Potrebné prísady:
Cesto 1:
- 5 vajec
- 8 PL kryštálového cukru
- 8 PL polohrubej múky
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- marhuľový lekvár na potretie
Cesto 2:
- 5 vajec
- 230 g práškového cukru
- 210 g polohrubej múky
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 1 PL kakaa
- 5 PL teplej vody
- 2 poháre (po 700 ml) marhuľového kompótu
Na ozdobu:
- čokoládová poleva
Postup prípravy:
Cesto 1: Cukor a žĺtky vymiešame do penista. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a tuhý sneh z bielkov. Cesto dáme na menší plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme. Po upečení odstránime papier, necháme vychladnúť a pozdĺžne ho prekrojíme na dva tenké pláty.
Cesto 2: Cukor vymiešame s vodou, pridáme žĺtky, múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a sneh z bielkov. Viac ako polovicu cesta rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Zvyšok cesta rozdelíme a do menšej časti pridáme kakao.
Lyžicou ho rovnomerne povkladáme do cesta na plechu. Po celej ploche potom rozložíme scedené marhule a na vrch nalejeme zvyšok bieleho cesta. Upečieme.
Plát z prvého cesta natrieme lekvárom, prikryjeme druhým cestom s marhuľami. Polejeme ho šťavou z kompótu (môžeme ju prisladiť, resp. pridať trochu rumu), natrieme lekvárom a zakryjeme druhým plátom cesta. Vrch polejeme čokoládovou polevou a dáme na chladné miesto stuhnúť.