Recepty

Chrumkavé polentové hranolky – recept

Polenta je kukuričná kaša, ktorá sa pripravuje z kukuričnej krupice alebo múky. Je hotová veľmi rýchlo a pri varení sa dá využiť na rôzne spôsoby. Polentu si pripravujeme vždy podľa návodu na obale, keďže čas jej varenia závisí od typu polety. Čiže záleží, či je vyrobená z kukuričnej múky alebo kukuričnej krupice.

Polenta sa hodí aj ako príloha, môžeme ju využiť ako základ koláča a dajú sa z nej vyrobiť aj krutóny, sandwich, polentová pizza či hranolky, ktoré si teraz spolu pripravíme.

Potrebujeme:

  • cca 200 g polenty
  • približne 4 násobok vody (ale riaďte sa radšej pokynmi na obale od polenty)
  • olivový olej
  • soľ

Postup varenia: v hrnci necháme zovrieť vodu, spolu s troškou olivového oleja a soľou. Za stáleho miešania pridávame polentu. Miešame na miernejšom ohni približne 10 minút pokým kaša nezhustne.

Polenta býva niekedy na obaloch označovaná aj ako instantná,  v tomto prípade býva čas tepelnej úpravy kratší.

Polentové „cesto“ si vytvarujeme do požadovaného tvaru a hrúbky a necháme približne 15 minút vychladnúť. Polentu nakrájame na paličky v tvare hranoliek.

Pečieme na panvici na rozpálenom olivovom oleji alebo v trúbe pri 190 stupňoch približne 20 – 25 minút. Pečením na panvici „hranolky“ nasajú viacej oleja a je pracnejšie ich obracať, ale podľa skúseností ostanú vo vnútri vláčnejšie. Hranolky upečené v trúbe sú trošku suchšie a chrumkavejšie.

Servírujeme s kečupom alebo obľúbeným dipom.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang