DezertyKrémové tortyReceptyTorty

Medová torta – recept

Medová torta je sladký a vláčny dezert. Má bohatú chuť a ľahko skaramelizované okraje, čo z nej robí neodolateľnú pochúťku. Vďaka medu sa vyznačuje správnou mierou sladkosti. Exituje nespočetne veľa možností prípravy a variantov receptu, čo robí z medovej torty ideálny dezert na každú príležitosť.

Tradičná vrstvená medová torta pochádza z Ruska. Vyrába z vrstiev tenkého, mäkkého koláča a sladkej medovej krémovej náplne. Tento koláč sa tradične vychutnáva pri špeciálnych príležitostiach a sviatkoch, ako sú narodeniny, svadby a oslavy Nového roka.

Krása medového koláča spočíva nielen v jeho chuti, ale aj v jeho histórii a kultúrnom význame. V ruskej kuchyni je už po generácie obľúbeným dezertom, ktorý sa v rodinách dedí a je súčasťou kulinárskeho dedičstva. Popularita tohto koláča sa rozšírila aj do iných častí sveta a podmanila si srdcia a chuťové poháriky ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev.

Medová torta – recept

Tento recept na medovú tortu je ideálnou voľbou na sviatočné príležitosti. Korpus je tradičný piškótový, no ochutený poriadnou dávkou medu a lyžičkou kávy.

Krémová plnka ideálne dopĺňa jemnú piškótu. Výborne sa hodí ako narodeninová torta, koláč na vianočný stôl či na nedeľné posedenie pri šálke kávy.

Suroviny na medovú tortu

Suroviny na korpus

  • 8 vajec
  • 300 g medu
  • 200 g orechov
  • 8 lyžic hladkej múky
  • 1 lyžica mletej kávy
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva

Suroviny na krém

  • 4 vajcia
  • 2 lyžice medu
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g horkej čokolády
  • 250 g masla
  • lekvár

Postup na medovú tortu

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Žĺtky vymiešame pomocou robota alebo ručného šľahača s medom a kávou.
  3. Postupne pridávame orechy a múku zmiešanú s prášok do pečiva.
  4. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho zamiešame k žĺtkovej zmesi.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 až 25 minút. Ku koncu kontrolujeme špáradlom.
  6. Kým korpus chladne pripravíme krém.
  7. Vajcia, med, cukor a horkú čokoládu miešame nad parou do zhustnutia.
  8. Po vychladnutí pridáme zašľaháme maslo.
  9. Vychladnutý korpus rozrežeme na polovicu.
  10. Rozrezaný korpus môžeme natrieť najskôr lekvárom a potom naplniť krémom.
  11. Tortu môžeme ozdobiť čokoládovou polevou.

Časť krému si môžete odložiť na potretie torty aj po povrchu a posypať rozdrvený medovými sušienkami (napr. Lotus).

Recept na jednoduchý medový koláč

Tento koláč nie je len dezertom, ale aj skvelou poludňajšou pochúťkou k čaju. Môžete ho pripraviť na akúkoľvek príležitosť, najmä ak potrebujete dezert na poslednú chvíľu.

Koláč je vyrobený z jednoduchých kuchynských surovín, ktoré máte vždy doma a je nádherne vláčny a jemný. Posypaný mandľami vytvára lahodný kontrast k jemnému a nadýchanému korpusu.

Suroviny na jednoduchý medový koláč

  • 1 šálka hladkej múky (120 g)
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky mletej škorice (nepovinné)
  • ¼ lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 šálka nesoleného zmäknutého masla
  • ½ šálky baleného svetlého hnedého cukru
  • ⅓ šálka medu plus viac na ozdobu
  • 4 veľké vajcia pri izbovej teplote
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ¼ šálky mandľových lupienkov (voliteľné)

Postup na jednoduchý medový koláč

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Okrúhlu tortovú formu ľahko vymastite sprejom na pečenie. Dno vyložte papierom a papier tiež zľahka vymastite.
  3. V malej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu, ak ju používate, a sódu bikarbónu.
  4. Vo veľkej miske alebo v miske mixéra vybaveného nástavcom s lopatkami šľahajte maslo, cukor a med na stredne vysokej úrovni, kým sa nespraví svetlé a nadýchané cesto, približne 3 minúty.
  5. Pri nízkom stupni mixéra pridávajte vajcia jedno po druhom, pričom po každom pridaní dobre vyšľahajte. Vmiešajte vanilku.
  6. Pri nízkom stupni mixéra postupne pridávajte zmes múky a šľahajte, kým sa nespojí.
  7. Cesto nalejte do pripravenej formy a uhlaďte ho do rovnomernej vrstvy.
  8. Pečte 40 minút alebo kým drevená špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
  9. Ak chcete, môžete po 20 minútach pečenia posypať vrch mandľami. Ak vrch alebo mandle začnú príliš hnednúť, koláč voľne prikryte fóliou.
  10. Koláč nechajte 20 minút chladnúť na mriežke a potom opatrne vyberte z formy.
  11. Odstráňte papier a položte ho na servírovací tanier (mandľovou stranou nahor).
Koláč podávajte teplý pokvapkaný ďalším medom.

Tipy k príprave medového koláča

  • Dbajte na to, aby bol med na koláč tekutý. Ak skryštalizoval, môžete ho jemne zohriať v malom hrnci s vodou, aby bol opäť tekutý.
  • Na odmeranie múky odporúčame použiť váhu. Je to najpresnejšia metóda a zabráni tomu, aby ste mali nakoniec hustý koláč.
  • Cesto príliš nemiešajte, inak budete mať tvrdý a hustý koláč. Všetko miešajte len dovtedy, kým sa suroviny nespoja.
  • Niekoľkokrát poklepte tortovou formou o pult, aby ste vypustili všetky vzduchové bubliny a vyrovnali cesto vo forme. Stierka je skvelým nástrojom na urovnanie vrchnej časti cesta.
  • Vajíčka by mali mať izbovú teplotu, aby sa rovnomerne zapracovali do cesta. Ak ste vajcia zabudli vybrať z chladničky vopred, môžete ich rýchlo ohriať na izbovú teplotu tak, že ich vložíte do veľkej misy a na 5 minút ich zalejete teplou vodou z vodovodu.
  • Med je hlavnou chuťou koláča, preto odporúčam použiť kvalitný med.

Vláčny medový koláč – recept

Tento medový koláč je vlhký, s bohatou chuťou a plný korenia, ktoré prevonia váš domov jeseňou. Výborne chutí hneď ako vychladne, no ešte lepší je na druhý až tretí deň – ak ostane.

Tento medový koláč sa stane vaším novým obľúbeným koláčom ku káve či čaju a vďaka jednoduchej príprave môžete do pečenia zapojiť aj deti.

V židovskej kultúre je tradíciou na Roš Hašana, židovský Nový rok, pripravovať veľa jedál a dezertov na oslavu tohto židovského sviatku. Tento koláč je jedným z dezertov, ktoré sa každoročne objavujú na stole pri oslave tohto sviatku.

Suroviny na vláčny medový koláč

  • 1 a ¼ šálky múky
  • ½ šálky cukru
  • ½ šálky rastlinného oleja
  • 2 vajcia
  • ½ šálky medu
  • ½ šálky čaju
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ¼ lyžičky kuchynskej soli
  • 1 lyžička škorice
  • ¼ lyžičky muškátového orieška

Postup na vláčny medový koláč

  1. Predhrejte rúru na 160 °C a vyložte formu na biskupský chlebík papierom na pečenie.
  2. Do samostatnej veľkej misy pridáme vajcia, cukor, olej, vanilkový extrakt a med. Metličkou dobre premiešame.
  3. Do mokrej zmesi pridajte horúci čaj a miešajte, kým sa suroviny nespoja.
  4. Do samostatnej stredne veľkej misy na miešanie pridajte suché prísady: múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu a muškátový oriešok. Premiešajte malou metličkou, kým sa nespoja.
  5. Suché prísady vlejte do zmesi mokrých prísad a opatrne miešajte, kým sa nespoja – nepremiešajte!
  6. Cesto nalejte do formy a pečte 40 až 45 minút, alebo kým špajdľa nevyjde čistá.
  7. Hneď po vytiahnutí z rúry pokvapkajte vrch koláča medom a uhlaďte lyžicou.
  8. Nechajte koláč vychladnúť aspoň 30 minút a podávajte.
Medové koláče sa výborne hodia ku káve aj čaju a sú ideálne do chladných dní.

Recept na medovú tortu

Hoci príprava tejto medovej torty je o niečo náročnejšia, výsledná chuť určite stojí za to. Pozostáva z viacerých vrstiev medových plátov prepojených šľahačkovou polevou. Tá poskytuje trochu kyslosti a krásnu ľahkú štruktúru, navyše na rozdiel od iných krémov nie je príliš sladká.

Suroviny na medovú tortu

Spálený med

  • ¾ šálky lesného medu
  • 3 lyžice studenej vody

Medové korpusy

  • 1 šálka bieleho cukru
  • 14 lyžíc masla (nakrájaného na plátky)
  • ¾ šálky lesného medu
  • 2 a ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ¾ lyžičky jemnej soli
  • 6 veľkých studených vajec
  • 3 a ¾ šálky hladkej múky

Krém

  • 4 šálky studenej hustej smotany na šľahanie
  • ¾ pohára kyslej smotany

Postup na medovú tortu

  1. Do hlbokého hrnca na miernom ohni nalejte 3/4 šálky medu. Varte, kým med nestmavne a nezíska karamelovú arómu, približne 10 minút. Vypnite oheň a zašľahajte studenú vodu.
  2. Predhrejte rúru 190 °C.
  3. Plech na pečenie vyložte silikónovou podložkou na pečenie.
  4. Miešacia misu vložte do chladničky.
  5. Veľkú kovovú misu umiestnite na najnižší stupeň ohrevu na sporáku. Pridajte cukor, maslo, 3/4 šálky medu a 1/4 šálky spáleného medu. Nechajte stáť, kým sa maslo nerozpustí, 5 až 7 minút.
  6. Zvyšný spálený med si nechajte na polevu.
  7. Medzitým v malej miske zmiešajte sódu bikarbónu, škoricu a soľ.
  8. Vyšľahajte maslovú zmes a nechajte ju odstáť, kým nebude na dotyk veľmi teplá. Vmiešajte vajcia. Zmes udržiavajte na miernom ohni, kým sa opäť nezačne zohrievať, potom zašľahajte zmes sódy bikarbóny.
  9. Odstavte z ohňa. Múku preosejte v dvoch alebo troch dávkach, pričom po každej dávke dobre premiešajte, kým sa cesto nebude dať ľahko rozotrieť.
  10. Na pripravený plech preneste asi 1/2 šálky cesta. Pomocou stierky ho rozotrite do kruhu. Plechom potraste a poklepte naň, aby ste odstránili všetky vzduchové bubliny.
  11. Pečte v predhriatej rúre, kým plát ľahko nezhnedne, 6 až 7 minút.
  12. Odstráňte plát z formy a nechajte vychladnúť, kým nebude dostatočne pevný na odobratie, 6 až 7 minút. Potom plát obráťte na okrúhly pergamenový papier.
  13. Opakujte rovnaký postup, kým nebudete mať 8 vrstiev koláča, pričom každú nechajte vychladnúť na samostatnom pergamenovom kruhu.
  14. Pomocou kolieska na pizzu orežte okraje, aby mali rovnakú veľkosť; zvyšky si nechajte na drobenku.
  15. Zvyšné cesto rozotrite na vyložený plech. Pečte vo vyhriatej rúre, kým okraje nie sú suché, približne 10 minút. Vyberte z rúry a nakrájajte na malé kúsky; premiešajte ich s rezervovanými zvyškami koláča.
  16. Nechajte úplne vychladnúť a preneste do uzatvárateľného vrecka. Pomocou valčeka roztlačte na pomerne jemné omrvinky a odložte bokom.
  17. Misku a šľahač vyberte z chladničky. Prilejte hustú smotanu a šľahajte, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy. Pridajte kyslú smotanu a zvyšný spálený med, pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
  18. Medový plát položte na servírovací tanier. Na vrch rovnomerne rozotrite pohár polevy, takmer až po okraj. Opakujte s vrstvami koláča a polevou, pričom vrstvy pritlačte hladkou stranou nadol.
  19. Poslednú vrstvu torty položte hladkou stranou nahor. Vrch a boky koláča potrite polevou. Posypte omrvinkami.
  20. Prikryte fóliou a nechajte v chladničke odležať najmenej 8 hodín až celú noc. Tortu ľubovoľne ozdobte, nakrájajte a podávajte.

Ak hľadáte skôr osviežujúce dezert, skúste citrónový zákusok alebo kompromis medzi sladkým a sviežim môže byť jablkový koláč.

Ak raz vyskúšate tortu z medových plátov, budete sa k nej opakovane radi vracať.

Či už oslavujete špeciálnu príležitosť, alebo jednoducho túžite po sladkej pochúťke, medová torta je vynikajúcou voľbou. Jedinečná zmes chutí a upokojujúca štruktúra z nej robia dezert, ktorý vás určite poteší. Doprajte si kúsok medového koláča a vychutnajte si jeho sladkosť a bohatosť.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang