
Kombinácia jemne horkej chuti artičok a šťavnatého papájového pesta predstavuje príjemný arómový súlad na zimné dni. Vizuálne efektné servírovanie v podobe rozvinutého kvetu nadchne nielen chuťového fajnšmekra. Jedlo chutí výborne, podporuje apetít i metabolizmus.
Prísady
- 1 veľká artičoka
- 1 zrelá papája
- 100 ml pistáciového oleja
- 1 čajová lyžička medovej horčice
- 30 g parmezánu
- štipka cukru
- soľ, korenie
- polievková zelenina: karotka, zeler, mangold, pór
- 1 cibuľa
- hrsť píniových jadierok
- 1 strúčik cesnaku
- 1 citrón
Postup
Najskôr do veľkého hrnca s vodou pridáme očistenú zeleninu, najemno posekaný cesnak a cibuľu, na kolieska pokrájaný citrón a trochu soli. Zatiaľ čo sa pomaly rozohrieva voda, zbavíme artičoku hlúbu. Keď voda zovrie, pridáme do nej artičoku a varíme ju 15-20 minút. Týmto artičoka nasiakne arómu cesnaku, cibule, zeleru, póru, mangoldu a karotky. Decentná príchuť citróna jemne dopĺňa arómovú rozmanitosť.
Príprava pesta: Dreň papáje zmixujeme spolu s opraženými píniovými jadierkami, trochou pistáciového oleja, strúhaným parmezánom, čajovou lyžičkou medovej horčice, trochou soli, korenia a cukru. Ostrá sladkosť medovej horčice sa spojí s orechovým nádychom píniových jadierok a aromatickým parmezánom, čo dokopy vytvorí chutný, voňajúci krém.
Servírovanie: na spodok plochého taniera natrieme pesto, položíme naň artičoku a rozvinieme ju.