DezertyMagazínRecepty

Ako si vybrať ten správny melón a melónové recepty

ako-si-vybrat-ten-spravny-melon

Melón je šťavnaté a osviežujúce ovocie, na ktorom si pochutnávajú ľudia na celom svete. Jeho sladká a šťavnatá chuť z neho robí dokonalú pochúťku počas horúcich letných dní.

Melón je šťavnaté, sladké a obľúbené letné ovocie. Je to druh tekvice, čo je rodina ovocia, ktorá zahŕňa uhorky, tekvice a tekvice. Melón je plný výživných látok a je dobrým zdrojom vitamínov A, B6 a C, ako aj draslíka, horčíka a antioxidantov.

Má nízky obsah kalórií a tukov a vysoký obsah vody, takže je skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú zostať hydratovaní a vyživovať svoje telo.

Melón je chutné a osviežujúce občerstvenie a môže sa pridávať ako do šalátov, tak aj do smoothies a dezertov.

Ako si vybrať ten správny melón? (Dyňu červenú)

  1. Známa technika je klopkanie po melóne. Melón chytíte do jednej ruky, priložíte si ho k uchu a dobre po ňom poklopkáte. Zvuk by nemal byť tupý, skôr taký zvonivý, ktorý indikuje čerstvosť melónu. Taký by potom nemal byť zvnútra sypký až pieskový.
  2. Ďalším indikátorom je stopka. Stopka by mala byť vyschnutá. To je znak toho, že melón prirodzene a svojim tempom dozrel.
  3. A ak melón vyberáte naozaj dôkladne, skúste potlačiť melón na opačnej strane ako sa nachádza stopka. Tu by v žiadnom prípade nemal byť mäkký. Takýto melón je už dlhšie odtrhnutý a starý.

Čerstvosť a kvalitu žltého melónu rozpoznáte najmä podľa jeho vône. Keď si k nemu privoniate, mal by voňať sladko a príjemne. Mal by mať pevnú šupku, nie mäkkú. Taký melón už je starý.

Melónové recepty

Melón je neodmysliteľnou súčasťou letných dezertov. Prvým najjednoduchším a u nás najobľúbenejším “receptom” je tzv. bagrovanie melónu. To znamená, že si melón prerežete na polovicu, dáte si ho do misky, aby sa neprevrátil a nevyliala sa počas jedenia voda a bagrujete ho veľkou lyžicou.

Gustióznejší spôsob je si melón či dyňu nakrájať na plátky.

Gustióznejší spôsob je si melón nakrájať na plátky

Melónová žiarivá limonáda – recept

Melónový šalát nemusí byť jedinou osviežujúcou pochúťkou počas leta. Cez naozaj teplé dni je na osvieženie ideálnou voľbou dokonalá limonáda a pokiaľ máte k dispozícii červenú dyňu, môžete ju použiť pri príprave. Pre jednu až dve osoby postačí väčšia polovička.

Väčšie dyne inak bývajú sladšie. Dužinu vydlabte lyžičkou a dajte do mixéra. Krátko pomixujte a v zápätí prelejte cez husté sitko. So sitkom občas potraste, aby všetka tekutina prekvapkala.

Takto získa limonáda nádhernú krikľavú červenoružovú farbu. Do veľkých pohárov, hoci aj zaváraninových, si pripravte veľa byliniek ako napr. mätu, medovku, šalviu či bazalku a zalejte prekvapkanou limonádou. Takáto limonáda je zdravím pitím pre deti.

Melónová limonáda z dyne červenej

Ingrediencie na melónovú žiarivú limonádu

  • 4 šálky melóna nakrájaného na kocky
  • 1 šálka čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 4 šálky studenej vody
  • 1/4 šálky medu alebo agávového nektáru (upravte podľa chuti)
  • Kocky ľadu
  • Lístky mäty (nepovinné)

Postup na melónovú žiarivú limonádu

  1. V mixéri rozmixujte melón nakrájaný na kocky, kým nevznikne hladké pyré.
  2. Preceďte pyré cez jemné sitko do džbánu alebo veľkej misy, aby ste odstránili dužinu alebo semienka.
  3. Do melónovej šťavy pridajte čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu a med alebo agávový nektár a dobre premiešajte.
  4. Pridajte studenú vodu a opäť miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  5. Zmes ochutnajte a upravte sladkosť a kyslosť podľa svojich preferencií.
  6. Pred podávaním zmes aspoň hodinu chlaďte v chladničke.
  7. Podávajte na kockách ľadu a podľa potreby ozdobte lístkami mäty.

Melónové guľôčky – recept

Výroba melónových guľôčok je jednoduchý a chutný spôsob, ako si vychutnať čerstvý melón zábavným a kreatívnym spôsobom.

Melón rozpoľte, v prípade cantaloupu, alebo melónu galia vydlabte jadierka zo stredu a vykrajujte guličky. Tieto môžete podávať ako melónový šalát s kúskami mäty alebo iba tak – vychladené. Deti si ho určite zamilujú.

Melónové guľôčky

Ingrediencie na melónové guľôčky

  • 1 zrelý melón (vodný melón, medový melón alebo melón cantaloupe či galia)
  • Melónová loptička
  • Miska
  • Špáradlá (voliteľné)

Postup na melónové guľôčky

  1. Začnite umytím melóna pod tečúcou vodou, aby ste odstránili všetky nečistoty alebo zvyšky. Osušte ho papierovou utierkou.
  2. Melón prekrojte na polovicu a lyžičkou odstráňte semená. Môžete tiež odrezať konce, aby sa s ním ľahšie pracovalo.
  3. Pomocou formičky na melón vydlabte z melóna malé okrúhle guľôčky. Snažte sa, aby každá guľôčka bola približne rovnako veľká.
  4. Guľôčky z melóna dajte do misky a postup opakujte, kým ich nebudete mať toľko, koľko potrebujete.
  5. Ak používate špáradlá, vložte jedno do stredu každej melónovej guľôčky. Vďaka tomu sa budú ľahšie podávať a jesť.
  6. Misku pred podávaním zakryte plastovou fóliou a uložte do chladničky aspoň na hodinu. Pomôže to melónovým guľôčkam vychladnúť a stať sa viac osviežujúcimi.
  7. Keď ste pripravení podávať, vyberte misu z chladničky a vyberte špáradlá, ak ste ich použili.

Vychutnajte si osviežujúce a chutné melónové guľôčky ako zdravé občerstvenie alebo chutný doplnok k ovocnému šalátu.

Osviežujúci semafor s melónovými guľôčkami – recept

Melónové guľôčky sa dajú aj zamraziť a použiť namiesto ľadu do sviežich letných nápojov.

Na nealkoholický nápoj si nezabudnite pripraviť citrónovú vodu, ktorú môžete dosladiť javorovým sirupom alebo napr. bazovým sirupom. Mrazené guľôčky dajte do pohára, zalejte citronádou a ozdobte listom čerstvej šalvie či inej bylinky.

Guľôčky ostanú pomerne dlho studené, tak si priebežne môžete dolievať citronádu alebo sirupovú vodu a stále budeme mať osviežujúci, farebný nápoj. Dospelí si drink môžu osviežiť kvapkou bieleho rumu alebo prossecom.

Osviežujúci semafor s melónovými guľôčkami

Ďalším variantom na semafor s melónovými guľôčkami je nasledujúci recept:

Ingrediencie na osviežujúci semafor s melónovými guľôčkami

  • 1 malý melón
  • 1 medový melón
  • 1 melón cantaloupe
  • 1 limetka
  • Čerstvé lístky mäty
  • Kocky ľadu

Postup na osviežujúci semafor s melónovými guľôčkami

  1. Melón, medový melón a cantaloupe rozrežte na polovice a vydlabte dužinu pomocou vykrajovača na melón. Melónové guľôčky vložte do veľkej misy.
  2. Na melónové guľky vytlačte limetkovú šťavu a jemne ich premiešajte.
  3. Natrhajte niekoľko lístkov mäty, umyte ich a nakrájajte nadrobno. Nasekané lístky mäty pridajte do misy a dobre premiešajte.
  4. Misku prikryte fóliou a dajte do chladničky aspoň na 30 minút alebo do vychladnutia.
  5. Keď ste pripravení podávať, naplňte pohár kockami ľadu a naberte doň vychladené melónové guľôčky.
  6. Ozdobte vetvičkou mäty a ihneď podávajte.

Tento osviežujúci semafor s melónovými guľôčkami, nech zvolíte ktorýkoľvek z týchto dvoch variantov, je skvelým spôsobom, ako sa v horúci deň schladiť. Avšak kombinácia sladkého a štipľavého melónu s čerstvou mätou vytvára chutnú a zároveň zdravú pochúťku.

Melónové špíziky – recept

Na melónové špíziky budete potrebovať guľôčky zo žltého melóna/cantaloupu/, alebo melóna galia (ktorý má krásnu medovú krémovú chuť), mini mozarellové guľôčky, lístky bazalky či mäty a krémový balzamikový ocot, nazývaný aj aceto balsamico.

Na väčšie špáradlá striedavo napichujte mini mozarellku, lístok bazalky či mäty, guľôčky cantaloupu, lístok bazalky a opäť mini mozarellu. Hotové špíziky pokvapkajte balzamikovým octom. Krásne to vyzerá a jednohubky môžete pokojne ponúkať aj ako slávnostný predkrm.

Melónové špíziky

Podobné špíziky s použitím dyne červenej môžete skombinovať s feta syrom.

Ingrediencie na melónové špíziky

  • 1 malá červená tekvica, olúpaná a nakrájaná na 1-centimetrové kocky
  • 200 g syra feta nakrájaného na kocky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • 1 lyžica medu
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Drevené špajdle namočené vo vode na 30 minút

Postup na melónové špíziky

  1. Predhrejte gril alebo grilovaciu panvicu na stredne vysokú teplotu.
  2. V malej miske vyšľahajte olivový olej, balzamikový ocot, med, soľ a korenie, aby ste vytvorili marinádu.
  3. Na drevené špajle striedavo navliekajte kocky tekvice a kocky fety, pričom medzi jednotlivými kúskami nechajte malý priestor.
  4. Špízy potrite marinádou a uistite sa, že sú rovnomerne obalené.
  5. Špízy položte na gril alebo grilovaciu panvicu a za občasného otáčania ich 8 až 10 minút opekajte, kým tekvica nezmäkne a mierne nezuhoľnatie a feta sa mierne nerozpustí.
  6. Špízy vyberte z grilu a pred podávaním ich nechajte niekoľko minút vychladnúť.

TIP: Pred podávaním môžete špízy posypať nasekanými čerstvými bylinkami, napríklad petržlenovou vňaťou alebo bazalkou, aby ste im dodali chuť a sviežosť.

Dobre vedieť

  • Predpokladá sa, že melón pochádza z Afriky a prvýkrát sa začal pestovať v starovekom Egypte, kde sa používal nielen ako zdroj potravy, ale aj ako symbol plodnosti.
  • Melón sa skladá prevažne z vody, čo z neho robí vynikajúce hydratačné ovocie.
  • Je tiež bohatý na dôležité vitamíny a minerály vrátane vitamínu A, vitamínu C, draslíka a horčíka. Tieto živiny sú nevyhnutné na udržanie zdravého tela a prevenciu chorôb.
  • Jedným z najvýznamnejších zdravotných prínosov melónu je jeho schopnosť pomáhať predchádzať dehydratácii. Dehydratácia môže spôsobiť únavu, bolesti hlavy a iné zdravotné problémy, najmä počas horúceho počasia.
  • Melónové limonády a ázijské šalátové wrapy vytvárajú dokonalú kombináciu na letné horúce dni.
  • Melón tiež obsahuje lykopén, silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť telo pred rôznymi chorobami. Lykopén sa spája so zníženým rizikom srdcových ochorení, niektorých druhov rakoviny a iných chronických ochorení.
  • Okrem toho je melón bohatým zdrojom citrulínu, aminokyseliny, ktorá môže pomôcť znížiť krvný tlak a zlepšiť zdravie kardiovaskulárneho systému.
  • Okrem toho, že melón je chutné a výživné ovocie, má v mnohých častiach sveta aj kultúrny význam. V niektorých afrických krajinách je melón symbolom jednoty a často sa delí medzi členov komunity.
  • V Číne sa melón tradične dáva ako dar počas svadieb a iných výnimočných príležitostí.
  • Ak nie ste milovníkom melónov, zvoľte inú variantu letnej limonády, ako napríklad levanduľovú limonádu s jazmínovým čajom či jahodovo – vanilkovú limonádu, alebo sa inšpirujte ďalšími typmi na osviežujúce drinky počas leta.
  • V Španielsku melón pridávajú aj do studenej polievky z čerstvých paradajok s názvom gazpacho.

Melónová limonáda je osviežujúci letný nápoj, ktorý je ideálny na horúce dni. Ľahko sa pripravuje a môžete si ju vychutnať ako nápoj aj ako ľahký dezert.

Chuť melóna môžete upraviť podľa svojich preferencií a môžete pridať aj niekoľko lístkov mäty alebo iných byliniek, aby ste mu dodali extra šťavu. Ak hľadáte chladivý a osviežujúci letný nápoj, skúste si pripraviť melónovú limonádu.

Kategorie:

Dezerty | Magazín | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang