Potrebné prísady:
Cesto:
- 750g hladkej múky,
- 2 žĺtky,
- 150g masla,
- 125g kyslej smotany,
- 250ml mlieka,
- 1 zarovnaná ČL soli,
- 80g droždia,
- štipka kryštálového cukru,
- 2 bielky na potretie.
Plnka:
- 250g bryndze,
- 100g masla,
- 125g kyslej smotany,
- 2 ČL horčice,
- 1 ČL pažítky,
- 1 ČL mletej papriky,
- 1 ČL mletej rasce.
Postup prípravy:
Cesto: Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme. Keď kvások vykysne, vmiešame ho do preosiatej múky, pridáme žĺtka, roztopené maslo, smotanu a soľ. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste ešte približne hodinu kysnúť.
Plnka: Všetky prísady spolu vymiešame.
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a do stredu natrieme tretinu plnky. Cesto poprekladáme a zľahka rozvaľkáme. Postup s plnkou, prekladaním a vaľkaním zopakujeme dvakrát. Následne z cesta vykrajujeme pagáče, ktoré upečieme vo vopred vyhriatej rúre.