Potrebné prísady:
Cesto:
- 60 g polohrubej múky
- 20 g maizeny
- 1/2 ČL kypriaceho prášku
- 2 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 1 PL oleja
- 2 PL vody
Plnka:
- 6 plátkov želatíny
- 500 g jemného nízkotučného tvarohu
- 350 g smotany na šľahanie
- 200 g práškového cukru
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL postrúhanej citrónovej kôry
Postup prípravy:
Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a okraje potrieme tukom. K 2 žĺtkom pridáme 2 PL vody a dobre premiešame. Potom pridáme cukor a vyšľaháme do peny. Nakoniec vmiešame olej. Do žĺtkovej peny pridávame striedavo preosiatu múku zmiešanú s maizenou a kypriacim práškom, a tuhý sneh z bielkov.
Cesto opatrne premiešame a nalejeme ho do pripravenej formy.Pečieme 15 minút pri teplote 180/160 °C. Tortový korpus po miernom vychladnutí vyložíme z formy a na kuchynskej mriežke necháme vychladnúť.
Plnka: Želatínu namočíme do vody. Z napučanej želatíny zlejeme zvyšnú vodu a rozpustíme ju vo vodnom kúpeli. Smotanu vyšľaháme do tuha. Tvaroh vymiešame s cukrom, citrónovou šťavou a postrúhanou citrónovou kôrou. Pridáme želatínu, premiešame a potom zľahka vmiešame šľahačku.
Vychladnutý tortový korpus po obvode narežeme a pevnou niťou alebo tenkým nožom rozrežeme na dva pláty. Spodný plát dáme na podnos, priložíme obvodový kruh tortovej formy, ktorý vyložíme papierom na pečenie a nalejeme plnku.
Keď začne plnka tuhnúť, zakryjeme ju vrchným plátom a dáme na 2 hodiny do chladničky. Potom uvoľníme kruh formy a tortu ozdobíme šľahačkou.