
Chrumkavé talianske sušienky cantuccini sú obľúbené ako drobné sladké potešenie ku káve. S kyslastými brusnicami chutí táto pôvodne mandlová sušienka sviežo a netradične. Cantuccini pochádzajú z toskánskeho mesta Prato. Ich pôvodný názov – biscotti je odvodený od slova biscoctus, čo znamená dvakrát pečený.
Ingrediencie:
- 50 g lúpané mandle
- 50 g sušené brusnice
- 150 g múka
- 80 g cukor
- 1 ks vajce
- 1 ČL škorica
- ½ ČL kypriaci prášok
- štipka soli
Postup:
Mandle rozložíme na plech a v rúre vyhriatej na 180°C pečieme 10 minút. V mixéri vyšľaháme vajce s cukrom a štipkou soli. Do misy preosejeme múku, kypriaci prášok a škoricu. Sypkú zmes veľmi opatrne vmiešame do vyšľahaného vajca. Na záver do cesta pridáme mandle a sušené brusnice.
Brusnice nemusíte kupovať sušené. Čerstvé ich môžete usušiť v sušičke ovocia. Tento proces trvá približne 8 hodín, pričom v sušičke môžete naraz sušiť viaceré druhy ovocia.
Na plechu vytvarujeme vlhkými rukami valec s rozmerom približne 25 x 6 cm. Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180°C 20 minút do zlatohneda. Plech vyberieme z trúby a necháme 5 minút chladnúť.
Nožom na chlieb nakrájame valček uhlopriečne na 20 plátkov. Rozložíme ich na plech a pečieme ďalších 10-15 minút, kým aj rezné plochy nie sú zlatohnedé. Po vychladnutí vydržia cantuccini v uzavretej nádobe až 2 týždne.