Recepty

Ľahký cestovinový šalát – recept

Cestovinový šalát je klasickým jedlom, na ktorom si pochutnáva mnoho ľudí na celom svete. Je to osviežujúci a všestranný pokrm, ktorý sa môže podávať ako príloha alebo sa z neho dá pripraviť kompletné jedlo.


Obsah článku


Tento vynikajúci pokrm je ideálny na všetky príležitosti, ako sú pikniky, posedenia pri guláši alebo dokonca len rýchly obed či večera doma. To, čo robí cestovinový šalát takým atraktívnym, sú jeho nekonečné možnosti.

Pri cestovinovom šaláte neexistujú žiadne prísne pravidlá a pridaním obľúbených ingrediencií si môžete vytvoriť svoju vlastnú jedinečnú verziu. Základom šalátu sú zvyčajne uvarené cestoviny, ako sú penne, bowtie alebo fusilli, ktoré sa zmiešajú s množstvom farebných a aromatických prísad.

Ľahký cestovinový šalát – recept

Cestovinový šalát je chutné a všestranné jedlo, ktoré si obľúbia všetci. Je to perfektný spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny a bielkovín, a zároveň predstavuje rýchle a jednoduché jedlo.

Suroviny na ľahký cestovinový šalát:

200g celozrnných cestovín penne
1 menšia šalátová uhorka
cesnak (asi 2 strúčiky podľa chuti)
250 g kyslej smotany
korenie na tzatziki
soľ
čierne mleté korenie

Postup na ľahký cestovinový šalát

  1. Cestoviny uvaríme podľa návodu. Uhorku ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Potom z nej vyžmýkame šťavu.
  2. Do uhorky zamiešame prelisovaný cesnak.
  3. Cestoviny necháme vychladnúť – môžeme ich trochu pokvapkať olivovým olejom.
  4. Neskôr ich zmiešame s uhorkou. Pridáme kyslú smotanu.
  5. Ochutíme koreninami. Necháme vychladnúť v chladničke.

Keď budeme nabudúce hľadať osviežujúce a sýte jedlo, vyskúšame cestovinový šalát. Vychutnať si ho možno s rybou, mäskom alebo samostatne.

Cestovinový šalát je zdravé a všestranné jedlo.

Cestovinový šalát s fetou – recept

Recept na cestovinový šalát si môžeme prispôsobiť a pridať, čo nám chutí a čo máme v chladničke.

Suroviny na cestovinový šalát s fetou:

1 balenie cestovín Fusilli
1 šálka cherry paradajok rozkrojených na polovicu
1 šalátová uhorka nakrájaná na kocky
1 červená paprika, nakrájaná na kocky
1 žltá paprika, nakrájaná na kocky
1/2 červenej cibule nakrájanej na tenké plátky
1/4 šálky olív Kalamata, nakrájaných na plátky
1/4 šálky čerstvej bazalky, nasekanej
1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej
1/2 šálky syra feta, rozdrveného
1/4 šálky píniových orieškov
1/4 šálky balzamikového octu
1/2 šálky extra panenského olivového oleja
soľ a korenie podľa chuti

Postup na cestovinový šalát s fetou

  1. Uvaríme cestoviny fusilli podľa návodu na obale. Scedíme a prepláchneme studenou vodou, aby sa cestoviny ochladili.
  2. Vo veľkej mise zmiešame cherry paradajky, uhorky, papriku, červenú cibuľu, olivy Kalamata, bazalku a petržlenovú vňať.
  3. V malej miske vyšľaháme balzamikový ocot a extra panenský olivový olej. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
  4. Vychladnuté cestoviny pridáme k zelenine a zalejeme ich dresingom. Všetko spolu premiešame, kým sa dobre nespojí.
  5. Cestovinový šalát posypeme syrom feta a píniovými orieškami. Jemne premiešame, aby sme zabránili rozbitiu syra feta.
  6. Cestovinový šalát necháme odstáť v chladničke aspoň 1 hodinu, aby sa chute rozvinuli.

Fantastický cestovinový šalát podávame na šalátovom lôžku alebo ako prílohu k akémukoľvek jedlu.

Kombinácia cestovín a feta syra spolu vytvára skvelú chuť.

Šalátová uhorka

Uhorky sú často prehliadané ako jednoduchá, bezvýznamná zelenina. Táto nenápadná zelená zelenina má však nespočetné množstvo výhod, vďaka ktorým sa oplatí zaradiť ju do každého jedálnička.

VýhodaPopis
HydratáciaUhorky obsahujú až 95 % vody, čím výrazne prispievajú k udržiavaniu optimálnej hydratácie organizmu.
Vitamín KDobrý zdroj vitamínu K, ktorý podporuje zrážanlivosť krvi a zdravie kostí.
AntioxidantyObsahujú betakarotén a flavonoidy, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom a znižujú riziko chronických ochorení.
Vláknina v šupkeŠupka uhoriek je bohatá na vlákninu a živiny – odporúča sa ju nešúpať, ak je to možné.
Nízka kalorická hodnotaVhodné pri redukčnej diéte – uhorky sú nízkokalorické a zároveň zasýtia.
Podpora tráveniaVďaka obsahu vody a vlákniny napomáhajú pravidelnému vyprázdňovaniu a zdravej črevnej mikroflóre.
Vonkajšie využitie (kozmetika)Plátky uhoriek zmierňujú opuchy pod očami, upokojujú pokožku po slnení a osviežujú pleť.
Osviežujúca chuťIch svieža chuť je ideálna do šalátov, smoothie alebo ako zdravé občerstvenie počas horúcich dní.

Skrátka, uhorky sa môžu zdať ako obyčajná zelenina, no sú zdrojom zdraviu prospešných látok.

Uhorka obsahuje veľké množstvo zdravotných benefitov.

Šalát z uhoriek a avokáda – recept

Z uhorky vieme vyčarovať veľké množstvo chutných jedál. Stačí vyskúšať tento skvelý recept na šalát s uhorkou a avokádom.

Suroviny na šalát z uhoriek a avokáda:

1 veľká uhorka, nakrájaná na tenké plátky
1 zrelé avokádo, nakrájané na kocky
1 malá červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
1/4 šálky nasekaného čerstvého kôpru
1/4 šálky rozdrobeného syra feta
1/4 šálky opražených píniových orieškov
1/4 šálky olivového oleja
2 lyžice citrónovej šťavy
soľ a korenie podľa chuti

Postup na šalát z uhoriek a avokáda

  1. V miske vyšľaháme olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie a pripravíme dresing.
  2. Vo veľkej miske zmiešame uhorku, avokádo, červenú cibuľu a kôpor.
  3. Šalát pokvapkáme dresingom a premiešame.
  4. Navrch posypeme syrom feta a píniovými orieškami.
  5. Okamžite podávame ako osviežujúcu a zdravú prílohu.
  6. Dobrú chuť.

Tento šalát je skvelý na ráno, no aj ako desiata počas dňa. Je plný nutričných hodnôt a vitamínov. Navyše si ho možno upraviť podľa svojej chuti.

Šalátová uhorka – recepty

Uhorky sú osviežujúcou a všestrannou zeleninou, ktorú možno použiť do rôznych jedál. Táto chrumkavá a chladivá zelenina je skvelým doplnkom každého jedla, od šalátov až po sendviče.

Tip na využitie uhoriekPopis
Pridávame ich do šalátovUhorky radi pridávame do šalátov, pretože im dodajú osviežujúci chrumkavý nádych a pomáhajú vyvážiť ostatné chute.
Pripravujeme uhorkové rezanceKeď sa snažíme obmedziť sacharidy, nahrádzame cestoviny uhorkovými rezancami. Podávame ich s obľúbenou omáčkou alebo s olivovým olejom, bylinkami a parmezánom.
Mixujeme ich do nápojovUhorky pridávame do smoothie alebo kokteilov. Často ich mixujeme s ovocím ako jahody či ananás, alebo s bylinkami a koreninami pre osviežujúci nápoj.
Používame ako nádobu na dipyUhorku krájame na hrubé kolieska a používame ako náhradu za čipsy – napríklad pri podávaní hummusu alebo tzatziki.
Pripravujeme uhorkové sendvičeAko „chlieb“ v sendvičoch používame tenké plátky uhoriek. Navrstvíme ich s morčacím mäsom, syrom či avokádom pre zdravý, ľahký obed.
Nakladáme ichUhorky nakladáme – vďaka tomu vydržia dlhšie a dodajú našim jedlám pikantný a svieži akcent. Pridávame ich k šalátom, sendvičom či ako prílohu.
Používame ich v miešaných jedláchAj keď nie sú bežnou surovinou v miešaných jedlách, radi ich pridávame na konci varenia pre chrumkavosť a vyváženie pikantných chutí.

Na záver možno povedať, že existuje nekonečné množstvo spôsobov, ako zaradiť uhorky do jedál.

Zo šalátovej uhorky dokážete vyčarovať veľké množstvo chutných pokrmov.

Cestovinový šalát nemá hranice

Cestovinový šalát je jedlo, ktoré sa konzumuje takmer všade, od Talianska až po USA. Aj v Nemecku je ľahký cestovinový šalát populárny, avšak ako príloha k mäsu. V Japonsku ho ľudia takisto veľmi obľubujú – pridávajú do neho kukuricu, šunku a sladké japonské korenie.

Jednou z najlepších vlastností cestovinového šalátu je jeho čerstvosť. Pridanie čerstvej zeleniny, ako sú cherry paradajky, uhorky a paprika, dodáva šalátu chrumkavú a krehkú štruktúru.

Do šalátu môžete pridať aj bielkoviny, napríklad kuracie mäso, krevety alebo vajcia uvarené natvrdo, aby sa stal výdatnejším jedlom. Cestovinový šalát zaliaty pikantnou zálievkou alebo krémovým dresingom je plný chuti pri každom súste.

Tiež je skvelým pokrmom pre tých, ktorí dbajú o svoje zdravie. Môže sa pripraviť z celozrnných cestovín alebo bezlepkových variantov a vďaka pridaniu zeleniny a bielkovín je to vyvážené jedlo. Je to tiež skvelý spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny.

Cestovinový šalát je nielen chutný, no aj veľmi jednoduchý na prípravu. Možno si ho pripraviť vopred a pred podávaním ho nechať vychladiť v chladničke, takže je ideálnym pokrmom na náročné dni. Je to tiež skvelé jedlo na vyčistenie chladničky a využitie zvyškov zeleniny alebo mäsa.

Kategorie:

Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang