Recepty

Chrumkavé pučené zemiaky – recept

Predstavujeme vám nový obľúbený recept na zemiaky. Šialene chrumkavé zvonka a nadýchané zvnútra.

Tipy a triky

Príprava je jednoduchá – uvariť, roztlačiť, pokvapkať, upiecť. Po roztlačení nechajte zemiaky trochu vysušiť. Tým sa zabezpečí optimálna chrumkavosť. Použite maslo a trochu oleja.

Maslo dodá chuť, olej zabezpečí rovnomernejšie a lepšie zhnednutie a chrumkavosť. Nemôžete použiť len maslo, pretože sa pri vysokých teplotách v rúre pripáli.

Takisto môžete úplne pokojne pridať ochucovadlá, ako je cesnak a sušené bylinky, ale tie sa trochu pripália, takže na povrchu zostanú malé čierne kúsky.

Ingrediencie:

  • 1-1,2 kg stredne veľkých zemiakov
  • 1 lyžica soli
  • 2 lyžice nesoleného masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 3/4 lyžičky soli (na posypanie)
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • nadrobno nasekaná petržlenová vňať

Postup:

  1. Uvarte zemiaky: Priveďte hrniec s vodou do varu, pridajte 1 PL soli. Zemiaky varte do mäkka – malé zemiaky by mali trvať približne 20 až 25 minút, stredne veľké možno 30 minút. Nevadí, ak sa šupka odlepí. Prípadne ich uvarte na pare alebo v mikrovlnnej rúre.
  2. Predhrejte rúru na 200 °C.
  3. Zemiaky sceďte a nechajte ich približne 5 minút schnúť v cedníku.
  4. Rozdrvte ich! Položte ich na plech a potom ich veľkou vidličkou alebo škrabkou na zemiaky roztlačte tak, aby zostali vcelku.
  5. Nechajte ich na plechu približne 5 minút vysušiť – budú chrumkavejšie!
  6. Pokvapkajte maslom a potom olivovým olejom. Posypte soľou a korením.
  7. Pečte 45 minút (malé zemiaky) až 55 minút (stredné zemiaky) alebo kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Neobracajte.
  8. Podávajte horúce, podľa potreby posypané petržlenovou vňaťou.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang