Posledné dni sme prišli na chuť chrumkavým zeleninovým plackám s jogurtovo-horčicovým dipom. Obľubujeme tie tradičné zemiakové, presne také ako robievali naše babičky, ale mali sme chuť na zmenu a hlavne trošku ľahšiu alternatívu. Zobrali sme si zeleninu, ktorú sme mali čerstvú po ruke, vrátane našej cukiny a pustili sme sa do práce. Recept je vhodný aj pre celiatikov, keďže sme použili bezlepkovú cícerovú múku. Obsahuje veľa živín a aj vďaka nej vás placky dokonale zasýtia.
Na cca 16 placičiek potrebujeme:
- 1 stredne veľkú cukinu (my sme použili kúštik našej prerastenej)
- 1 kápiu
- 2 stredne veľké mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mladé cibuľky
- 2 vajíčka
- cca 90 g cícerovej múky
- soľ a čierne mleté korenie
Zeleninu si nakrájame na malé rezenčeky, alebo nastúhame na strúhadle. Podľa toho, koľko máte času. Rezančeky ostanú viac chrumkavé a nie úplne uvarené, čo nám na našich plackách veľmi chutí. Čo sa týka cukiny, tú sme ošúpali. Väčšie cukiny zvyknú mať hrubšiu šupku, ktorá nie je chutná, resp. ostane tvrdá. Ale cukiny bežného vzrastu šúpať netreba. Pod šupkou sa predsa nechádza najviac vitamínov. Ku zelenine pridáme pretlačený cesnak, múku a ochutíme soľou a korením.
Všetko zmiešame dokopy a necháme cca 5. minút odstáť, aby sa nám zmes pekne prepojila.
Na rozpálenú panvicu s olivovým olejom ukladáme kopčeky zmesy, ktoré vareškou „rozprestrieme“ na placku. Opečieme do zlatista z každej strany.
Placky sú vynikajúce aj samotné, napr. so smotanovo horčicovým dipom, alebo so sviežim letným šalátom.