Necháme rozohriať hrniec s repkovým olejom.
Tvrdé časti z koncov feniklu odrežeme, vňatky si ponecháme, použijeme ich na záver pri ozdobovaní.
Do rozohriateho hrnca s repkovým olejom pridáme nakrájaný fenikel, paradajku, bielu cibuľu, 1 PL kryštálového cukru pre jemné skaramelizovanie a očistený pokrájaný strúčik cesnaku. Všetko jemne podusíme, zalejeme vodou a necháme zovrieť.
Keď začne polievka vrieť, necháme ju chvíľu povariť. Dochutíme morskou soľou a prelejeme do mixéra.
Po zmixovaní polievku prelejeme späť do hrnca, dochutíme čiernym korením, štipkou morskej soli a ½ PL kryštálového cukru.
Servírujeme. Polievku dochutíme trochou kyslej smotany, polejeme olivovým olejom, ozdobíme lístkami feniklu, a posypeme čiernym korením.