Recepty

Artičoky s papájovým pestom – recept

Kombinácia jemne horkej chuti artičok a šťavnatého papájového pesta predstavuje príjemný arómový súlad na zimné dni. Vizuálne efektné servírovanie v podobe rozvinutého kvetu nadchne nielen chuťového fajnšmekra. Jedlo chutí výborne, podporuje apetít i metabolizmus.

Prísady

  • 1 veľká artičoka
  • 1 zrelá papája
  • 100 ml pistáciového oleja
  • 1 čajová lyžička medovej horčice
  • 30 g parmezánu
  • štipka cukru
  • soľ, korenie
  • polievková zelenina: karotka, zeler, mangold, pór
  • 1 cibuľa
  • hrsť píniových jadierok
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 citrón

Postup

Najskôr do veľkého hrnca s vodou pridáme očistenú zeleninu, najemno posekaný cesnak a cibuľu, na kolieska pokrájaný citrón a trochu soli. Zatiaľ čo sa pomaly rozohrieva voda, zbavíme artičoku hlúbu. Keď voda zovrie, pridáme do nej artičoku a varíme ju 15-20 minút. Týmto artičoka nasiakne arómu cesnaku, cibule, zeleru, póru, mangoldu a karotky. Decentná príchuť citróna jemne dopĺňa arómovú rozmanitosť.

Príprava pesta: Dreň papáje zmixujeme spolu s opraženými píniovými jadierkami, trochou pistáciového oleja, strúhaným parmezánom, čajovou lyžičkou medovej horčice, trochou soli, korenia a cukru. Ostrá sladkosť medovej horčice sa spojí s orechovým nádychom píniových jadierok a aromatickým parmezánom, čo dokopy vytvorí chutný, voňajúci krém. 

Servírovanie: na spodok plochého taniera natrieme pesto, položíme naň artičoku a rozvinieme ju.

Kategorie:

Recepty

© 2023 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang