Výroba vlastných medových plástov si vyžaduje starostlivosť a pozornosť, výsledný bublinkový, chrumkavý medový plást stojí za to.
Ingrediencie
- maslo
- 200 g práškového cukru
- 5 lyžic zlatého sirupu
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
Postup
- Vymažte maslom 20 cm štvorcovú formu.
- Na miernom ohni v hlbokom hrnci miešajte kryštálový cukor a zlatý sirup, kým sa cukor nerozpustí.
- Snažte sa, aby zmes nebublala, kým sa zrnká cukru nerozpustia.
- Po úplnom rozpustení trochu zvýšte teplotu a varte, kým nevznikne jantárovo sfarbený karamel (nebude to trvať dlho).
- Potom čo najrýchlejšie vypnite teplotu, pridajte sódu bikarbónu a šľahajte ju drevenou lyžicou, kým sa celá nerozpustí a zmes sa nespení.
- Okamžite ju vyškrabte do formy, buďte opatrní, zmes bude veľmi horúca.
- Zmes bude v plechu naďalej bublať, stačí ju nechať odstáť a približne za 1 a 1/2 hod. bude medový plást tvrdý a pripravený na drobenie alebo lámanie na kúsky.