Magazín

Ako si vybrať ten správny melón a melónové recepty

ako-si-vybrat-ten-spravny-melon

Ako si vybrať ten správny melón? (Dyňu červenú)

  1. Známa technika je klopkanie po melóne. Melón chytíme do jednej ruky, priložíme si ho k uchu a dobre po ňom poklopkáme. Zvuk by nemal byť tupý, skôr taký zvonivý, ktorý indikuje čerstvosť melónu. Taký by potom nemal byť zvnútra sypký až pieskový.
  2. Ďalším indikátorom je stopka. Stopka by mala byť vyschnutá. To je znak toho, že melón prirodzene a svojim tempom dozrel.
  3. A ak melón vyberáte naozaj dôkladne, skúste potlačiť melón na opačnej strane ako sa nachádza stopka. Tu by v žiadnom prípade nemal byť mäký. Takýto melón je už dlhšie odtrhnutý a starý.

Čerstvosť a kvalitu žltého melónu rozpoznávame najmä podľa jeho vône. Keď si j k nemu privoniate, mal by voňať sladko a príjemne. Mal by mať pevnú šupku, nie mäkkú. Taký melón už je starý.

Melónové recepty

Prvým najjednoduchším a u nás najobľúbenejším “receptom” je bagrovanie melónu. To znamená, že si melón prerežem na polovicu, dáme si ho do misky, aby sa neprevrátil a nevyliala sa počas jedenia voda a bagrujeme ho veľkou lyžicou.

Gustióznejší spôsob je si melón, či dyňu nakrájať na plátky.

Melónová žiarivá limonáda

Cez naozaj teplé dni je na osvieženie geniálna melónová limonáda z dyne červenej.

Pre jednu až dve osoby nám postačí väčšia polovička. Väčšie dyne inak bývajú sladšie.

Dužinu buď povykrajujeme alebo vydlabeme lyžičkou a dáme do mixéra. Krátko pomixujeme a v zápätí prelejeme cez husté sitko. So sitkom občas potrasieme, aby nám všetka tekutina prekvapkala. Takto získa limonáda nádhernú krikľavú červeno –ružovú farbu. Do  veľkých pohárov, trebárs aj zaváraninových si pripravíme veľa byliniek ako napr. mätu, medovku, šalviu či bazalku a zalejeme prekvapkanou limonádou.

Melónové guličky

Priateľ mi raz nakúpil asi 6 druhov melónov naraz, tak som sa vybláznila s melónovými guličkami. Dostať kúpiť špeciálny vykrajovač na malé chutné guličky, ktorý zakúpite už od 2 EUR, aj keď radšej by som odporučila nerezový ako umelý.

Melón rozpolíte, v prípade cantaloupu, alebo melónu Galia vydlabete jadierka zo stredu a vykrajutete guličky. Tieto môžeme podávať ako melónový šalát s kúskami mäty alebo iba tak vychladený. Deti si ho určite zamilujú.

Osviežujúci semafór s melónovými guličkami

Melónové guličky sa dajú aj zamraziť a použiť na miesto ľadu do sviežich letných nápojov.

Na nealkoholický nápoj si pripravíme citrónovú vodu, ktorú môžeme dosladiť javorovým sirupom alebo napr. bazovým sirupom. Mrazené guličky dáme do pohára, zalejeme citronádou a ozdobíme lístom čerstvej šalvie, čí inej bylinky. Guličky ostanú pomerne dlho chladné, tak si priebežne môžete dolievať citronádu alebo sirupovú vodu a stále budeme mať osviežujúci, farebný nápoj. Dospelí si drink môžu osviežiť kvapkou bieleho rumu alebo prossecom.

Melónové špíziky

Na melónové špíziky budeme potrebovať guličky zo žltého melóna/ cantaloupu/, alebo melóna Galia, ktorý má krásnu medovú krémovú chuť, mini mozarelové guličky, lístky bazalky či mäty a krémový balzamikový ocot, nazývaný aj aceto balsamico.

Na väčšie spáradlá alebo špajličky striedavo napichujeme  mini mozarelku, lístok bazalky či mäty, guličky cantaloupu, lístok bazalky a opäť mini mozarelu. Hotové špíziky pokvapkáme balzamikovým octom. Krásne to vyzerá a jednohubky môžete pokojne ponúkať aj ako slávnostný predkrm.

Podobné špíziky s použitím dyne červenej môžete skombinovať s feta syrom.

Kategorie:

Magazín

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang