Hlavné jedláRecepty

Plnené kuracie prsia so špenátom, syrom a sušenými paradajkami – recept

Kuracie prsia patria medzi najobľúbenejšie druhy mäsa v slovenskej kuchyni. Ich jemná chuť a univerzálne použitie ponúkajú nespočetné množstvo receptov, v ktorých sa dajú použiť. Jednou z obľúbených možností sú plnené kuracie prsia so špenátom, syrom a sušenými paradajkami.

Recept na kuracie prsia plnené špenátom a paradajkami

Tieto kuracie prsia plnené špenátom sú chutné, pôsobivé a ľahko sa pripravujú nielen ako súčasť arabskej kuracej polievky. Plnené kuracie prsia s príchuťou sušených paradajok, špenátu a syra, to je 30-minútové jedlo, na ktoré tak ani gurmáni tak skoro nezabudnú.

Ingrediencie

  • 4 veľké kuracie prsia
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1/4 šálky pesta
  • 4 lyžice smotanového syra
  • 3/4 šálky mozzarelly, nastrúhanej
  • ½ šálky sušených paradajok
  • ½ šálky špenátu, nahrubo nasekaného
  • 2 lyžice petržlenu

Postup

  1. Rúra sa predhreje na 190 ° C.
  2. Mäso sa položí na dosku a malým ostrým nožom sa opatrne zareže do boku kuracích pŕs, aby vzniklo akési vrecko. Treba dávať pozor, aby sa neprerezalo celé. Vytvára sa „vrecko“ na náplň.
  3. Kuracie mäso sa zvnútra aj zvonku osolí. V malej miske sa zmieša cesnak, pesto, smotanový syr a mozzarella. Zmes sa odloží bokom.
  4. Kuracie prsia sa naplnia smotanovo-syrovou zmesou, sušenými paradajkami a špenátom. V prípade potreby sa otvor zaistí špáradlami.
  5. Olivový olej sa zohreje na liatinovej panvici alebo v rúre na miernom ohni. Kuracie mäso sa opeká z oboch strán 3 – 4 minúty do zlatista.
  6. Všetky štyri prsia sa preložia na plech a vložia do rúry na asi 16 – 18 minút, v závislosti od veľkosti pŕs.
  7. Na záver sa posypú petržlenovou vňaťou (podľa chuti) a podávajú sa.

Ako príloha sa skvele hodí jemné zemiakové pyré, kuskus, dusená ryža alebo pečená zelenina. Jedlo je možné doplniť o ľahkú jogurtovo-bylinkovú omáčku alebo smotanový dip s citrónom a pažítkou. Kuracie prsia plnené špenátom sa nakrájajú na šikmé plátky, čím sa odhalí farebná plnka a jedlo vyzerá skvele aj na slávnostnom stole.

Ako príloha sa skvele hodí jemné zemiakové pyré, kuskus, dusená ryža alebo pečená zelenina.

Orientačné nutričné hodnoty pre kuracie prsia plnené špenátom (1 porcia)

Tu je približný výpočet nutričných hodnôt na 1 porciu (z celkových 4 porcií), na základe uvedených surovín a bežných výživových hodnôt:

ZložkaMnožstvoKalórieBielkovinyTukySacharidy
Kuracie prsia (200 g)1 ks~220 kcal~40 g~4 g~0 g
Olivový olej (0,5 PL)~7 ml~60 kcal0 g~7 g0 g
Cesnak (0,5 strúčika)~2 g~3 kcal0 g0 g~0,5 g
Pesto (1 PL)~15 g~80 kcal~1 g~8 g~2 g
Smotanový syr (1 PL)~15 g~50 kcal~1 g~5 g~1 g
Mozzarella (45 g)~90 kcal~7 g~6 g~1 g
Sušené paradajky (2 PL)~15 g~40 kcal~1 g~2 g~5 g
Špenát (2 PL)~15 g~3 kcal~0,5 g~0 g~0,5 g
Petržlen (1/2 PL)~2 g~1 kcal~0 g~0 g~0 g

Celkový súčet na 1 porciu:

  • Kalórie: približne 547 kcal
  • Bielkoviny: cca 49 g
  • Tuky: cca 32 g
  • Sacharidy: cca 10 g

Hodnoty sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od presných značiek surovín (najmä typu pesta, smotanového syra a mozzarelly). Ak sa recept doplní o prílohu (napr. ryža, zemiaky, pečená zelenina), kalorická hodnota sa zodpovedajúcim spôsobom zvýši.

Omáčky ku kuracím prsiam plnených špenátom

Tu sú dva jednoduché a svieže recepty na omáčky, ktoré výborne doplnia plnené kuracie prsia so špenátom, syrom a sušenými paradajkami.

🥣 Jogurtovo-bylinková omáčka

Táto omáčka je ľahká, svieža a skvele vyvažuje sýtosť plnených kuracích pŕs.

Ingrediencie:

  • 150 g gréckeho jogurtu (alebo hustého bieleho jogurtu)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica nasekaného kôpru (alebo pažítky)
  • 1 strúčik cesnaku (prelisovaný alebo nastrúhaný)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • kvapka olivového oleja (voliteľne)

Postup:

  1. Všetky suroviny sa dôkladne premiešajú v miske.
  2. Omáčka sa dochutí soľou, korením a prípadne ďalšou citrónovou šťavou podľa chuti.
  3. Pred podávaním sa odporúča odložiť na 15 – 20 minút do chladničky, aby sa chute prepojili.

🥄 Smotanový dip s citrónom a pažítkou

Krémový a svieži dip s jemne pikantným nádychom je ideálny k horúcemu mäsu či grilovanej zelenine.

Ingrediencie:

  • 100 ml kyslej smotany (alebo crème fraîche)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1/2 lyžičky citrónovej kôry (bio)
  • 1 – 2 lyžice nasekanej čerstvej pažítky
  • soľ a mleté biele korenie podľa chuti

Postup:

  1. V miske sa smotana premieša s citrónovou šťavou a kôrou.
  2. Pridá sa nasekaná pažítka, dochutí sa soľou a korením.
  3. Podáva sa studený, ideálne po krátkom odležaní v chladničke.
Tip na servírovanie: Obe omáčky sa môžu podávať v malých miskách vedľa mäsa alebo sa môžu použiť ako základ na tanier, na ktorý sa potom kladú plátky nakrájaného kuracieho mäsa. Okrem chuti tak dodajú jedlu aj vizuálnu príťažlivosť.

Tipy na prípravu

  • Mäso má mať izbovú teplotu: Pred tepelnou úpravou sa odporúča nechať mäso chvíľu pri izbovej teplote, aby sa rovnomerne prepieklo. Nemalo by ísť z chladničky hneď na panvicu.
  • Olej z paradajok nevyhadzovať: Ochutený olej zo sušených paradajok sa dá využiť na dochutenie špenátu alebo na potretie mäsa pred pečením.
  • Dobrý nôž je základ: Na vytvorenie otvoru v kuracích prsiach sa odporúča použiť tenký ostrý nôž, aby sa mäso nepretrhlo.
  • Plnka musí byť studená: Pred plnením by mala byť zmes dostatočne vychladená, aby sa mäso pri styku so syrom zbytočne rýchlo nezatváralo.

Plnené kuracie prsia so špenátom, syrom a sušenými paradajkami predstavujú spojenie zdravých surovín a stredomorskej chuti v jednom jednoduchom recepte. Ide o jedlo, ktoré si možno pripraviť aj počas bežného pracovného týždňa, no svojím vzhľadom a chuťou poteší aj počas sviatočných príležitostí.

Vďaka možnosti rôznych obmien je tento recept všestranný a ľahko sa dá prispôsobiť tomu, čo je aktuálne doma v špajze či chladničke.

Pred tepelnou úpravou sa odporúča nechať mäso chvíľu pri izbovej teplote, aby sa rovnomerne prepieklo.

Recepty na plnené kuracie prsia

Tu je niekoľko alternatívnych receptov na plnené kuracie prsia, ktoré prinášajú nové chute – od tradičných až po exotické či fit verzie. Každý recept je určený pre 4 porcie.

🧀 Plnené kuracie prsia so šunkou a syrom (Cordon Bleu štýl)

Klasická kombinácia šunky a syra v šťavnatom kuracom mäse patrí k najobľúbenejším jedlám. Táto jednoduchá verzia cordon bleu je nenáročná na suroviny, no výsledok je vždy efektný a chutný.

Ingrediencie:

  • 4 kuracie prsia
  • 4 plátky kvalitnej šunky
  • 4 plátky syra (emmental, gouda alebo eidam)
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • soľ, čierne korenie
  • hladká múka, vajce a strúhanka na obaľovanie
  • olej na vyprážanie

Postup:
Kuracie prsia sa pozdĺžne rozrežú a naplnia horčicou, šunkou a syrom. Zabalia sa, obalia klasicky v trojobale (múka – vajce – strúhanka) a vypražia dozlatista. Možné je aj pečenie v rúre s kvapkou oleja.

🌶️ Kuracie prsia plnené krémovým syrom a jalapeños

Táto pikantná verzia je ideálna pre milovníkov výraznejších chutí. Krémový syr tlmí štipľavosť jalapeños a vytvára kontrast so šťavnatým kuracím mäsom.

Ingrediencie:

  • 4 kuracie prsia
  • 100 g smotanového syra
  • 1–2 nakladané jalapeños (nasekané)
  • 2 lyžice nastrúhanej mozzarelly
  • ½ lyžičky údenej papriky
  • soľ, čierne korenie

Postup:
Zmieša sa smotanový syr, jalapeños, paprika a syr. Kuracie prsia sa naplnia a upečú dozlatista. Hodí sa k nim pečený batát alebo kukuričný šalát.

🫑 Kuracie prsia plnené grilovanou paprikou a kozím syrom

Spojenie sladkej grilovanej papriky, aromatického kozieho syra a čerstvých byliniek prináša chuť stredomoria priamo na tanier. Elegantný a ľahký recept vhodný aj na slávnostnejšie príležitosti.

Ingrediencie:

  • 4 kuracie prsia
  • 100 g kozí syr
  • 1 grilovaná červená paprika (zaváraná alebo čerstvo pripravená)
  • 1 lyžica nasekanej bazalky
  • soľ, korenie, olivový olej

Postup:
Paprika sa nakrája na pásiky, spolu so syrom a bazalkou vznikne zmes, ktorou sa naplnia kuracie prsia. Tie sa pečú v rúre asi 20 minút. Výborne chutia so zeleninovým šalátom a quinoou.

🥬Kuracie prsia plnené brokolicou a syrom

Pre tých, ktorí hľadajú spôsob, ako do jedla zakomponovať viac zeleniny, sú tieto brokolicovo – syrové kuracie prsia výbornou voľbou. Vzniká tak jemné, krémové a výživné jedlo vhodné aj pre deti.

Ingrediencie:

  • 4 kuracie prsia
  • 150 g dusenej brokolice
  • 100 g strúhaného syra (cheddar alebo mozzarella)
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, korenie, muškátový oriešok

Postup:
Brokolica sa sparí, naseká nadrobno, zmieša so syrom a cesnakom. Prsia sa naplnia a prípadne uzavrú špáradlom. Pečú sa 20 minút pri 180 °C. Vhodné s dusenou ryžou alebo pyré.

Pre tých, ktorí hľadajú spôsob, ako do jedla zakomponovať viac zeleniny, sú tieto brokolicovo – syrové kuracie prsia výbornou voľbou.

🍄 Kuracie prsia plnené hubami a karamelizovanou cibuľou

Zemitá chuť húb a jemne sladká karamelizovaná cibuľa vytvárajú hrejivú, jesennú kombináciu. Tento recept ocenia najmä tí, ktorí preferujú výraznejšiu chuť bez použitia syra.

Ingrediencie:

  • 4 kuracie prsia
  • 200 g šampiňónov (nasekané)
  • 1 cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
  • 1 lyžica balsamica
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu
  • soľ, korenie, tymian

Postup:
Cibuľa sa restuje do skaramelizovania, pridajú sa huby a balsamico. Po vychladnutí sa zmesou naplnia prsia a pečú sa 20 minút. Ako príloha sa hodí jemná polenta alebo zemiakové pyré.

🌱 Fit verzia s cottage syrom a cuketou

Ľahké, svieže a výživné – ideálne riešenie pre zdravý obed alebo večeru. Vďaka cottage syru a cukete si jedlo zachová vysoký podiel bielkovín, no pritom zostáva nízkokalorické.

Ingrediencie:

  • 4 kuracie prsia
  • 200 g cottage syra
  • 1/2 malej cukety (nastrúhanej)
  • soľ, čierne korenie, sušené oregano
  • 1 lyžička olivového oleja

Postup:
Cuketa sa osolí, nechá odstáť a vyškriabe sa. Zmieša sa s cottage syrom a korením. Kuracie prsia sa naplnia a upečú nasucho v rúre. Ideálne pre ľahkú večeru napríklad s pohánkou.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang