sladké maškrtenie, vyberajte radšej pečivo s menším podielom cukru alebo uberte sladkosť horúcej čokoláde.

K horúcej čokoláde sa výborne hodia:

Ak hľadáte menej sladké teplé prípadne kofeínové nápoje vyskúšajte tiež recepty na Alžírsku kávu alebo Cappuccino.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang