DezertyRecepty

Recept na jahodový zákusok

Tento jahodový zákusok sa hodí k teplým letným dňom. Je nenáročný na prípravou a chuťou jahôd v spojení so šľahačkovým krémom si vás istotne získa.

Suroviny

Na korpus

  • 300 g hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
  • 2 lyžice cukru
  • 3/4 lyžičky soli
  • 360 ml smotany na šľahanie

Na šľahačkový krém

  • 360 ml smotany na šľahanie, vychladenej
  • 5 lyžic cukru
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilkovej esencie
  • 1 lyžička čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
  • 700 g jahôd + 3 lyžice cukru

Postup

  1. Jahody zmiešajte s 3 lyžicami cukru a dajte do chladničky, kým sa uvoľní šťava, aspoň na 30 minút.
  2. Rúru predhrejte na 200 °C.
  3. Do stredne veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, 2 lyžice cukru a soľ. Pridajte smotanu a miešajte, kým sa nespojí. Zmes vložíme do nevymastenej 20 cm štvorcovej formy a pečieme do zlatista 18 až 20 minút.
  4. Koláč vyberieme z formy a dáme na mriežku, aby mierne vychladol. Nakrájajte na 6 kusov a každý kus vodorovne rozdeľte na polovicu.
  5. Pripravte šľahačku: pomocou mixéra alebo elektrického šľahača vyšľahajte v miske smotanu, cukor, vanilku a citrónovú kôru, kým sa nevytvoria mäkké špičky, približne až 2 minúty.
  6. Na dno každého koláčika dajte lyžičkou časť jahôd aj so šťavou. Navrch dajte štedrú kopu šľahačky a potom zakryte časťou korpusu.
  7. Na vrch poukladajte ďalšie jahody a podávajte.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2023 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang