Punčové rezy – recept

Potrebné prísady:

Cesto:

  • 4 vajcia,
  • 6 lyžíc vody,
  • 200 g práškového cukru,
  • 200 g polohrubej múky,
  • 1/2 prášku do pečiva. 

Punčový sirup:

  • 500 ml malinového sirupu,
  • 100 ml vody,
  • 100 ml rumu,
  • punčová aróma,
  • šťava z 1 citróna,
  • cukor podľa chuti.
  • 1 veľký pohár (700 ml) riedkeho džemu (jahodový, malinový, ríbezľový, marhuľový).

Poleva:

  • 250 g práškového cukru,
  • 1 PL vriacej vody,
  • 1-2 PL citrónovej šťavy,
  • štipka červeného farbiva. 

Postup prípravy:

Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame vodu po lyžiciach, múku s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov. Pečieme na plechu vyloženým papierom na pečenie asi 15-20 min. na 180°C. Postup zopakujeme trikrát, t.j. upečieme si tri korpusy.

Sirup: Do vriacej vody dáme cukor, necháme povariť krátko, len aby sa rozpustil cukor. Odstavíme zo sporáka a pridáme sirup, rum, punčovú arómu, citrónovú šťavu a cukor podľa chuti. 

Spodný korpus natrieme hrubšou vrstvou džemu. Stredný korpus rozkrájame na 5-6 cm pásy. Punčový sirup si nalejeme do hlbokého plechu. Jeden pás korpusu krátko namočíme do sirupu a položíme na spodný korpus natretý džemom.

Vedľa neho položíme suchý nenamočený pás korpusu a následne znova namočený pás. Postup opakujeme dovtedy, až máme všetky pásy uložené na spodnom korpuse. Zvyšným sirupom rovnomerne polejeme len namočené pásy.

Suché pásy sa napijú punču z namočených a vznikne mramorovanie. Natrieme ich vrstvou džemu a položíme na ne posledný korpus. Koláč na noc zaťažíme a dáme do chladničky. Na druhý deň natrieme polevou. 

Poleva: Preosiaty cukor vymiešame s vodou a citrónovou šťavou. 

Ak sa vám zdá skladanie stredného korpusu zložité, tak ho nekrájajte a jednoducho ho celý rovnomerne polejte punčovým sirupom. 

Publikované
Kategorizované ako Recepty