
Kuracie prsia patria k najobľúbenejším a zároveň najnáročnejším častiam hydiny na prípravu. Napriek ich popularite majú tendenciu rýchlo vyschnúť a stratiť šťavnatosť, ak nie sú tepelne spracované správnym spôsobom. Práve preto je kľúčom k dokonalému výsledku nielen výber kvalitného mäsa, no aj technika pečenia, ktorá zachová ich prirodzenú jemnosť a chuť.
Tento recept prevedie jednoduchým, no precízne premysleným postupom, ktorý kombinuje krátky čas pečenia s vyššou teplotou – výsledkom sú šťavnaté, jemné kuracie prsia s chrumkavým povrchom a bohatou chuťou.
Ako na najlepšie pečené kuracie prsia?
Ako teda upiecť kuracie prsia tak, aby boli šťavnaté? Pečieme ich krátko pri vysokej teplote a z rúry ich vytiahneme dokonale upečené.
Ingrediencie: 2 vykostené kuracie prsia bez kože Olivový olej v spreji ½ lyžičky soli ¼ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia ¼ lyžičky cesnakového prášku ¼ lyžičky cibuľového prášku ¼ lyžičky sušeného oregana ¼ lyžičky papriky |
Postup
- Predhreme rúru na 220 °C. Zapekaciu misu vyložíme alobalom.
- Kuracie prsia z oboch strán bohato postriekame olivovým olejom a posypeme korením.
- Pečieme odokryté asi 20 minút. Stred kuracích pŕs by mal byť biely a nepriehľadný.
- Premiestnime kurča na tanier. Voľne ho prikryjeme alobalom a pred krájaním a podávaním necháme 5 – 10 minút odpočívať.
Pečené kuracie prsia s cícerovou kašou
Ingrediencie: 💠 Kuracie prsia 600 g kuracích pŕs 2 PL rastlinného oleja 1 PL grilovacieho korenia olivový olej na opekanie 💠Cícerová kaša 300 g suchého cíceru 4 strúčiky cesnaku 1 cibuľa 250 g mrkvy 50 g zeleru 400 ml vývaru z cíceru kôra z 1 a ½ citróna šťava z 1 citróna 100 g tahini (sezamová pasta) olivový olej morská soľ, čierne korenie mletá sladká paprika 💠 Šalát 4 šalátové srdiečka 1 červená paprika zvyšná mrkva šťava a kôra z ½ citróna ½ PL trstinového cukru 50 ml olivového oleja soľ, čierne korenie |
Postup prípravy
1️⃣ Marinované a pečené kuracie prsia
Kuracie prsia umyjeme, osušíme a naložíme do marinády z rastlinného oleja a grilovacieho korenia. Necháme ich odležať v chladničke aspoň 2–3 hodiny. Po marinovaní ich z oboch strán opečieme na olivovom oleji dozlatista. Preložíme ich na plech, polejeme výpekom a dopekáme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 12 minút. Po upečení nakrájame na plátky.
2️⃣ Cícerová kaša s tahini a citrónom
Cícer prepláchneme a namočíme na noc do vody. Následne ho uvaríme domäkka. V hrnci rozohrejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájanú mrkvu, zeler, cibuľu a cesnak. Pridáme uvarený cícer, podlejeme vývarom z jeho varenia a dusíme pod pokrievkou cca 20 minút. Potom odstavíme, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, šťavu, tahini pastu a všetko rozmixujeme do hladkej kaše. Dochutíme soľou, korením, olivovým olejom a pred podávaním zľahka poprášime sladkou paprikou.
3️⃣ Osviežujúci šalát s citrónovým dresingom
V miske vyšľaháme citrónovú šťavu a kôru, olivový olej, cukor, soľ a korenie. Šalátové srdiečka nakrájame na menšie kúsky, mrkvu na tretiny a papriku na pásiky. Zeleninu premiešame s pripraveným dresingom tesne pred servírovaním.
4️⃣ Servírovanie
Na tanier servírujeme plátky šťavnatého kuracieho mäsa, vedľa nich porciu teplej cícerovej kaše a šalát v samostatnej miske.

Pečené kuracie prsia „Caprese“
Tento ľahký a chutný recept je ako stvorený na rýchly obed či večeru. Kombinácia mozzarelly, paradajok a čerstvej bazalky v štýle Caprese je nielen lahodná, ale aj nutrične vyvážená. Skvele sa hodí k ryži, quinoi, kuskusu, šalátu alebo pečeným zemiakom.
Ingrediencie 800 g kuracích pŕs (4 stredne veľké kusy) 200 g čerstvej mozzarelly 2 paradajky Hrsť čerstvej bazalky 1–2 PL olivového oleja Cesnakové korenie, mleté čierne korenie, soľ (podľa chuti) Balzamikový ocot (voliteľne) |
Postup
- Kuracie prsia pozdĺžne prekrojíme tak, aby vzniklo „vrecko“, pričom druhá strana ostane celistvá – zabráni sa tak vypadnutiu náplne.
- Mäso z oboch strán potrieme olivovým olejom a ochutíme korením a soľou.
- Paradajky a mozzarellu nakrájame na tenké plátky, bazalku natrháme na kúsky.
- Do každého kuracieho „vrecka“ vložíme plátky paradajky, mozzarelly a lístky bazalky.
- Naplnené prsia uložíme do zapekacej misy a pečieme v predhriatej rúre na 220 °C približne 20 minút.
- Po upečení necháme mäso ešte 5 minút odpočívať pod pokrievkou, aby sa uvoľnili šťavy.
- Pri servírovaní môžeme pokvapkať balzamikovým octom a podávame s obľúbenou prílohou.

Ako upiecť šťavnaté kuracie prsia?
Ak sa niekto obáva, že pečené kuracie prsia budú suché, máme jednoduchý návod, ako sa tomu vyhnúť. Tajomstvo spočíva v správnej príprave a načasovaní. Kuracie prsia patria medzi chudé mäso, a preto je dôležité ich nepiecť príliš dlho – inak stratia svoju šťavnatosť.
Odporúčame nastaviť rúru na 220 °C a piecť prsia približne 20 minút, ak ide o stredne veľké až väčšie filety. Ak máte kuchynský teplomer, cieľová vnútorná teplota mäsa by mala byť 73 °C. Nerovnomerne hrubé kusy odporúčame pred pečením jemne vyklepať, čím skrátime čas prípravy na zhruba 15 minút.
A nezabudnúť na posledný krok, ktorý urobí veľký rozdiel – nechať mäso po upečení odpočívať pod pokrievkou aspoň 5 minút. Vďaka tomu si prsia udržia šťavy a ostanú krásne vláčne.
Publikované: 27. 02. 2023, Aktualizované: 06. 06. 2025