Potrebné prísady:
Cesto:
- 4 vajcia,
- 6 lyžíc vody,
- 200 g práškového cukru,
- 200 g polohrubej múky,
- 1/2 prášku do pečiva.
Punčový sirup:
- 500 ml malinového sirupu,
- 100 ml vody,
- 100 ml rumu,
- punčová aróma,
- šťava z 1 citróna,
- cukor podľa chuti.
- 1 veľký pohár (700 ml) riedkeho džemu (jahodový, malinový, ríbezľový, marhuľový).
Poleva:
- 250 g práškového cukru,
- 1 PL vriacej vody,
- 1-2 PL citrónovej šťavy,
- štipka červeného farbiva.
Postup prípravy:
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame vodu po lyžiciach, múku s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov. Pečieme na plechu vyloženým papierom na pečenie asi 15-20 min. na 180°C. Postup zopakujeme trikrát, t.j. upečieme si tri korpusy.
Sirup: Do vriacej vody dáme cukor, necháme povariť krátko, len aby sa rozpustil cukor. Odstavíme zo sporáka a pridáme sirup, rum, punčovú arómu, citrónovú šťavu a cukor podľa chuti.
Spodný korpus natrieme hrubšou vrstvou džemu. Stredný korpus rozkrájame na 5-6 cm pásy. Punčový sirup si nalejeme do hlbokého plechu. Jeden pás korpusu krátko namočíme do sirupu a položíme na spodný korpus natretý džemom.
Vedľa neho položíme suchý nenamočený pás korpusu a následne znova namočený pás. Postup opakujeme dovtedy, až máme všetky pásy uložené na spodnom korpuse. Zvyšným sirupom rovnomerne polejeme len namočené pásy.
Suché pásy sa napijú punču z namočených a vznikne mramorovanie. Natrieme ich vrstvou džemu a položíme na ne posledný korpus. Koláč na noc zaťažíme a dáme do chladničky. Na druhý deň natrieme polevou.
Poleva: Preosiaty cukor vymiešame s vodou a citrónovou šťavou.
Ak sa vám zdá skladanie stredného korpusu zložité, tak ho nekrájajte a jednoducho ho celý rovnomerne polejte punčovým sirupom.