
Tento jahodový zákusok sa hodí k teplým letným dňom. Je nenáročný na prípravou a chuťou jahôd v spojení so šľahačkovým krémom si vás istotne získa.
Suroviny
Na korpus
- 300 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
- 2 lyžice cukru
- 3/4 lyžičky soli
- 360 ml smotany na šľahanie
Na šľahačkový krém
- 360 ml smotany na šľahanie, vychladenej
- 5 lyžic cukru
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkovej esencie
- 1 lyžička čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
- 700 g jahôd + 3 lyžice cukru
Postup
- Jahody zmiešajte s 3 lyžicami cukru a dajte do chladničky, kým sa uvoľní šťava, aspoň na 30 minút.
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Do stredne veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, 2 lyžice cukru a soľ. Pridajte smotanu a miešajte, kým sa nespojí. Zmes vložíme do nevymastenej 20 cm štvorcovej formy a pečieme do zlatista 18 až 20 minút.
- Koláč vyberieme z formy a dáme na mriežku, aby mierne vychladol. Nakrájajte na 6 kusov a každý kus vodorovne rozdeľte na polovicu.
- Pripravte šľahačku: pomocou mixéra alebo elektrického šľahača vyšľahajte v miske smotanu, cukor, vanilku a citrónovú kôru, kým sa nevytvoria mäkké špičky, približne až 2 minúty.
- Na dno každého koláčika dajte lyžičkou časť jahôd aj so šťavou. Navrch dajte štedrú kopu šľahačky a potom zakryte časťou korpusu.
- Na vrch poukladajte ďalšie jahody a podávajte.