Nachos, obľúbené a chutné občerstvenie, sa stalo základom mnohých domácností, kín, bufetov a športových arén. Vďaka chutnej kombinácii chrumkavých tortillových čipsov, roztaveného syra a množstva lákavých príloh si nachos stále získava srdcia na celom svete.
Konzumácia nachos sa v Mexicku spája s radosťou z konzumácie, ktorá často presahuje ich lahodnú chuť. Je to zážitok, o ktorý sa možno podeliť s priateľmi a rodinou, a ktorý vytvára pocit spolupatričnosti a kamarátstva.
Či už je nachos súčasťou rodinných stretnutí, bežného večera pri sledovaní filmu alebo na športovom podujatí, má jedinečnú schopnosť zblížiť ľudí a uspokojiť ich chute.
Obsah článku
Nachos pre chlapov – recept
Tento jednoduchý recept na nachos je nielen vhodný ako občerstvenie pre mužov, zároveň je to nenáročný recept, ktorý zvládne pripraviť každý chlap.
Suroviny na nachos pre chlapov
- nachos (vrecúško)
- kečup alebo paradajková omáčka
- 150 g tvrdého nastrúhaného syra
- pár jarných cibuliek (jemne nakrájaných)
- sladká alebo pálivá paprika
- avokádo alebo avokádová omáčka
- kyslá smotana
Postup na nachos pre chlapov
- Nachos vysypte na plech, prilejte pohár paradajkovej omáčky a ešte posypte syrom.
- Pridajte jarnú cibuľku a podľa chuti sladkú alebo pálivú papriku.
- Rozohrejte rúru, vložte do nej plech s nachos a zapečte po dobu asi 5 minút.
- Keď sa syr roztopí, môžete nachos vybrať z rúry.
- Podávajte s avokádovou omáčkou a kyslou smotanou.
Jednoduchý nachos recept
Tieto klasické nachos sú maximálne nabité syrom, ochuteným hovädzím mäsom, vyprážanými fazuľami, guacamole a salsou. Môžete ich servírovať k šalátovým wrapom.
Suroviny na nachos recept
- 1 vrecko tortilla čipsov
- 1 kg tvrdého syra (nastrúhaný)
- mleté hovädzie mäso
- drvené bravčové alebo kuracie mäso
- čierna fazuľa alebo fazuľa pinto
- paradajky
- kukurica
- čierne olivy
- avokádo
Postup na nachos recept
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Plech na pečenie vyložte silikónovou podložkou na pečenie alebo papierom.
- Tortillové čipsy rozložte na plech na pečenie.
- Na čipsy nasypte polovicu strúhaného syra.
- Na čipsy a syr nasypte ďalšie suroviny a tie posypte zvyšným syrom.
- Pečte približne 10 minút, alebo kým sa syr dobre roztopí.
- Podávajte teplé s prílohami, ako je guacamole, kyslá smotana alebo salsa.
Tieto nachos sú veľmi flexibilné. Nebojte sa byť kreatívni a vyskúšajte rôzne prísady. Ak ste vegetarián, vynechajte hovädzie mäso. Ak máte radšej kuracie mäso, použite ho namiesto neho. Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi syrov a posýpok.
Ako pripraviť nachos
Tradičné nachos recepty zvyčajne pozostávajú z kukuričných tortillových čipsov, ktoré sú starostlivo pokryté veľkým množstvom roztaveného syra, zvyčajne čedaru.
Krása nachos receptu však spočíva v ich všestrannosti. Prílohy sa môžu veľmi líšiť podľa individuálnych preferencií a kreativity. Pre tých, ktorí hľadajú klasickú možnosť, môžu byť prílohou:
- nakrájané papričky jalapeňos
- paradajky nakrájané na kocky
- kopček kyslej smotany
- guacamole
Určite však môžete experimentovať a pridať grilované kuracie mäso alebo aromatické mleté hovädzie mäso, čiernu fazuľu, nakladanú cibuľu, salsu alebo dokonca štipľavú omáčku, ktorá dodá šťavu.
Príprava nachos je pomerne jednoduchá, takže ju zvládne aj kuchár začiatočník.
- Základom je začať s kvalitnými tortillovými čipsami, ktoré sú dostatočne pevné, aby vydržali váhu nákypov a nerozmočili sa.
- Čipsy sa potom ukladajú v jednej vrstve na plech na pečenie alebo do misky vhodnej do rúry.
- Tortilové čipsy sa štedro posypú strúhaným syrom.
- Potom sa nachos vložia do predhriatej rúry, aby sa syr roztopil a bublal, kým nedosiahne dokonalý zlatistý odtieň.
- Nakoniec sa nachos doplnia množstvom polevy, čím sa skromný tanier s hranolkami a syrom zmení na majstrovské dielo.
Nachos recept s bohatou oblohou
Šťavnaté nachos z mletého hovädzieho mäsa a fazule, plné príloh sa stane dokonalým občerstvením pri rodinných stretnutiach aj pri sledovaní zápasu.
Nachos recept – varianty
V posledných rokoch popularita nachos receptov prudko stúpla, čo viedlo k inovatívnym obmenám a variáciám chutí.
Kreatívne mysle experimentovali s rôznymi textúrami, prísadami a kultúrnymi vplyvmi, čím vznikli jedinečné kombinácie nachos, ako napríklad nachos recept s morskými plodmi, krevetami a krabmi, hummusom, nachos recept v havajskom štýle s ananásom a šunkou alebo dokonca dezertné nachos s čokoládou, karamelom a čerstvým ovocím.
Nachos prešli dlhú cestu od svojich skromných začiatkov v Piedras Negras. Prekročili hranice a stali sa svetovou senzáciou, ktorú oceňujú ľudia všetkých vekových kategórií a pôvodu.
Vďaka neodolateľnej zmesi chutí, všestrannosti a spoločenskej povahe sú naďalej obľúbeným občerstvením pre nespočetné množstvo ľudí. Keď budete mať najbližšie príležitosť, vezmite si tanier nachos a vychutnajte si túto neodolateľnú pochúťku.
Mexický nachos recept
Recepty na tradičné mexické nachos sa v hlavných surovinách výrazne nelíšia. Tieto nachos sú plné extra dávky lahodnej syrovej omáčky. Doplnené guacamole, salsou a jalapeňos, naviac oživené koriandrom. Vychutnajte si tento pokrm, kedykoľvek sa Vám zažiada chuť Mexika.
Suroviny na mexické nachos
- 250 g mletého hovädzieho mäsa s nižším obsahom tuku
- 1 lyžica + 2 lyžičky zmesi korenia Cajun
- 3 lyžičky nakladaných papričiek jalapeňos
- 2 lyžice masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 250 g zrelého čedaru (nastrúhaného)
- 1 malá červená cibuľa (nadrobno nakrájaná)
- 2 veľké paradajky (nadrobno nakrájané)
- šťava z 1 limetky
- 30 g koriandra (jemne nasekaného)
- 2 zrelé avokáda (olúpané a vykôstkované)
- 200 g solených tortillových čipsov
Postup na mexické nachos
- Rúru predhrejte na 220 °C.
- Mäso opečte na panvici s nepriľnavým povrchom, kým nezhnedne. Pridajte 1 polievkovú lyžicu korenia Cajun a 1 lyžičku nakrájaných nakladaných jalapeňos. Odstavte z ohňa.
- Na panvici jemne zohrejte maslo a múku a šľahajte, kým nevznikne pasta. Pomaly pridávajte mlieko; šľahajte, kým nezhustne.
- Vmiešajte 200 g čedaru a 2 lyžičky zmesi Cajun. Dochuťte a stiahnite z ohňa.
- V miske zmiešajte cibuľu, paradajky, zvyšné jalapeňos, limetkovú šťavu a nasekaný koriander.
- Do ďalšej misky dajte 2 až 3 lyžice salsy a avokádo roztlačte na guacamole.
- Dochuťte. Ak chcete, pridajte viac limetkovej šťavy.
- Na veľký plech navrstvite tortilly, mleté mäso s korením a lyžice syrovej omáčky, posypte zvyšným syrom a pečte 10 až12 minút, kým sa neopečú a syr nebude bublať.
- Lyžičkou pridajte kopčeky guacamole, salsu, koriander a nakladané jalapeňos.
Dezert nachos – recept
Dekadentné dezertné nachos sú presne to, čo potrebujete na detskú oslavu alebo akúkoľvek príležitosť. Super jednoduché škoricové lupienky sú pokryté šťavnatou rozpustenou čokoládou a jednoduchou mliečnou polevou. Čerstvé jahody a šľahačka dopĺňajú tento nádherný tanier chrumkavej dobroty.
Suroviny na nachos dezert
Chrumkavé nachos
- 12 tortíll
- 3 lyžice masla (rozpustené)
- 1/2 šálky škoricového cukru
- 1 šálka horkej čokolády
- 1 šálka jahôd
- 1 lyžica kryštálového cukru
Mliečna poleva
- 120 g smotanového syra
- 1/2 šálky práškového cukru
- 1 lyžica mlieka
- 1/2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
Postup na nachos dezert
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Plech na pečenie vyložte papierom a odložte bokom.
- Obe strany každej tortilly potrite rozpusteným maslom. Po potretí ich naukladajte na seba
- Každú maslom natretú tortillu posypte z oboch strán škoricovým cukrom.
- Každú tortillu nakrájajte na 6 plátkov.
- Umiestnite tortilly na pripravené plechy na pečenie. Nedovoľte, aby sa prekrývali. Vrchné časti posypte navyše škoricovým cukrom.
- Pečte ich vo vyhriatej rúre 10 až 15 minút alebo kým nie sú chrumkavé a cukor mierne skaramelizovaný.
- Pred podávaním ich nechajte vychladnúť.
- Pripravte si suroviny na polevu. V malej miske vyšľahajte smotanový syr, práškový cukor, vanilkový extrakt a mlieko.
- Polevu vložte do zdobiaceho vrecka.
- Jahody nakrájajte na malé kocky. Potom ich zmiešajte s lyžicou kryštálového cukru.
- Tortilly rozložte na servírovací tanier.
- Škoricovo-cukrové lupienky pokvapkajte rozpustenou čokoládou (hotovou alebo si v mikrovlnnej rúre ohrejte čokoládové lupienky) a krémovou syrovou polevou. Potom posypte nakrájanými jahodami.
- Na vrch dajte niekoľko kopčekov šľahačky a ihneď podávajte.
Varianty dezertov nachos – recepty
Karamelovo-jablkové nachos
Nakrájajte jablko a pridajte doň trochu cukru a škorice. Na škoricovo-cukrové lupienky nasypte nakrájané jablko a trochu hotovej karamelovej omáčky.
Banánový Split Nachos
Na škoricovo-cukrové lupienky dajte niekoľko kopčekov zmrzliny, kvapku horúcej fondánovej omáčky, nakrájaný ananás, plátky banánu a nakrájané jahody. Váš obľúbený zmrzlinový pohár sa premení na tanier nachos.
Nutella Nachos
Namiesto obyčajnej čokolády roztopte Nutellu a pokvapkajte ňou čipsy. Pridajte banány a nakrájané jahody.
S’mores Nachos
Na veľký plech dajte lupienky so škoricovým cukrom. Pokryte ich mini marshmallows a ohrievajte na ohni, kým sa neopečú. Zalejte rozpustenou čokoládou a rozdrvenými grahamovými sušienkami.
Pôvod Nachos
Pôvod nachos siaha do 40. rokov 20. storočia do Piedras Negras, malého mexického mestečka, ktoré sa nachádza neďaleko texaských hraníc. Príbeh sa odohral, keď skupina hladných manželiek americkej armády pod vedením Ignacia „Nacho“ Anaya prišla do reštaurácie po zatváracej dobe.
Ignacio v núdzi improvizoval a obložil tanier tortillových čipsov roztaveným syrom, jalapeňos a ďalšími prísadami, ktoré našiel v kuchyni. Výsledok bol okamžitým hitom, a tak sa zrodili nachos.
Hoci je nachos jedlo so skromnými začiatkami, veľmi rýchlo si získalo medzinárodnú slávu a teší sa veľkej obľube. Vďaka chrumkavým tortillám, roztavenému syru a širokej škále príloh ponúka nachos lákavú symfóniu chutí a textúr. Či už sa vychutnáva ako občerstvenie, predjedlo alebo hlavný chod, nachos sú ideálnou voľbou na každú príležitosť.