Recepty

Karamelové veterníky – recept

Suroviny

CESTO:

  • 250 ml vody
  • štipka soli
  • 50 g masla
  • 200 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 1 prášok do pečiva

VANILKOVÁ PLNKA:

  • 075 l mlieka
  • 2 1/2 balíčka Zlatého klasu
  • 190 g masla
  • 100 g práškového cukru

KARAMELOVÁ ŠĽAHAČKA:

  • 6 PL kryštálového cukru
  • 250 ml šľahačkovej smotany

POLEVA:

  • 200 g práškového cukru
  • 2 PL mlieka
  • 2 PL maizeny
  • 60 g masla

Postup

CESTO: Vodu krátko povaríme so štipkou soli a maslom. Hrniec odstavíme a vmiešame múku. Miešame nad miernym ohňom, kým sa cesto neprestane lepiť na dno. Odstavíme a postupne primiešavame vajcia. Nakoniec pridáme prášok do pečiva.

Pomocou cukrárenského vrecka striekame na plech venčeky, ktoré pečieme v rúre vyhriatej na 220°C približne 15 minút. Do rúry vložíme taktiež šálku vody. Počas pečenia rúru neotvárame. Upečené veterníky rozkrojíme a necháme vychladnúť.

Potom pomocou cukrárenského vrecka plníme najskôr vanilkovým krémom, následne šľahačkou. Priložíme druhú polovicu venčeka a polejeme polevou.

VANILKOVÝ KRÉM: Z mlieka a Zlatého klasu uvaríme puding. Necháme ho vychladnúť. Počas chladnutia ho premiešavame, aby sa nám nevytvorila na vrchu šupka. Maslo rozmiešame s práškovým cukrom do peny a postupne primiešavame vychladnutý puding.

KARAMELOVÁ ŠĽAHAČKA: kryštálový cukor dáme upáliť do hrnca na svetlý karamel. Do toho nalejeme šľahačku. Necháme na slabom stupni, a stále miešame, kým sa karamel nerozpustí. Necháme vychladnúť a dáme do mrazničky.

Potom vyberieme, necháme rozmrznúť a vyšľaháme. Môžeme pridať taktiež stužovač šľahačky.

POLEVA: Všetky suroviny dáme zohriať a poriadne rozmiešame na hladkú kašu. Nevaríme.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang