Dezerty

Marlenka – recept

Marlenka torta sa za posledné roky stala obľúbeným dezertom na rodinných oslavách, počas sviatkov aj bežných dní. Ide o pôvodne arménsky medový koláč, ktorý je na Slovensku aj Česku. Pripravuje sa z vrstiev medového cesta, ktoré sú plnené karamelovo-maslovým krémom. Výsledkom je vláčna torta s výraznou chuťou medu a smotany, ktorá sa vďaka svojej jednoduchosti často pripravuje aj v domácnostiach.


Obsah článku


Recept na Marlenku

Základné suroviny

Na medové cesto:

  • 300 g práškového cukru
  • 400 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 1 PL sódy bikarbóny
  • 3 ks vajíčka
  • 3 PL medu
  • trochu
  • mlieko

Na krém:

  • 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka (Salko)
  • 350 g masla izbovej teploty

Na dokončenie:

  • mleté orechy alebo orechové posýpky
  • čokoládová poleva alebo karamel (podľa chuti)

Príprava medového cesta

  1. Vo vodnom kúpeli sa zohreje maslo spolu s cukrom, medom a sódou bikarbónou. Po premiešaní sa pridajú vajcia. Zmes sa mieša, kým jemne nezhustne a nenadobudne karamelovú farbu.
  2. Do teplej zmesi sa po častiach vmiešava preosiata múka. Cesto sa rozotrie na plech vystlatý papierom na pečenie až po okraje.
  3. Pečie sa pri 175 °C približne 10 až 12 minút, kým okraje jemne nezhnednú. Pláty sa nechajú vychladnúť.
  4. Každý upečený plát cesta sa nechá na papieri na pečenie vychladnúť, otočí sa a okraje sa orežú. S cestom treba pracovať opatrne, pretože je tenké a krehké. Z orezaných okrajov, ak nie sú pripálené, sa môže spraviť posýpka.

Príprava karamelového krému

  1. Salko sa uvarí vo vode aby skaramelizovalo (nie je nutné, môže sa použiť aj bez varenia).
  2. Zmäknuté maslo sa v mise vyšľahá so Salkom, aby vznikol hladký, jemný krém.
  3. Krém sa rozdelí rovnomerne medzi upečené pláty a tie sa ukladajú na seba.

Finalizácia a zdobenie

  1. Hotová torta Marlenka sa zhora aj po bokoch potrie zvyšným krémom.
  2. Povrch torty sa posype orechovou posýpkou alebo rozdrvenými zvyškami z upečených plátov.
  3. Tortu je vhodné nechať odležať v chladničke aspoň 24 hodín, aby cesto zmäklo a prepojilo sa s krémom.

Recept na Marlenku nie je zložitý, avšak príprava a pečenie trvajú približne 2 hodiny. Recept sa dá zjednodušiť použitým kúpených medových plátov. Marlenka recept sa dá prispôsobiť podľa chuti – či už použitím iného krému, orechov alebo čokoládovej polevy. Výsledná torta je vďaka vrstveniu a kombinácii medu s karamelom vláčna a chutná aj niekoľko dní po príprave.

Recept na Marlenku nie je zložitý, avšak príprava a pečenie trvajú približne 2 hodiny.

Orientačné nutričné hodnoty torty Marlenka

Celý koláč (cca 12 porcií)

ZložkaMnožstvo
Energiacca 7 800 kcal
Bielkovinycca 85 g
Tukycca 460 g
Sacharidy (cukry)cca 830 g

Na 1 porciu (1/12 koláča)

ZložkaMnožstvo
Energiacca 650 kcal
Bielkovinycca 7 g
Tukycca 38 g
Sacharidy (cukry)cca 69 g

⚠️ Hodnoty sú orientačné. Výsledky sa môžu líšiť podľa použitého masla, múky, konkrétneho Salka a iných surovín. Ak sa použije nekaramelizované Salko alebo sa časť masla nahradí iným tukom, hodnoty sa zmenia.

Recept na Marlenka guličky

Guličky Marlenka sa dajú pripraviť z medových plátov (dajú sa použiť aj na tortu Marlenka, ak niekto nechce robiť vlastné cesto).

Ingrediencie

  • 1 balíček medových plátov
  • 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka (Salko)
  • 125 g masla (mäkkého, izbovej teploty)
  • 100 g mletých vlašských orechov

Dávka vystačí na približne 15 – 20 guličiek, podľa veľkosti guličiek.

Postup

  1. Príprava karamelu: Salko sa varí vo vode 2 – 2,5 hodiny, nechá sa úplne vychladnúť čím vznikne hustý karamelový základ.
  2. Rozdrvenie medových plátov: Medové pláty sa rozdrvia na jemno, časť sa odloží na neskoršie obaľovanie guličiek.
  3. Príprava hmoty: K rozdrveným plátom sa pridajú mleté orechy, mäkké maslo a vychladnuté, karamelizované Salko. Rukami sa všetko dobre premieša až kým sa suroviny nespoja do kompaktného, lepivého cesta.
  4. Formovanie guličiek: Z vypracovanej hmoty sa formujú guličky (veľkosť podľa chuti). Ak sa hmota lepí, pred formovaním sa môže na chvíľu schladiť v chladničke.
  5. Obalenie: Hotové guličky sa obalia v odložených rozmrvených medových plátoch a uložia sa do papierových košíčkov alebo jednoducho na misu či tanier.

Pre milovníkov Marlenky ide o jednoduchý a rýchly recept, navyše bez pečenia. Celá príprava by nemala trvať dlhšie ako 45 minút.

Tipy & variácie

Odporúča sa použitie karamelizovaného Salka pre jeho ideálnu konzistenciu, hotové karamelové Salko býva redšie.

Do hmoty sa dá pridať aj lyžica medu alebo trocha vanilkového extraktu na výraznejšiu chuť.

Guličky môžu byť obalené aj v mletých orechoch, kokosovej múčke alebo rozpustenej čokoláde.

Torta Marlenka bez lepku a laktózy

Ingrediencie

Na korpus (6 plátov priemeru ≈ 23 cm)

  • 100 g bezlaktózového masla
  • 3 PL medu
  • 300 g trstinového cukru
  • 2 ČL vínneho octu
  • 1 PL jedlej sódy
  • 2 vajcia
  • 700 g bezlepkovej múky
  • 60 ml rastlinného mlieka (napr. ryžové či sójové)

Na krém

  • 250 g bezlaktózového masla izbovej teploty
  • 2 balenia smotanovo-vanilkového pudingu
  • 6 dcl rastlinného mlieka (napr. 300 ml sójové + 300 ml ryžové)
  • 3 PL trstinového cukru

Na bezlaktózový karamel

  • 100 g trstinového cukru
  • 200 g bezlaktózovej šľahačky
  • 125 g bezlaktózového masla
  • štipka soli

Postup

1. Príprava korpusov

  1. Vo veľkom hrnci sa roztopí maslo, med a cukor.
  2. Pridá sa sóda zmiešaná s octom – začne peniť.
  3. Vmiešajú sa vajcia a zmes sa mieša kým nevznikne hnedá pena.
  4. Zmes sa odstaví, primieša sa múka a mlieko, aby vzniklo kompaktné cesto.
  5. Cesto sa rozdelí na 3 – 4 časti a vyvaľká na papieri na plechu (cca ⌀ 23 cm), popichá sa jemne vidličkou.
  6. Pečie sa pri 170 °C cca 6 min alebo do svetlohneda. Nechá sa vychladnúť a orežú sa okraje.

2. Bezlaktózový karamel

  1. Cukor rozpustite na karamel.
  2. Pridá sa šľahačka a maslo, varom sa spoja do krémovej konzistencie. Pridá sa soľ a zmes sa nechá mierne vychladnúť (pri izbovej teplote sa s ňou pracuje ľahšie).

3. Krém

  1. Uvarí sa puding z rastlinného mlieka, cukru a pudingových práškov, nechá sa vychladnúť na izbovú teplotu.
  2. Maslo sa vyšľahá do peny, postupne sa pridá karamel a sa potom pomaly vmieša puding.

4. Vrstvenie torty Marlenka

  1. Krém sa nanáša na jednotlivé pláty tak, aby jemne presahoval boky.
  2. Položí sa na neho ďalší plát, opakujte sa so všetkými plátmi.
  3. Zvyšným krémom sa pretrie vrch i boky, ozdobí sa zvyškami rozmrveného cesta, orieškami či ovocím.
  4. Odloží sa do chladničky na deň, prípadne na celú noc, aby korpusy zmäkli a chute sa prepojili. Pred podávaním sa odporúča nechať tortu 1 – 2 hodiny mimo chladničky pri izbovej teplote.

Bezlepková a bezlaktózová verzia tejto výnimočnej torty Marlenka poteší aj ľudí s intoleranciami a alergiami.

Tipy

Používať kvalitný bezlepkový mix múky.

Dbať na to, aby všetky prísady na krém mali rovnakú teplotu, predíde sa tak zrážaniu.

Nechať tortu odležať aspoň 24 hodín pre ideálnu textúru a chuť.

Ak má niekto iba intoleranciu alebo alergiu na lepok, môže samozrejme použiť klasické mliečne výrobky s laktózou. A naopak, pri intolerancii laktózy, ak ľudia nemajú problém s konzumáciou lepku, môžu použiť klasickú pšeničnú múku a bezlaktózové produkty.

Bezlepková a bezlaktózová verzia tejto výnimočnej torty Marlenka poteší aj ľudí s intoleranciami a alergiami.

Pôvod a história torty Marlenky

Recept na Marlenku je ideálny pre každého, kto si chce tento známy dezert pripraviť doma. Medové torty Marlenka sa však dajú kúpiť v mnohých predajniach v rôznych variantoch. Ako však vznikla obľúbená medová torta Marlenka?

Pôvod má v Arménsku

Tradičné medové dezerty sa v Arménsku pripravovali už od 4. storočia – napríklad baklava alebo medový torta podobná dnešnej Marlenke. Recepty sa odovzdávali z generácie na generáciu a zachovali sa dodnes.

Na prelome 19. a 20. storočia prevádzkoval pradedo zakladateľa spoločnosti Marlenky cukrársku továreň v Konstantinopole (dnešný Istanbul), kde si získal renomé v oblasti výroby sladkých medových koláčov.

Zrodenie modernej značky Marlenka v Českej republike

Po presídlení do Česka (do mesta Frýdek‑Místek) v roku 1995 sa Gevorg Avetisjan (pochádzajúci z Arménska) rozhodol spoločne so sestrou Hasmik ponúkať svoju rodinnú medovú tortu. Pohltili lokálne reštaurácie a kaviarne – a už v roku 2003 založili spoločnosť Marlenka International s.r.o. Názov Marlenka vznikol kombináciou mien ich matky a dcéry.

Z malého bytu sa spoločnosť presunula do väčších priestorov, kde sa výroba začala rozrastať, pribúdali zamestnanci aj objednávky a rast firmy bol rýchly. Kapacita z pôvodného prevádzkového priestoru nestačila, preto sa v roku 2006 presťahovali do väčšej budovy.

V roku 2008 začali stavať moderný závod na okraji mesta a v priebehu roka 2009 otvorili plne automatizovanú výrobnú halu s unikátnou medovou linkou (kapacita až 1 000 tort za hodinu). Od roku 2010 pribudli do sortimentu aj marlenka guličky vo viacerých príchutiach vrátane bezlepkovej verzie.

Značka Marlenka je na trhu uznávaná ako prémiový a prirodzenejší medový dezert bez umelých farbí, konzervantov či GMO. Spoločnosť Marlenka International zamestnáva dnes stovky ľudí (v roku 2025 viac než 330–340), produkuje ročne milióny produktov a exportuje do viac než 50 krajín sveta.

Kategorie:

Dezerty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang