Recepty

Štrúdla so syrom a divými brusnicami

Tento recept snúbi tradičný spôsob prípravy štrúdle s použitím netradičných surovín. Divé brusnice v kombinácii s koreneným, rakúskym horským syrom a voňajúcim francúzskym camembertom sa skrývajú v chrumkavou lístkovom ceste. Zmyselne sladké a netradičné.

PRÍSADY:

ŠTRÚDĽA SO SYROM A DIVÝMI BRUSNICAMI

  • 250 g múky
  • 2 vajcia
  • 5 polievkových lyžíc oleja
  • 1 čajová lyžička octu
  • 1 štipka modrej soli
  • 1 štipka hnedého cukru
  • 125 ml vody
  • 3 polievkové lyžice brusníc
  • 200 g brusnicového kompótu
  • 50 g masla
  • 200 g horského syra
  • 125 g camembertu
  • zväzok tymianu
  • 2 polievkové lyžice lesného medu

Lístkové cesto:

V mise zmiešame múku so soľou, vyhĺbime v nich jamku, do ktorej pridáme vodu, ocot, jedno vajce a dve polievkové lyžice oleja. Miešame, kým nevznikne lesklé a hladké cesto. Cesto miesime 10 minút, občas poprášime múkou. Na záver cesto sformujeme do gule potrieme olejom a zakryté necháme odpočívať cca. hodinu. Potom rozohrejeme trúbu na 200 stupňov. Na jemne pomúčenej utierke vyvaľkáme tenké cesto s rozmermi cca. 60 x 60 cm. Cesto dôkladne potrieme maslom.

Náplň:

Divé brusnice zmiešame s kompótom a lesným medom, zmes rovnomerne natrieme na cesto. Posypeme trochou škorice a cukrom. Horský syr postrúhame, camembert nakrájame a rovnomerne rozložíme na natreté cesto. Korenisté arómy syrov sa snúbia so sladkastou kyslosťou brusníc – za účelom vytvorenia delikátnej kombinácie chutí.

Zrolovanie:

Za pomoci utierky cesto zrolujeme a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a nastrúhame navrch horský syr. Pečieme cca. 35 minút na cca. druhom poschodí zospodu.

Servírovanie:

Pred krájaním štrúdľu necháme dobre vychladnúť. Kombinácia chutí mimoriadne vynikne pridaním bazového sirupu. Skrátka kreatívna alternatíva rakúskeho originálu.

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang