Mäsité jedlá – recepty

Každá mamička by vedela veľa rozprávať o tom, koľko času trávi v kuchyni. Vymýšľať stále nové a nové chutné jedlá si vyžaduje množstvo dôvtipu a nápaditosti. My Vám dávame k dispozícii pár zaujímavých receptov.

  • 300 g hovädzieho
  • 300 g bravčového mletého mäsa
  • 1 – 2 ks vajce
  • morská soľ
  • cesnak
  • cibuľka
  • mrazená brokolica
  • 20 dkg strúhaný eidam
  • viazanička petržlenovej vňate
  • viazanička pažítky
  • olivový olej na potretie.

Postup: Pomleté mäso zmiešame s vajcom, pridáme pretlačený cesnak, nadrobno pokrájanú cibuľku a osolíme. Alobal potrieme slnečnicovým alebo olivovým olejom, rozotrieme mäsovú masu, na ktorú navrstvíme podusenú a potlačenú brokolicu, nasekané bylinky a nakoniec postrúhaný syr.

Alobal zvinieme do rolády, uložíme na plech, podlejeme malým množstvom vody a pečieme v rúre . Upečenú roládu pokrájame a podávame so zemiakovou kašou. Miesto brokolice môžeme použiť karfiol alebo mrkvu.

Kuracie tašky

  • 1 lístkové cesto
  • kuracie prsia 4 ks
  • bazalka
  • morská soľ
  • cesnak
  • tvrdý syr ( Eidam )
  • 1 vajce
  • 2 polievkové lyžice Ramy.

Postup: Kuracie prsia umyjeme, odblaníme, pokrájame na malé štvorce, jemne naklepeme, osolíme, potrieme pretlačeným cesnakom a opečieme z oboch strán na rozohriatom tuku.

Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, pokrájame na štvorce, na ktoré ukladáme vychladnuté kuracie štvorce a postupne vrstvíme nadrobno nasekanú bazalku a kocky syra.

Vytvarujeme tzv. „batôžky“, poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným žĺtkom a upečieme. Podávame so zemiakmi a jogurtovým dressingom alebo dressingom pripraveným z kyslej smotany.

Rybie filé – rýchlovka

  • Olej na potriete plechu,
  • 500 g rybie filé,
  • 400 g alebo 1 balenie mrazenej zeleniny,
  • 2 vajcia,
  • 20 g alebo 1 kopcovitá polievková lyžica strúhanky,
  • soľ,
  • ½ prášku do pečiva,
  • 200 g tvrdý syr.

Postup: Plech alebo pekáč potrieme olejom, rozložíme osolené filé, na ktoré poukladáme mrazenú miešanú zeleninu. Filé zalejeme mierne osolenými vajíčkami, rozhabarkovanými so strúhankou a s práškom do pečiva alebo sódou bikarbónou. Na záver filé posypeme strúhaným syrom a pečieme 20 – 25 minút pri teplote180°C.

Syrovo – kurací špíz s ananásom

  • Kuracie prsia 4 ks,
  • soľ,
  • 300 g syr eidam,
  • kocky ananásu (300 g),
  • 1 polievková lyžica olivového oleja.

Postup: Kuracie prsia umyjeme, odblaníme, pokrájame na kocky, osolíme a napichujeme na špajdľu striedavo s kockami syra a ananásu. Potrieme olejom, opečieme na teflónovej panvici alebo ugrilujeme.

Plnená palacinka s kuracím mäsom

  • 400 g hladkej múky,
  • štipka soli,
  • 4 dcl mlieka,
  • 2 vajcia,
  • ½ kocky droždia,
  • 1 čajová lyžička cukru.

Plnka:

  • kuracie prsia 4 ks,
  • soľ,
  • 1 polievková lyžica oleja,
  • 1 pór,
  • 200 g mrazenej kukurice,
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany,
  • strúhaný syr 200 g.

Postup: Pripravíme kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia. Do nádoby s múkou pridáme kvások, zvyšok vlažného mlieka, vajcia, štipku soli a vymiešame na hladké tekuté cesto. Na rozpálenej teflónovej panvici opekáme palacinky, ktoré naplníme mäsovo zeleninovou zmesou, preložíme a posypeme strúhaným syrom.

Plnka: Kuracie mäso umyjeme, pokrájame na rezance, mierne osolíme a opražíme na oleji. Pridáme umytý, na kolieska pokrájaný pór a mrazenú kukuricu. Restujeme, kým nie je mäso mäkké. Mierne vychladnutú zmes vymiešame s kyslou smotanou.