Hlavné jedláRecepty

Recept na indické maslové kura – butter chicken

Butter chicken sa dusí v maslovej paradajkovej omáčke a vonia niekoľkými špeciálnymi koreninami a bylinkami. Uvarte si vlastnú verziu tohto obľúbeného indického jedla.

Ingrediencie

Na kurča a marinádu:

  • 500 g vykostených kuracích stehien bez kože, nakrájané 2cm kocky
  • 1/4 šálky plnotučného bieleho jogurtu
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica zázvorovo-cesnakovej pasty
  • 1 lyžička mletého koriandrového semena
  • 1 lyžička chilli
  • 1 lyžička rasce
  • Soľ podľa chuti

Na omáčku:

  • 8 až 10 celých mandlí
  • 8 až 10 celých kešu orieškov
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica zázvorovo-cesnakovej pasty
  • 1 lyžička cukru
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok
  • 2 lyžice sušeného koriandrového semena
  • 1 a 1/2 lyžičky mletej garam masaly
  • 1/2 lyžičky mletého chilli
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 šálka vody
  • 1/4 šálky smotany
  • 1/2 lyžičky senovky gréckej

Na podávanie:

  • Varená ryža, roti (chlebová placka) alebo chlieb naan

Postup

  1. Zmiešajte kura a ostatné ingrediencie na marinádu vo veľkej mise. Rukami vmasírujte marinádu do kurčaťa.
  2. Zakryte plastovým obalom a dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu alebo až cez noc.
  3. Pred prípravou zvyšku receptu namočte kešu a mandle do vody aspoň na hodinu (alebo až cez noc).
  4. Zahrejte panvicu na stredne vysokú teplotu. Na panvicu kvapnite lyžičku oleja.
  5. Po dávkach vyberte kuracie mäso z marinády a grilujte ho na panvici 3 až 5 minút z každej strany, kým nie je prepečené (pri krájaní z neho vytečie číra šťava). Panvicu neprepĺňajte.
  6. Po uvarení premiestnite kura do samostatnej misky. Prikryte a odložte na neskôr.
  7. Roztopte 1 a 1/2 lyžice masla v stredne veľkej panvici na strednej teplote. Hneď ako sa maslo rozpustí, pridajte zázvorovo-cesnakovú pastu a potom cukor. Duste 1 až 2 minúty.
  8. Vmiešajte paradajky a varte 8 až 10 minút na stredne vysokej teplote, kým sa nevyvarí všetka prebytočná tekutina. Omáčka by mala mať konzistenciu podobnú paste.
  9. Pridajte koriander, garam masala, chilli a soľ. Miešajte a varte na strednom ohni 2 až 3 minúty.
  10. Preneste pastu do mixéra alebo misky kuchynského robota. Pridajte namočené kešu a mandle. Rozmixujte na hladkú pastu.
  11. Vráťte pastu na panvicu na strednú teplotu. Pridajte vodu do pasty a premiešajte, aby ste vytvorili hladkú omáčku.
  12. Keď omáčka začne vrieť, pridajte kura a smotanu. Dobre premiešajte. Panvicu prikryjeme a dusíme 5 minút.
  13. Vypnite oheň a odokryte panvicu. Vmiešajte zvyšnú 1/2 lyžice masla a senovku. Znovu prikryte a nechajte misku odpočívať 8 až 10 minút, aby sa chuť senovky mohla prepojiť s maslovým kuracím mäsom.
  14. Maslo podávajte s dusenou ryžou basmati, roti alebo naanom. Zvyšky vydržia v chlade zakryté päť dní.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang