Potrebné prísady:
Cesto:
- 60g polohrubej múky,
- 20g maizeny,
- 1/2 ČL kypriaceho prášku,
- 2 vajcia,
- 100g práškového cukru,
- 1 PL oleja,
- 2 PL vody.
Plnka:
- 6 plátkov želatíny,
- 500g jemného nízkotučného tvarohu,
- 350g smotany na šľahanie,
- 200g práškového cukru,
- 2 PL citrónovej šťavy,
- 1 ČL postrúhanej citrónovej kôry.
Postup prípravy:
Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a okraje potrieme tukom. K 2 žĺtkom pridáme 2 PL vody a dobre premiešame. Potom pridáme cukor a vyšľaháme do peny. Nakoniec vmiešame olej. Do žĺtkovej peny pridávame striedavo preosiatu múku zmiešanú s maizenou a kypriacim práškom, a tuhý sneh z bielkov.
Cesto opatrne premiešame a nalejeme ho do pripravenej formy.Pečieme 15 minút pri teplote 180/160 °C. Tortový korpus po miernom vychladnutí vyložíme z formy a na kuchynskej mriežke necháme vychladnúť.
Plnka: Želatínu namočíme do vody. Z napučanej želatíny zlejeme zvyšnú vodu a rozpustíme ju vo vodnom kúpeli. Smotanu vyšľaháme do tuha. Tvaroh vymiešame s cukrom, citrónovou šťavou a postrúhanou citrónovou kôrou. Pridáme želatínu, premiešame a potom zľahka vmiešame šľahačku.
Vychladnutý tortový korpus po obvode narežeme a pevnou niťou alebo tenkým nožom rozrežeme na dva pláty. Spodný plát dáme na podnos, priložíme obvodový kruh tortovej formy, ktorý vyložíme papierom na pečenie a nalejeme plnku.
Keď začne plnka tuhnúť, zakryjeme ju vrchným plátom a dáme na 2 hodiny do chladničky. Potom uvoľníme kruh formy a tortu ozdobíme šľahačkou.