Hlavné jedláRecepty

Recept na jednoduché pomarančové kura

Naša jednoduchá pomarančová omáčka na kura má všetky správne chute – trochu sladkú, trochu trpkú, trochu slanú a trochu pikantnú.

Ingrediencie

  • 1 kg vykostených kuracích pŕs bez kože, nakrájané na dvojcentimetrové kocky
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice rastlinného oleja

Pomarančová omáčka:

  • 1 a 1/2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1/4 šálky studenej vody
  • 2 lyžičky pomarančovej kôry
  • 1/3 šálky čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
  • 3 lyžice sójovej omáčky alebo tamari
  • 1/2 lyžičky čili-cesnakovej pasty a viac podľa chuti
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1 lyžica ochuteného ryžového octu

Na podávanie:

  • ryža varená v pare
  • sezamové semienka, voliteľné
  • nasekaná zelená cibuľka, nepovinné

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 °C. Umiestnite mriežku do strednej polohy. Pripravte si plech na pečenie s papierom.
  2. Vo veľkej mise premiešajte kúsky kuracích pŕs so soľou a rastlinným olejom. Kúsky kurčaťa rozložte na pripravený plech na pečenie.
  3. Kuracie mäso pečte v rúre na strednej mriežke, kým nie je upečené, približne 20 minút.
  4. Pripravte pomarančovú omáčku: V malej miske vytvorte kašu zmiešaním kukuričného škrobu s vodou do hladka. Do panvice pridajte pomarančovú šťavu, pomarančovú kôru, sójovú omáčku, chilli-cesnakovú pastu, cukor, cesnak a ryžový ocot a premiešajte.
  5. Omáčku priveďte do varu na stredne silnom ohni. Do omáčky pridajte kašu z kukuričného škrobu, premiešajte a znížte teplotu na minimum. Varte, kým omáčka nezhustne, 3-5 minút. Odstavte z ohňa.
  6. Keď je kurča úplne uvarené, zalejte ho pomarančovou omáčkou a premiešajte, kým sa kurča úplne neobalí.
  7. Podávajte na bielej ryži, podľa potreby posypanej sezamovými semienkami a zelenou cibuľkou.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang