Predjedlá

Pri slávnostnejšej večeri alebo obede sa vždy odporúča rozdeliť celé jedlo na niekoľko chodov, začínajúc predjedlom, po ktorom nasleduje polievka, hlavné jedlo a nakoniec dezert.

Predjedlá nemajú veľkú veľkosť ako ostatné chody. Zvyčajne ide napríklad o bagetu s paštétou alebo nátierkou, krevety na špajli, ľahký tatarák alebo iné podobné, zvyčajne slané jedlo.

Súčasťou predjedla môže byť aj šalát. Samotný predkrm by mal iba navodiť atmosféru pre ďalšie chody, nie zasýtiť stravníka. Vo francúzskej kuchyni sa predjedlá najčastejšie používajú ako amuse bouche.

Predjedlo sa môže podávať dvoma spôsobmi: studené predjedlo sa zvyčajne podáva pred polievkou, ale ak je predjedlo teplé, podáva sa po polievke alebo namiesto nej.

Další kategorie

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang