Hlavné jedláReceptyVegan/Vegetarian

Cestovinový šalát s brokolicou – recept

Pokiaľ ide o letné šaláty, nič nie je univerzálnejšie ako brokolicový cestovinový šalát. Táto jednoduchá, ale chutná príloha je ideálna na pikniky, posedenia pri guláši a grilovanie. Navyše je to skvelý spôsob, ako prinútiť rodinu jesť zeleninu.

Ľahký cestovinový šalát sa môže podávať studený alebo pri izbovej teplote. Je to tiež skvelá voľba na ľahký obed alebo večeru, rovnako ako ďalšie zdravé cestovinové recepty.

Prečo zaradiť brokolicu do jedálnička

Brokolica je jednou z najzdravších druhov zeleniny na svete. Je to príbuzná kapusty a je známa svojimi výživovými účinkami. Má vysoký obsah vlákniny, vitamínov, minerálov a antioxidantov, čo z nej robí superpotravinu. Brokolica je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, vitamínu K. Podobne ako iné druhy zelenej zeleniny aj brokolica obsahuje kyselinu listovú a draslík. Obsahuje aj prospešné fytonutrienty a má nízky obsah kalórií.

Brokolica vynikajúcim doplnkom každého jedálnička. Či už ju budete jesť surovú alebo varenú, je to výživná a chutná zelenina. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáha regulovať tráviaci systém. Vitamíny obsiahnuté v brokolici ktoré pomáhajú udržiavať zdravé kosti, pokožku a oči.

Brokolica sa výborne hodí nielen do šalátov ale aj polievok a môžete z nej vyskúšať pripraviť aj pesto cestoviny.

Brokolica má schopnosť udržať pocit sýtosti po dlhšiu dobu, čo môže pomôcť pri regulácii hmotnosti.

Cestovinový šalát s brokolicou – recept

Vyskúšajte tento základný recept na cestovinový šalát s brokolicou zo surovín, ktoré máte bežne dostupné doma. Navyše je príprava tohto šalátu mimoriadne jednoduchá a rýchla.

Suroviny na cestovinový šalát s brokolicou

  • cestoviny
  • čerstvá alebo mrazená brokolica
  • konzerva kukurice
  • majonéza
  • soľ
  • korenie

Postup na cestovinový šalát s brokolicou

  1. Cestoviny uvaríme podľa návodu v slanej vode. Čerstvú brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a uvaríme v slanej vode takmer domäkka.
  2. Do misy vložíme uvarené cestoviny, brokolicu pokrájanú na malé ružičky, kukuricu a zalejeme majonézou. Prípadne časť majonézy môžeme nahradiť kyslou smotanou alebo bielym jogurtom.
  3. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a všetko zľahka premiešame.
Šalát bude chutnejší, ak ho necháte aspoň pár hodín v chladničke odležať.

Lahodný grécky brokolicový cestovinový šalát – recept

Tento zdravý grécky brokolicový cestovinový šalát je pripravený z čerstvej, chrumkavej brokolice, cíceru, fety a lahodnej zálievky, ktorá ho skutočne oživí.

Väčšinu ingrediencií potrebných na prípravu tohto receptu pravdepodobne doma máte. V prípade potreby môžete tento recept ľahko pripraviť bez lepku alebo bez mlieka. Ak ho chcete povýšiť na gurmánsky zážitok, môžete si ho pripraviť s domácimi cestovinami. Hotový šalát môžete podávať s obľúbenou prílohou alebo si ho vychutnať len tak samotný.

Suroviny na brokolicový cestovinový šalát

  • Cestoviny: Aby na nich grécka zálievka skutočne priľnula, vyberte si cestoviny, ktoré majú veľa zákutí. Ak potrebujete, aby tento recept neobsahoval lepok, použite svoje obľúbené bezlepkové cestoviny.
  • Ružičky brokolice: Čerstvé a chrumkavé ružičky brokolice dodajú tomuto cestovinovému šalátu tú najlepšiu štruktúru. Výdatná textúra brokolice sa v tomto cestovinovom šaláte výborne dopĺňa s dresingom.
  • Cícer: aby bol tento cestovinový šalát ešte výdatnejší (a chutnejší!), pridáme doň plechovku cíceru.
  • Zelenina: V tomto cestovinovom šaláte sa používa kombinácia čerstvej zeleniny vrátane rímskej, uhorky a paradajok.
  • Olivy: Olivy dodajú cestovinovému šalátu lahodný slaný nádych. Ideálne sú vopred odkôstkované olivy.
  • Syr Feta: krémový, slaný a trochu pikantný syr je pre tento cestovinový šalát ideálny.
  • Čerstvý kôpor: veľa nasekaného čerstvého kôpru (dobrovoľné).

Na dressing

  • olivový olej
  • červený vínny ocot
  • citrónová šťava
  • med
  • mletý cesnak
  • dijonská horčica
  • sušené oregano

Postup na brokolicový cestovinový šalát

  1. Uvarte suché cestoviny podľa pokynov na obale. Keď sú al dente, sceďte ich a prepláchnite studenou vodou.
  2. Do veľkej misy pridajte cestoviny, ružičky brokolice a cícer. Nakrájajte na menšie kúsky zelenú papriku, cherry paradajky, červenú cibuľu, uhorku, syr feta a čerstvý kôpor. Nakoniec pridajte olivy,.
  3. Potom pripravte dresing. Všetky prísady na dresing vložte do výkonného mixéra alebo kuchynského robota a rozmixujte, kým sa dobre nespoja a konzistencia nepripomína majonézu.
  4. Zálievku nalejte na šalát a premiešajte, kým sa všetky suroviny dobre nespoja.
  5. Podávajte ihneď alebo prikryte a nechajte v chladničke, kým nebude pripravený na podávanie.

Šalát môžete vylepšiť aj trochou dresingu v podobe chutného krémového hummusu z cíceru.

Tipy na dokonalý cestovinový šalát s brokolicou

  • Neprevarte cestoviny. Uvarte ich al dente.
  • Pred pridaním do misky cestoviny sceďte a prepláchnite pod studenou vodou, aby ste odstránili prebytočný škrob.
  • Počas varenia cestovín vodu osoľte, aby mala dostatok chuti.
  • Červenú cibuľu nakrájajte na kocky. Takto sa vám nestane, že v šaláte budú obrovské kusy cibule.
  • Pri príprave dresingu nevynechajte mletie cesnaku. Keď cesnak pomeliete, rovnomernejšie sa spojí so zálievkou.
  • Do tohto šalátu sa výborne hodia aj artičoky.

Fanúšikom brokolicového šalátu, táto verzia istotne pohladí chuťové poháriky. Čerstvá brokolica a nasekané pekanové orechy dodajú cestovinám s majonézou úžasnú chrumkavosť, zatiaľ čo hrozno dodá šalátu sladký nádych. Výbornú chuť dodajú aj nadrobené plátky slaniny.

Túto sezónu obohaťte svoju zostavu šalátov o svieže farebné prvky, počnúc týmto brokolicovým šalátom s majonézou.

Recept na cestovinový šalát s brokolicou a majonézou

Klasický recept na cestovinový šalát je základom pre každú hostiteľku, predovšetkým preto, že studené šaláty sa vždy perfektne hodia na neskoré raňajky, dámske obedy aj ľahké letné večere.

Suroviny na cestovinový šalát s brokolicou a majonézou

  • 1 šálka nasekaných pekanových orechov
  • 500 g čerstvej brokolice
  • 1 šálka majonézy
  • ⅓ šálky cukru
  • ⅓ šálky nakrájanej červenej cibule
  • ⅓ šálky červeného vínneho octu
  • 1 lyžička soli
  • 230 g uvarených cestovín (½ balenia)
  • 2 šálky červeného hrozna bez jadierok, rozpolené
  • 8 plátkov varenej slaniny, nakrájaných

Postup na cestovinový šalát s brokolicou a majonézou

  1. Predhrejte rúru na 180 °C. Pekanové orechy pečte v jednej vrstve na plechu 5 až 7 minút alebo kým sa ľahko neopečú, v polovici pečenia premiešajte.
  2. Pripravte cestoviny podľa pokynov na obale.
  3. Medzitým odrežte ružičky brokolice od stoniek a oddeľte ich na malé kúsky pomocou špičky noža. Odstráňte tvrdú vonkajšiu vrstvu stoniek a stonky nakrájajte nadrobno.
  4. Vo veľkej mise vyšľahajte majonézu, cukor, nakrájanú červenú cibuľu, vínny ocot a soľ.
  5. Pridajte brokolicu, uvarené cestoviny, hrozno a premiešajte.
  6. Prikryte a nechajte vychladnúť 3 hodiny. Tesne pred podávaním vmiešajte do šalátu slaninu a pekanové orechy.
Nebojte sa byť kreatívni a pridajte ďalšiu zeleninu, ktorú máte radi.

Pripravte si šalát deň vopred

Pre všetky druhy cestovinových šalátov s majonézou platí, že lepšie chutia na druhý deň, pretože sa chute dôkladne prepoja. Ak plánujete pohostenie, pripravte šalát deň vopred alebo aspoň hneď ráno a podávajte po odležaní v chladničke.

Recept na cestoviny s majonézou

Chutným variantnom je tiež cestovinový šalát s majonézou, brokolicou a vajíčkom. Výborne sa hodí ako samostatné ľahké jedlo alebo ako príloha na všetky letné posedenia a grilovačky.

Recept si môžete prispôsobiť podľa toho, či obľubujete chrumkavosť čerstvej brokolice alebo dávate prednosť varenej.

Suroviny na cestoviny s majonézou

  • 340 g cestovín (makaróny, drobné penne alebo rigatoni)
  • 5 vajec uvarených natvrdo, nakrájaných
  • 1/2 stredne veľkej cibule nakrájanej na kocky
  • 1/2 zelenej papriky nakrájanej na kocky
  • 4 stonky zeleru, nakrájané na kocky
  • 1 šálka nakrájanej kapusty
  • 1 šálka ružičiek brokolice (rozobrané na drobné kúsky)
  • soľ
  • čierne korenie podľa chuti

Na dressing

  • 1 a 1/2 šálky majonézy
  • 1/2 lyžice žltej horčice
  • 1/4 šálky cukru
  • 1/4 šálky octu
  • 1/4 lyžičky soli

Postup na cestoviny s majonézou

  1. Uvarte cestoviny al dente (podľa pokynov na obale), opláchnite ich a nechajte odkvapkať.
  2. Brokolicové ružičky obvarte, v prípade že chcete brokolicu surovú, tento krok vynechajte.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte cestoviny a vajíčka nakrájané na kocky.
  4. Pridajte nakrájanú cibuľu, zelenú papriku a zeler. Kapustu nastrúhajte na strúhadle, spolu s brokolicou pridajte k cestovinám a zelenine.
  5. Všetky prísady na šalát dobre premiešajte.
  6. V menšej miske zmiešajte ingrediencie na dresing a zalejte ním cestovinový šalát.
  7. Dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Dobre premiešajte a prikryte.
  8. Vložte do chladničky a nechajte vychladnúť aspoň 3 hodiny alebo podľa možnosti cez noc.
Majonézu možno nahradiť kyslou smotanou alebo tahini dressingom.

Tahini dressing

Základ šalátov okrem kvalitnej zeleniny tvorí aj výrazný dresing. V prípade, že hľadáte vegánsku náhradu tradičnej majonézovej zálievky, vyskúšajte krémový tahini dressing s citrónom, olivovým olejom, cesnakom a trochou dijónu.

Suroviny na tahini dressing

  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 3 lyžice tahini
  • 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu
  • 1 strúčik cesnaku, mletý
  • ½ lyžičky dijonskej horčice
  • ½ lyžičky javorového sirupu
  • ½ lyžičky morskej soli
  • 3 lyžice vody

Postup na tahini dressing

  1. V malej miske vyšľahajte olivový olej, tahini, citrónovú šťavu, ocot, cesnak, horčicu, javorový sirup.
  2. Dochuťte soľou a podľa potreby pridajte vodu.

Dressing si môžete pripraviť aj deň vopred a nechať odležať v chladničke. Hoci je dresing vegánsky, má výraznú a pikantnú chuť. Výborne sa hodí na prípravu falošnej tresky v prípade, že nechcete použiť tradičnú majonézu.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang