Ružičkový kel je jedna z mála zelenín, ktorá má sezónu aj v zimných mesiacoch. Dokáže totiž odolať snehu aj mrazom. Možno aj vďaka jeho odolnosti je to jeden z najbohatších rastlinných zdrojov vitamínu C. Okrem toho obsahuje celú paletu iných prospešných látok, bielkoviny, pomáha pri detoxikácii organizmu a má odvodňovacie účinky. Čiže je super pri posviatočnom „odtučňovaní“.
Dá sa pridať v malých množstvách aj surový do smoothies, vtedy totiž obsahuje najviac vitamínov, pridáva sa do polievok, varia sa z neho prívarky, zapeká sa, či podáva ako príloha.
Pripravíme lahodný grilovaný ružičkový kel s batátom (sladkým zemiakom), sušenými brusnicami a slnečnicovými semiačkami. Kombinácia kelu so sladkými zemiakmi a šťavnatými brusnicami dokáže vykúzliť ozaj zaujímavú chuť.
Recept pre 2- 3 osoby
Potrebujeme:
- 15 väčších hlavičiek ružičkového kelu
- 1 batát
- 2 PL sušených brusníc
- 3 PL slnečnicových semiačok
- 2 strúčiky cesnaku
- 5 PL olivového oleja
- 1/2 ČL mletej rasce
- 1 ČL soli
- 1 ČL curry prášku
- čerstvo namleté čierne korenie
- 1- 2 PL balsamikového octu
Ružičkový kel očistíme od vrchných lístkov, ktoré môžu byť už mierne zosušené a odrežeme stopku, hlúbik. Hlavičky rozkrojíme na polovičky a umiestnime do misky kam pridáme očistený a na kocky nakrájaný batát, 5 PL olivového oleja, 2 pretlačené alebo nastrúhané strúčiky cesnaku, 1/2 ČL mletej rasce, 1 ČL curry prášku, 1 ČL soli a cca 1/2 ČL čerstvo namletého čierneho korenia.
Kel je dobré variť aj piecť pri vysokých teplotách, čiže prudko, aby si zachoval viac vitamínov a ako tak aj zelenú farbu. Pečieme ho pri 210 stupňoch pribižne 20- 25 minút. Na záverečných 7-8 minút pridáme brusnice a slnečnicové semiačka a čerešničkou na torte bude 1 – 2 PL balsamikového octu.