Ravioly podľa tohto receptu s náplňou zo štyroch druhov syra sa podávajú s výbornou omáčkou Alfredo. Nenechajte sa odradiť dlhým zoznamom surovín, tá chuť stojí za to.
Suroviny
Na cesto na ravioly
- 2 šálky hladkej múky
- štipka soli
- 2 vajcia
- 1 a ½ lyžice vody
- 1 lyžička olivového oleja
Na náplň
- 1 šálka syra ricotta
- 1 balenie zmäknutého smotanového syra
- ½ šálky rozdrobeného syra mozzarella
- ½ šálky strúhaného syra provolone
- 1 vajce
- 1 a ½ lyžičky sušenej petržlenovej vňate
Na omáčku Pesto-Alfredo
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 3 lyžice pripravenej bazalkovej omáčky (pesto)
- 2 šálky hustej smotany
- ¼ šálky strúhaného parmezánu
- marinárska omáčka
Postup
- Na pracovnú dosku nasypte múku a soľ a vytvorte jamku. V miske rozšľaháme vajcia, vodu a olivový olej. Do jamky nalejte 1/2 vaječnej zmesi.
- Jednou rukou začnite miešať vajce a múku, druhou rukou udržujte kopček múky v stabilnej polohe. Pridajte zvyšnú vaječnú zmes a vypracujte cesto.
- Cesto miesime, kým nie je hladké, 8 až 10 minút, ak je cesto príliš lepkavé, pridajte viac múky. Z cesta vytvorte guľu a pevne ju zabaľte do fólie. Dajte na 1 hodinu do chladničky.
- Kým cesto odpočíva, pripravte náplň do raviol.
- Zmiešajte syr ricotta, smotanový syr, syr mozzarella, syr provolone, vajce a petržlenovú vňať, kým sa dobre nespoja. Náplň odložíme bokom.
- Na panvici na miernom ohni rozohrejte 2 lyžice olivového oleja. Vmiešajte roztlačený cesnak a omáčku pesto a varte jednu minútu. Vmiešajte hustú smotanu a varte 5 minút. Zaľahajte parmezán, kým sa nerozpustí. Odstavte panvicu z ohňa a udržiavajte ju teplú.
- Medzitým zohrejte omáčku marinara na stredne nízkej teplote v samostatnom hrnci.
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- V malej miske rozšľahajte vajce a 1 lyžicu vody, aby ste vytvorili vaječnú kašu.
- Cesto na cestoviny rozvaľkajte na tenké pláty. Ak chcete ravioly zostaviť, potrite jeden plát cesta vajíčkom. Na cesto dajte syrovú náplň v dávkach po 1 lyžičke.
- Náplň prikryte vrchným plátom cestovín; prstami pritlačte okolo každej porcie náplne, aby sa čo najviac utesnila.
- Jednotlivé ravioly vykrajujte nožom alebo vykrajovačom na pizzu. Okraje utesnite prstami.
- Naplňte veľký hrniec mierne osolenou vodou a priveďte ho k varu na silnom ohni.
- Vmiešajte ravioly a opäť ich nechajte zovrieť. Varte odkryté, občas premiešajte, kým ravioly nevyplávajú, 4 až 8 minút. Dobre sceďte.
- Vymastite plech na pečenie.
- Uvarené ravioly položte na plech a pečte v predhriatej rúre, kým nezhnednú, približne 4 minúty.
- Na podávanie rozdeľte ravioly do štyroch nahriatych misiek. Vrch pokvapkajte omáčkou marinara a potom smotanovou omáčkou.