Recepty

Recept na najlepšiu thajskú kokosovú polievku

Ak niekto túži ochutnať pravú exotiku priamo z pohodlia domova, práve thajská polievka s kokosovým mliekom je ideálnou voľbou. Vyznačuje sa harmonickým spojením sladkého kokosového mlieka, pikantného chilli, voňavého citrónového listu a čerstvých byliniek, ktoré vytvárajú chuťovo bohatý a vyvážený pokrm. Táto lahodná kombinácia prenesie chuťové poháriky priamo do Thajska.


Obsah článku


Thajská kokosová polievka je výnimočne chutná, výživná a ľahko stráviteľná. Je ideálnou voľbou na obed či večeru, keď má niekto chuť na niečo netradičné a zároveň zdravé. Vďaka overenému receptu si ju zvládne pripraviť každý jednoducho a rýchlo, aj bez predchádzajúcich skúseností s ázijskou kuchyňou.

Ako si pripraviť thajskú polievku s kokosovým mliekom?

Ingrediencie
1 lyžica rastlinného oleja
2 lyžice strúhaného čerstvého zázvoru
2 lyžičky červenej kari pasty
1 stonka citrónovej trávy, mletej
4 šálky kuracieho vývaru
3 lyžice rybej omáčky
1 lyžica svetlého hnedého cukru
3 plechovky kokosového mlieka
680 g čerstvých húb shiitake, nakrájaných na plátky
1,5 kg stredne veľkých kreviet – olúpané a zbavené jadier
2 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
soľ podľa chuti
¼ šálky nasekaného čerstvého koriandra

Postup

  1. Zázvor, kari pastu a citrónovú trávu varíme a miešame v horúcom oleji 1 minútu.
  2. Postupne primiešame kurací vývar, potom rybiu omáčku a hnedý cukor, znížime teplotu na minimum a varíme 15 minút.
  3. Pridáme kokosové mlieko a huby; varíme a miešame, kým huby nezmäknú, približne 5 minút.
  4. Pridáme krevety a varíme, kým nebudú priesvitné, približne 5 minút.
  5. Vmiešame limetkovú šťavu, dochutíme soľou a ozdobíme koriandrom.

TIP na prílohu: Podávame na dusenej ryži.

Tom Kha Gai – thajská polievka s kokosovým mliekom plná exotiky

Tom Kha Gai patrí medzi najobľúbenejšie thajské jedlá nielen v samotnom Thajsku, no aj medzi milovníkmi ázijskej kuchyne po celom svete.

Ingrediencie (na 4 porcie):
500 g kuracieho mäsa (napr. R2E mäso – ideálne šťavnaté a predvarené)
800 ml kokosového mlieka (napr. BIO bez aditív)
2 lyžice rybej omáčky
2 lyžice limetkovej šťavy
2 lyžice trstinového cukru
3 huby shiitake
2 paradajky
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
1 čili paprička
10 g citrónovej kôry
soľ podľa chuti
čerstvý koriander na ozdobu

Postup

  1. Príprava surovín:
    Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky a odložíme bokom. Paradajky nakrájame, huby umyjeme a nakrájame na plátky, čili papričku nasekáme nadrobno.
  2. Základ polievky:
    Na oleji krátko orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, čili a citrónovú kôru, kým sa neuvoľní aróma.
  3. Pridanie mäsa:
    Do základu pridáme mäso a restujeme, kým sa nezatiahne (zmení farbu).
  4. Kokosové mlieko:
    Prilejeme kokosové mlieko, pridáme rybiu omáčku a trstinový cukor. Všetko dôkladne premiešame.
  5. Zelenina:
    Pridáme paradajky a huby. Varíme na miernom ohni približne 10 minút, kým zelenina zmäkne.
  6. Dochutenie:
    Nakoniec pridáme limetkovú šťavu, ešte 2 minúty povaríme, podľa chuti dosolíme alebo dosladíme.
  7. Servírovanie:
    Horúcu polievku servírujeme ozdobenú čerstvým koriandrom.

💡 Tip na záver: Ak má niekto rád intenzívnejšiu chuť, pridá do polievky galangal, citrónovú trávu alebo lístky kafírovej limetky – dodajú jedlu ešte autentickejší thajský charakter.

Thajská kokosová polievka je bohatá na živiny

Thajská kokosová polievka s kokosovým mliekom nie je len lahodným gastronomickým zážitkom, no aj nutrične hodnotným pokrmom. Vďaka starostlivo vybraným surovinám, ako sú kokosové mlieko, kuracie mäso, čerstvá zelenina, bylinky a thajské koreniny, ide o jedlo s vysokou výživovou hodnotou.

Kokosové mlieko, ktoré tvorí základ tejto polievky, je zdrojom zdravých tukov (najmä MCT – triglyceridov so stredne dlhým reťazcom), ktoré podporujú činnosť mozgu a rýchlejšie dodávajú energiu. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, horčík, draslík a železo, ktoré prispievajú k správnej funkcii nervovej sústavy, svalov a imunity.

Kuracie mäso dodáva telu kvalitné živočíšne bielkoviny, nevyhnutné pre regeneráciu buniek, svalov a tvorbu enzýmov. Polievka tak zasýti na dlhší čas bez nadmerného zaťaženia tráviaceho systému.

Kombinácia limetkovej šťavy, čili papričiek, cesnaku, zázvoru či galangalu navyše podporuje trávenie, pôsobí protizápalovo a stimuluje prirodzenú obranyschopnosť organizmu.

thajská kokosová polievka
Thajská kokosová polievka tak predstavuje nielen kulinársku lahôdku, no aj funkčné jedlo, ktoré harmonicky spája chuť a zdravie.

Porovnanie thajskej kokosovej polievky s bežnými druhmi

Tu je porovnanie thajskej kokosovej polievky s inými bežnými druhmi polievok z hľadiska nutričných hodnôt a zdravotných benefitov. Hodnoty sú orientačné pre 1 porciu (cca 300–350 ml):

Druh polievkyKalórieBielkovinyTukySacharidyVýživové benefity
Thajská kokosová polievka500–520 kcal30–35 g40–45 g12–18 gBohatá na MCT tuky, bielkoviny, vitamíny skupiny B, antioxidanty, podpora imunity
Kurací vývar50–80 kcal5–8 g1–3 g2–4 gĽahko stráviteľný, hydratačný, podpora trávenia, nízky obsah tuku
Zeleninová polievka60–120 kcal2–5 g2–6 g10–20 gVysoký obsah vlákniny, vitamíny A, C, E, nízkokalorická možnosť
Krémová hubová polievka200–250 kcal4–6 g15–20 g10–15 gObsahuje vitamín D, antioxidanty z húb, no často aj vyšší obsah nasýtených tukov
Hrachová polievka250–300 kcal12–15 g8–12 g25–35 gBohatá na rastlinné bielkoviny a vlákninu, pomáha zasýtiť, vhodná pre vegetariánov

Thajská kokosová polievka vyniká vyšším obsahom tukov a bielkovín, čo z nej robí výživné hlavné jedlo vhodné najmä pri nízkosacharidových alebo vyššie tukových stravovacích štýloch. Na rozdiel od ľahkých vývarov alebo zeleninových polievok má komplexnejší nutričný profil a zároveň podporuje imunitu vďaka antibakteriálnym a protizápalovým účinkom thajských ingrediencií.

Tom Yum – pikantná thajská polievka s krevetami

Ak je niekto milovníkom thajských chutí, určite by mal vyskúšať aj Tom Yum, ďalšiu ikonickú thajskú polievku. Na rozdiel od krémovej Tom Kha Gai má Tom Yum sviežu, kyslastú a pikantnú chuť, a v tradičnej verzii sa pripravuje s krevetami (Tom Yum Goong).

Ingrediencie (na 4 porcie):
400 g kreviet (čistené)
1 liter vývaru alebo vody
3–4 listy limetky kaffir
2 stonky citrónovej trávy
2 cm čerstvého galangalu (alebo zázvoru)
2–3 čili papričky (podľa chuti)
200 g húb (napr. šampiňóny alebo shiitake)
2 lyžice rybej omáčky
šťava z 1–2 limetiek
1 lyžička cukru (ideálne trstinový)
1 lyžica thajskej čili pasty (voliteľne)
koriander na ozdobu

Postup

  1. Do hrnca dáme vývar, pridajte natrhané listy limetky, rozdrvenú citrónovú trávu, nakrájaný galangal a čili. Povaríme cca 5–10 minút, aby sa uvoľnili chute.
  2. Pridáme nakrájané huby a varíme ďalších 5 minút.
  3. Vložíme krevety a krátko povaríme, kým nezružovejú (cca 2–3 minúty).
  4. Dochutíme rybou omáčkou, limetkovou šťavou, cukrom a prípadne čili pastou.
  5. Pred podávaním ozdobíme čerstvým koriandrom.

Ak niekto nemá rád veľmi pikantné chute, Tom Yum si môže pripraviť v jemnejšej verzii s menším množstvom čili a môže pridať aj trochu kokosového mlieka pre krémovejšiu konzistenciu – vznikne tak zaujímavý kompromis medzi Tom Yum a Tom Kha.

Porovnanie – Tom Kha Gai vs Tom Yum

VlastnosťTom Kha Gai (thajská kokosová polievka)Tom Yum (pikantná thajská polievka)
ZákladKokosové mlieko + vývarVývar alebo voda
Hlavná chuťJemná, krémová, mierne kyslastáVýrazná, kyslá, pikantná
Hlavná bielkovinaKuracie mäsoKrevety (alebo kuracie mäso)
Použité bylinky a koreninyCitrónová tráva, galangal, kaffir limeCitrónová tráva, galangal, kaffir lime, čili
Stupeň pikantnostiNízky až stredný (podľa čili)Vysoký (možno upraviť podľa chuti)
KonzistenciaKrémová, jemnáČíra, ľahká
Kalorická hodnotaVyššia (kvôli kokosovému mlieku)Nižšia (bez kokosového mlieka)
Typické podávanieS ryžou alebo samostatneS ryžou alebo samostatne
Vhodné preMilovníkov jemnej exotikyMilovníkov výrazných a ostrých chutí
Čas prípravy30–35 minút25–30 minút

Prečo zaradiť thajskú kokosovú polievku do jedálnička?

Thajská polievka s kokosovým mliekom, známa ako Tom Kha Gai, je teda gastronomickým zážitkom a nutrične vyváženým pokrmom. Kombinuje vysokokvalitné bielkoviny z kuracieho mäsa, zdravé tuky z kokosového mlieka a protizápalové látky obsiahnuté v bylinkách ako zázvor (galangal), cesnak a citrónová tráva.

Okrem toho obsahuje esenciálne vitamíny (napr. vitamín C z limetkovej šťavy, vitamín A z paradajok) a minerály ako draslík a horčík. Vďaka nízkemu obsahu sacharidov a absencii lepku je vhodná aj pre osoby s intoleranciou na lepok či pri low-carb stravovaní.

V spojení s ryžou tvorí výživné hlavné jedlo, ktoré podporuje trávenie, imunitu a zároveň nezaťažuje organizmus. Zaradenie tejto polievky do pravidelného jedálnička tak môže prispieť nielen k pestrejšiemu stravovaniu, no aj k lepšiemu zdraviu.

Kategorie:

Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang