
Tento vynikajúci jablkový koláč má chrumkavú maslovú kôrku a jemnú, ľahko korenistú jablkovú náplň. Pre zaujímavejšiu chuť použite kombináciu rôznych odrôd jabĺk.
Suroviny
- 6 až 8 jabĺk (rôznych odrôd)
- 1 lyžica citrónovej šťavy alebo jablčného octu
- 1/2 až 2/3 šálky cukru
- 3 lyžice hladkej múky
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého korenia
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 lyžica brandy (nepovinné)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 hotové maslové cesto na koláč (prípadne si pripravte vlastné podľa tohto receptu)
- 1 veľký žĺtok + 1 polievková lyžica smotany (na potretie)
Postup
- Jablká ošúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na plátky.
- Plátky jabĺk, vložte do veľkej misy a premiešajte ich s citrónovou šťavou alebo jablčným octom, aby nezhnedli.
- V inej miske zmiešajte cukor, múku a korenie.
- Pridajte k jablkám a rukami poriadne premiešajte, aby sa jablká prekryli suchou zmesou.
- Pokvapkajte brandy (ak používate) a vanilkovým extraktom.
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Pripravte si koláčové cesto (hotové alebo si urobte podľa receptu vyššie). Cesto rozdeľte na polovicu.
- Pomocou valčeka rozvaľkajte jednu časť cesta na požadovanú veľkosť formy.
- Na cesto naukladajte plátky jabĺk.
- Vyvaľkajte druhú časť cesta, položte ju na jablká, orežte a zvlňte okraje.
- Žĺtok a smotanu dajte do malej misky a vidličkou miešajte, kým sa dobre nespoja.
- Pomocou štetca na pečivo potrite vajíčkom vrch a okraje koláča. Ostrým nožom vyrežte do vrchnej časti koláča zárezy na odvod pary.
- Koláč pečte približne 20 minút, kým kôrka nezačne jemne hnednúť, potom znížte teplotu na 160 °C.
- Pečte do zlatohneda ešte asi 30 minút.