
Vyzerá presne ako vysmážaný kapor, len je to moooc chutná, vegetariánska vysmážaná tekvica. Dá sa z nej spraviť aj recept vegánsky ak na miesto vajíčok použijete mleté ľanové semiačka. 1 vajíčko = 1 PL mletých ľanových semiačok + 3 PL vlažnej vody. Necháme 5-7 minút odstáť a môžete obaľovať.
Obalenú tekvicu pečieme na plechu, čiže nie je tučná a nasiaknutá olejom, ale chutná voňavá a chrumkavá. Servírujeme buď s tradičným zemiakovým šalátom s obyčajnou alebo vegánskou majonézou, alebo zemiakovým šalátom s tekvicovým olejom.
Recept pre 3-4 osoby
Na vysmážanú tekvicu potrebujeme:
- 1/2 stredne veľkej hokaido tekvice
- 3 vajíčka alebo 3 PL ľanových semiačok a 9 PL vlažnej vody v prípade vegánskej varianty
- hladkú špaldovú múku
- strúhanku (my sme použili strúhanku z bio pekárne z Dunajskej Lužnej ktorú nájdete aj vo vybraných bioobchodíkoch. Je vyrobená pomletím usušených bio špaldových celozrnných výrobkov.)
- soľ
- papier na pečenie
- olivový olej
Tekvicu rozkrojíme na polovicu a nakrájame na mesiačiky.
Do troch tanierov si pripravíme
- 1. múku
- 2. vymiešané osolené vajíčka (nemusíme potom soliť tekvicu)
- 3. strúhanku
Tekvicu najprv obalíme v múke, potom vo vajíčku, v strúhanke, vo vajíčku a opäť v strúhanke. V strúhanke teda obaľujeme dva krát aby mala tekvica dostatočnú krustu. Pri obaľovaní totiž menej chytá ingrediencie ako napríklad taký baklažán alebo cukina.
Podkovičky naukladáme na plech, na papier na pečenie a jemne polejeme alebo postriekame olivovým olejom (ak máte k dispozícii olej v spreji). Pečieme pri 190 stupňoch približne 30 minút, do zlatova. Tekvica krásne zmäkne. Chutí sladučko a v spojení s dobrým zemiakovým šalátom je to čistý foodporn.