DezertyRecepty

Recept na jablkový koláč

Tento vynikajúci jablkový koláč má chrumkavú maslovú kôrku a jemnú, ľahko korenistú jablkovú náplň. Pre zaujímavejšiu chuť použite kombináciu rôznych odrôd jabĺk.

Suroviny

  • 6 až 8 jabĺk (rôznych odrôd)
  • 1 lyžica citrónovej šťavy alebo jablčného octu
  • 1/2 až 2/3 šálky cukru
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého korenia
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 lyžica brandy (nepovinné)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 hotové maslové cesto na koláč (prípadne si pripravte vlastné podľa tohto receptu)
  • 1 veľký žĺtok + 1 polievková lyžica smotany (na potretie)

Postup

  1. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na plátky.
  2. Plátky jabĺk, vložte do veľkej misy a premiešajte ich s citrónovou šťavou alebo jablčným octom, aby nezhnedli.
  3. V inej miske zmiešajte cukor, múku a korenie.
  4. Pridajte k jablkám a rukami poriadne premiešajte, aby sa jablká prekryli suchou zmesou.
  5. Pokvapkajte brandy (ak používate) a vanilkovým extraktom.
  6. Predhrejte rúru na 190 °C.
  7. Pripravte si koláčové cesto (hotové alebo si urobte podľa receptu vyššie). Cesto rozdeľte na polovicu.
  8. Pomocou valčeka rozvaľkajte jednu časť cesta na požadovanú veľkosť formy.
  9. Na cesto naukladajte plátky jabĺk.
  10. Vyvaľkajte druhú časť cesta, položte ju na jablká, orežte a zvlňte okraje.
  11. Žĺtok a smotanu dajte do malej misky a vidličkou miešajte, kým sa dobre nespoja.
  12. Pomocou štetca na pečivo potrite vajíčkom vrch a okraje koláča. Ostrým nožom vyrežte do vrchnej časti koláča zárezy na odvod pary.
  13. Koláč pečte približne 20 minút, kým kôrka nezačne jemne hnednúť, potom znížte teplotu na 160 °C.
  14. Pečte do zlatohneda ešte asi 30 minút.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2023 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang