Hlavné jedláRecepty

Recept na najlepší hemendex

Hemendex, je klasické raňajkové jedlo pozostávajúce zo šunky a vajec pripravených na panvici a podávaných na toaste. Tento pokrm je už desaťročia základom raňajkového menu a jeho korene siahajú až do 17. storočia. Pre svoju jednoduchosť, všestrannosť a chuť zostáva aj naďalej obľúbenou voľbou medzi milovníkmi raňajok.


Obsah článku


Raňajky sa často označujú za najdôležitejšie jedlo dňa, a to z dobrého dôvodu. Dodáva telu potrebnú energiu a živiny na naštartovanie dňa. Pri takom množstve možností však môže byť rozhodovanie o tom, čo si dať na raňajky, neprehľadné. Ak však niekto hľadá osvedčený a pravý raňajkový pokrm, ktorý je výživný a chutný, nemusí hľadať ďalej.

Z čoho pozostáva naj recept na hemenex?

Najjednoduchší spôsob, ako pripraviť vajíčka s dokonale stuhnutými bielkami a tekutými žĺtkami.

Suroviny na najlepší hemendex:
1 lyžica masla
2 veľké vajcia
kuchynská soľ
čerstvo mleté čierne korenie

Postup

  1. Na malej panvici s nepriľnavým povrchom rozpustíme 1 lyžicu masla.
  2. Pridáme 2 veľké vajcia a ochutíme ich soľou.
  3. Necháme vajíčka nerušene variť, kým nie sú bielka takmer úplne stuhnuté a nepriehľadné, okrem oblasti okolo žĺtkov – približne 2 minúty.
  4. Opatrne zasunieme špachtľu pod jedno z vajec, uistíme sa, že je v strede pod žĺtkom, a jemne ho otočíme.
  5. Obrátime aj druhé vajce rovnakým spôsobom.
  6. Vajcia ochutíme čiernym korením a varíme, kým nie sú bielka úplne pevné – asi 30 sekúnd.
  7. Hotové vajcia opatrne preložíme na tanier a servírujeme.

Hemenex recept s cibuľou a parmezánom

Ak už má niekto dosť klasických praženíc, tento recept je príjemnou obmenou. Kombinácia jemne opečenej cibule a voňavého parmezánu dodá jedlu nový rozmer. Podávané s proteínovým chlebom ide o jedlo bohaté na bielkoviny, ktoré zasýti a poteší chuťové poháriky.

Ingrediencie:
4 plátky kvalitnej šunky
2 vajcia
½ cibule
1 lyžička ghí (alebo masla)
Strúhaný parmezán podľa chuti
Plátky proteínového chleba na podávanie

Postup

  1. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Na panvici si rozpustíme lyžičku ghí a pridáme cibuľu, ktorú necháme opiecť dozlatista a zosklovatieť.
  2. Opečenú cibuľu odložíme bokom. Na tú istú panvicu rozložíme plátky šunky a následne rozklepneme vajíčka priamo na ne.
  3. Na vajíčka nasypeme pripravenú cibuľku a bohato posypeme strúhaným parmezánom.
  4. Znížime teplotu, zakryjeme pokrievkou a necháme pomaly piecť približne 4 minúty – bielka by mali byť pevné, žĺtky zostanú tekuté.
  5. Soľ netreba pridávať – šunka aj parmezán sú dostatočne slané.
hemenex recept
Hemenex s parmezánom podávame s chrumkavým proteínovým chlebom ako plnohodnotné raňajky alebo ľahkú večeru.

Zapečená hemenex omeleta

Rýchly a chutný hemenex recept v trochu netradičnej podobe? Stačí vyskúšať túto zapečenú omeletu so šunkou a syrom, ktorá sa hodí nielen na raňajky, no aj ako ľahší obed či večera. V kombinácii s chrumkavým domácim chlebíkom, čučoriedkovými muffinkami alebo čerstvým ovocným šalátom vytvorí dokonale vyvážené a výživné menu.

Ingrediencie:
8 veľkých vajec
250 ml plnotučného mlieka
½ lyžičky soli
250 g šunky nakrájanej na kocky (možno nahradiť slaninou alebo klobásou)
250 g strúhaného syra čedar
3 lyžice jemne nasekanej sladkej cibule

Postup:

  1. Vo veľkej mise vyšľaháme vajcia spolu s mliekom a soľou.
  2. Pridáme nakrájanú šunku, nastrúhaný syr a cibuľu, všetko dobre premiešame.
  3. Zmes vlejeme do vymastenej zapekacej misy.
  4. Pečieme pri teplote 180 °C približne 40–45 minút, kým omeleta nie je pevná a stred dobre prepečený – skontrolujeme zapichnutím noža, ktorý by mal po vytiahnutí zostať čistý.
hemenex
Výsledkom je nadýchaná omeleta plná chuti, ktorú si obľúbi celá rodina. Tento hemenex recept je skvelý na obmenu klasickej prípravy vajíčok a môžeme ho ľubovoľne obmieňať podľa surovín, ktoré máme doma.

Grilovaný hemenex sendvič

Ak niekto hľadá rýchly, výživný a chutný hemenex recept na raňajky, brunch alebo ľahkú večeru, tento grilovaný sendvič so šunkou, vajíčkami a roztopeným syrom bude jeho nová srdcovka. Spojenie miešaných vajec, dvoch druhov syra a chrumkavého toastu vytvára dokonalú kombináciu pre každého milovníka jednoduchých, no sýtych jedál. Tento hemenex recept sa oplatí zaradiť do týždenného jedálnička!

Ingrediencie:
2 plátky toastového chleba
4 plátky kvalitnej šunky
1 plátok švajčiarskeho syra
1 plátok amerického syra
2 miešané vajcia
1 lyžica masla (na opekanie)

Postup

  1. Rozohrejeme panvicu na strednom ohni.
  2. Každý plátok toastového chleba potrieme maslom z jednej strany.
  3. Jeden plátok položíme na panvicu maslovou stranou nadol.
  4. Na chlieb vrstvíme švajčiarsky syr, dva plátky šunky, miešané vajcia, americký syr a zvyšné dva plátky šunky.
  5. Navrch položíme druhý plátok toastového chleba (maslovou stranou nahor).
  6. Grilujeme približne 3 minúty z každej strany – kým chlieb krásne nezhnedne a syr sa neroztopí.

Tip: Podávať s čerstvou zeleninou alebo chrumkavými hranolkami pre dokonalý gurmánsky zážitok.

hemenex recept
Tento hemenex recept je ideálny aj ako teplý snack na cesty alebo rýchly obed. Môžeme si ho upraviť podľa vlastnej chuti – pridať napríklad karamelizovanú cibuľu, špenát alebo pikantnú omáčku.

Raňajková hemenex pizza

Ak niekto hľadá kreatívny hemenex recept, ktorý prebudí chuťové poháriky hneď zrána, táto raňajková pizza je presne to pravé. Spojenie chrumkavého pizza cesta, nadýchaných vajec, šunky a roztopeného syra vytvára dokonalé ráno plné bielkovín a energie. Navyše, príprava je jednoduchá a rýchla – ideálna aj pre hektické rána.

Ingrediencie:
Hotové cesto na pizzu
2 lyžice olivového oleja
8 vajec
80 ml mlieka
200 g šunky nakrájanej na kocky
250 g strúhaného syra
Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Predhrejeme rúru na 200 °C.
  2. Cesto na pizzu rozvaľkáme priamo na plech, potrieme ho olivovým olejom a poprepichujeme vidličkou, aby sa pri pečení netvorili bubliny.
  3. Predpečieme cesto asi 7–8 minút, kým nezačne jemne zlatnúť.
  4. V miske vyšľaháme vajcia s mliekom, soľou a korením.
  5. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a pripravíme vajíčka ako jemnú praženicu – nemusia byť úplne hotové.
  6. Vaječnú zmes rozotrieme na predpečený základ, pridáme šunku a bohato posypeme strúhaným syrom.
  7. Vložíme späť do rúry a pečieme ďalších cca 7 minút, kým sa syr krásne neroztopí a okraje nezískajú zlatistý nádych.

Táto raňajková hemenex pizza je skvelým spôsobom, ako ozvláštniť tradičný hemenex recept. Môžeme si ju prispôsobiť podľa seba – pridať zeleninu, pikantnú klobásu alebo inú obľúbenú oblohu.

Tip: Skvele chutí aj studená – ideálna na brunch, desiatu či rýchly obed.

Šunka a vajcia – výživová sila, ktorá zasýti a podporí zdravie

Jednoduchý pokrm, ktorý si získal svoje pevné miesto na raňajkovom stole – šunka s vajíčkami – v sebe spája nielen výbornú chuť, ano aj významné nutričné benefity. Ide o ideálnu kombináciu pre tých, ktorí hľadajú rýchle, výživovo vyvážené a energeticky bohaté jedlo, ktoré podporuje telo aj myseľ hneď od rána.


1. Vajcia – dokonalý zdroj plnohodnotných bielkovín a mikronutrientov

Vajcia sú považované za jeden z najkomplexnejších prírodných zdrojov živín. Obsahujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré telo potrebuje na budovanie a regeneráciu tkanív. Navyše, sú bohaté na:

  • Vitamín A – podporuje zrak a imunitný systém
  • Vitamín D – dôležitý pre zdravie kostí a vstrebávanie vápnika
  • Vitamíny skupiny B (najmä B12) – podporujú nervový systém a tvorbu červených krviniek
  • Minerály ako železo, vápnik, draslík a selén – kľúčové pre správne fungovanie svalov, nervov a imunitného systému

Vajcia tiež obsahujú cholín, látku zásadnú pre zdravý vývoj mozgu a správnu funkciu pečene, ktorú často v strave zanedbávame.


2. Šunka – chutný zdroj kvalitných bielkovín a minerálov

Pridaním šunky do raňajok zvyšujeme celkový príjem bielkovín a zároveň pridávame vitamíny B6 a B12, ktoré sú esenciálne pre metabolizmus bielkovín, tvorbu energie a správnu funkciu mozgu. Šunka je takisto bohatá na zinok a fosfor – minerály potrebné pre zdravú pokožku, kosti a imunitu.

Pre ešte vyššiu kvalitu odporúčame zvoliť nízkotučnú, nespracovanú alebo morčaciu šunku, ktorá má menej sodíka a nasýtených tukov než tradičné údené varianty.


3. Variabilita a jednoduchá príprava

Šunka s vajíčkami je výnimočne univerzálny pokrm. Môžeme ho pripraviť ako miešané vajcia, vajcia „na oko“ alebo v podobe omelety. Ľahko sa prispôsobuje individuálnym chutiam – stačí pridať obľúbené koreniny, bylinky alebo štipľavú omáčku pre pikantný nádych.

Pre ešte výživnejšiu variantu, pridáme zeleninu ako baby špenát, paradajky, papriku alebo cibuľu. Tým zvýšime podiel vlákniny, vitamínu C a antioxidantov, ktoré podporujú imunitný systém a trávenie.


4. Ideálne raňajky pre zaneprázdnených

Vďaka rýchlej príprave a minimálnej potrebe kuchynského riadu je šunka s vajíčkami ideálnou voľbou pre rušné rána. Hotová je za pár minút, zasýti na dlhší čas a pomáha predchádzať energetickým výkyvom počas dopoludnia.


Raňajky, ktoré spájajú jednoduchosť a nutričnú hodnotu

Šunka a vajcia nie sú len klasickou raňajkovou voľbou – predstavujú plnohodnotné a výživné jedlo, ktoré je finančne nenáročné, časovo efektívne a chuťovo variabilné. Ak zvolíme kvalitné suroviny, doplníme ich zeleninou a upravíme podľa svojho vkusu, získame dokonalý začiatok dňa, ktorý podporí zdravie, výkonnosť aj dobrú náladu.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang